A három legértékesebb napszak Ramadánban

Az első az, ami a fadzsr ima után van:
Ez egy olyan óra, amiért áldással Allah küldötte fohászkodott (Abu Dáúd). Mohamed Próféta (béke legyen vele) egyik hadíszban azt mondta: „Aki közösségben imádkozza a fadzsr imát, ezután leül Allahot emlegetni amíg a Nap fel nem kel, majd két[önkéntes]rakaát imádkozik, annak egy teljes zarándoklati és Mekkalátogatási jutalom jár.” (At-Tirmidi).

A második az, ami napnyugta előtt van:
Ez is egy drága napszak, hiszen közeledik a nap befejezése, ezért a fohásszal és istenemlegetéssel kell eltölteni. Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Három embernek a fohásza nem utasíttatik vissza: a böjtölő fohásza böjtje megtörésekor, az igazságos vezető és az igazságtalanságot elszenvedő fohászát pedig Allah a felhők fölé emeli, megnyílnak neki az ég kapui és az Úr azt mondja: „A hatalmamra [esküszöm] segítségedre leszek, mégha egy idő múlva is!” (at-Tirmidi).
Pénteken ennek az napszaknak az értéke duplázódik, hiszen Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A pénteki nap tizenkét óra, közülük van egy olyan óra, melyben, ha egy muszlim szolga kér valamit Allahtól, akkor Allah azt neki megadja. Keressétek hát az utolsó órában az aszr után.” (szahíhut-targhíb 8190)

A harmadik az, ami a fadzsr ima előtt van:
Ez az éjszaka utolsó harmada. Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Allah lejön minden éjszaka a földi éghez, amikor csak az éjszaka utolsó harmada marad, és azt mondja: Ki fohászkodik Hozzám? Meghallgatom őt! Ki kér Tőlem? Megadom azt neki! Aki bocsánatot kér Tőlem, megbocsátok neki! (al-Bukhári, Muszlim).

MME