DUL HIJJAH hónapja

racka1.jpg

Dul Hijjah hónapja nemcsak azoknak a muszlimoknak jelentős akik elvégzik a Zarándoklatot, nem csak ők azok akik nagyon fontos és Allahnak nagyon kedves cselekedetet végezhetnek.
Azok a muszlimok akiknek nem áll módjukban, hogy elvégezzék a Zarándoklatot szintén ad lehetőséget Allah arra, hogy minél több jócselekedetet végezzenek és azt Allah különösképpen jutalmazza.
A dul Hijjah hónap első tíz napja nagy jelentőséggel bír az Allah felé való imádatunkban.
Az első tíz napja e hónapnak különleges időszak, Allah előnyben részesíti bármely más nappal szemben az évben.Ibn Abbas hagyta ránk a következő hagyományt: A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, nincsenek más napok melynek jó cselekedeteit Allah jobban szeretné mint e tíz nap jó cselekedeteit. "Az emberek megkérdezték: "Még az Allah útján való harcot sem?"
Próféta (béke legyen vele) mondta: "Még az Allah útján való harcot sem. Kivéve ha az ember azért kel útra a harcra, hogy feláldozza magát es vagyonát és semmivel nem tér vissza." al-Bukhari 2/457


E hagyományból is láthatjuk mennyire nagy jelentőséggel bír ha ezen időszakban jót cselekszünk, nincs az évnek olyan időszaka, olyan napja amely ennyire fontos lenne. Kivéve a Ramadán utolsó tíz éjszakája, amiben van az Elrendelés éjszakája, ami jobb mint ezer hónap.
A Próféta (béke legyen vele) ajánlotta, hogy ezt az időszakot használjuk arra, hogy minél több jót cselekedjünk, hiszen a jó cselekedetek amik a muszlimokat megóvják a pokol tűzétől és insaAllah a Paradicsomba juttatja majd őket.
Az egyik ilyen jó cselekedet a böjt. Az adakozás is jelentős és fontos cselekedet.
A másik tanács, amit a Próféta (béke legyen vele) ajánlott ,hogy mondjunk  Tasbeeh-t (subhanAllah), Tahmeed-et (Alhamdulillah) és Takbeer-t (Allah Akbar). Bárhol vagyunk ahol Allah neve említhető mondjuk sokszor e tíz nap alatt.

Ezen tíz napon belül van az Arafaa napja amikor ha böjtölünk akkor Allah két év bűneit bocsájtja meg, insaAllah.
Egy nagyon fontos cselekedet az Allah felé való szolgálatunkban az áldozati állat vágása.

Testvéreim használjuk ki e különleges időszakot, melyet Allah adott számunkra, hogy minél több jót cselekedjünk. Nem tudhatjuk mennyi lehetőségünk van arra, hogy jó cselekedeteket tegyünk és Allahnak tetsző módon éljünk.
Allah segítsen mindannyiunkat, hogy Neki tetszően cselekedhessünk!

Egy kedves testvérünk írása oldalunk számára

 

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink