Egy nap Ramadánban

Imádkozó gyermekekRövid írásunkban igyekeztük összefoglalni azt a javasolt napi programot, amelyet Ramadán hónapban célszerű követnünk. Ez segítheti időnk jobb kihasználását ebben az áldott hónapban, hogy így még közelebb kerülhessünk a Mindenható Allahhoz.

Az adott nap előtti éjszakán feküdjünk le azzal a szándékkal, hogy felkelünk az éjszakai imára imádkozni.

Napi programunk fadzsr (pirkadat – amikor az éjszaka sötétjében derengeni kezd a láthatár – lásd az imaidő táblázat első oszlopát) előtt kezdődik, az éjszaka utolsó óráiban.Felkelünk, wudut csinálunk, és annyit imádkozunk és fohászkodunk, amennyit csak lehetséges. Célszerű reális, de erőfeszítést igénylő célt kitűznünk erre az időszakra, például egy-egy adott rész olvasása a Koránból, vagy egy-egy szúra, ája memorizálása a Kegyes Koránból, egy-egy hadísz memorizálása a Prófétai Hagyományok közül stb. Ez a legjobb idő arra, hogy erőfeszítéseket tegyük Allah kegyelméért – ezért komolyan és folyamatosan kérjük Allah könyörületét és irgalmát.

Miután imádkoztunk, hagyjunk elegendő időt arra, hogy tápanyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. Jó ha sok fehérje (hal, tojás, hús) egészül ki rostban dús szénhidrátokkal (zöldségek, paradicsom, répa, brokkoli, rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Ez biztosítja a Ramadánban dolgozni kényszerülőknek, hogy elegendő energiájuk legyen napi munkájuk megfelelő elvégzésére. Fogyasszunk sok folyadékot, férfiak, fizikai munkát végzők lehetőleg legalább egy liter ásványvizet, és tartózkodjunk a vizelethajtó hatású kávé ivásától, amely később még nagyobb szomjúságot okoz. Ha úgy érezzük, szükségünk van valamilyen élénkítő hatású italra, inkább zöld teát igyunk – lehetőleg cukor nélkül.

SzuhúrReggeli után üljünk le és Allah említése mellett kérjük az Ő bocsánatát és nyilvánítsuk ki magunkban szándékunkat az aznapi böjtre. Ha eljött az imaidő megkezdődik a nap böjti időszaka. Először imádkozzunk két raka szunna imát, ahogy Allah Küldötte (béke legyen vele) is tette – akár utazott, akár nem.

Ezután imádkozzuk le a kötelező két rakát, mondjuk el fohászainkat és magasztaljuk Allahot (33-szor szubhan Allah, 33-szor elhamdulilLah, 34-szor Allahu akbar), és ha van erőnk, recitáljuk a Koránt, vagy olvassuk annak fordítását. Akiknek napi programja megengedi, ilyenkor vissza tud feküdni még aludni vagy legalább pihenni. Ha fáradtak vagyunk olvasni vagy recitálni, szerezzük be Korán CD-t vagy töltsünk le ingyenesen hozzáférhető MP3 recitálásokat, és hallgassuk ezeket minél többet a nap folyamán. Ez a módszer alkalmazható azoknak a muszlimáknak, akik havi vérzésük miatt nem tudják érinteni a Koránt.

Imádkozás a családban

Ha elérkezik a déli ima (dzuhr) ideje, imádkozzuk 2 vagy 4 raka szunna imát (lásd Imádkozás könyve). A déli kötelező ima 4 rakája után ismét imádkozhatuk 2 vagy 4 raka szunna imát, és folytathatjuk a Korán olvasását – ha az aznapra szánt résszel esetleg nem végeztünk volna. Ne feledjük: a Ramadán a Korán hónapja, így akár recitálva, akár a fordítást olvasva próbáljuk meg azt a célt elérni, hogy a teljes Koránt végig olvassuk a hónap végére.

A délutáni (aszr) ima előtt is imádkozhatunk 2 vagy 4 raka szunna imát, majd leimádkozzuk a 4 raka kötelező imát. Az aszr ima az egyetlen, amely után egészen a naplementei (maghrib) imáig nem imádkozunk szunna imát.

Koránt olvasó gyermekek

Az aszr ima után ideje előkészíteni a maghrib ima után aktuális vacsorát, az iftárt. A naplemente előtti időszak javasolt és különösen értékes még fohászkodásra.

Közvetlen naplemente után törjük meg böjtünket azzal a fohásszal, hogy:
„Megnedvesednek az erek, véget ért a böjt, adjunk hálát Allahnak, hogy ehetünk.”. A böjt megtörésére a legjobb néhány datolya és egy pohár tej. Ezután imádkozzuk a három leborulásból álló naplementei (maghrib) imát, amely előtt és után is imádkozhatunk 2 rakából álló szunna imát.

Iftár

Az ima után következik a vacsora, az iftár, amelyet jó közösségben (mecsetben) vagy a család körében eltölteni együtt. Ügyeljünk arra, hogy a vacsora könnyen emészthető, elegendő de ne túlságosan sok legyen. Ne feledjük, hogy még előttünk az eisa (esti ima), a nyolc leborulásból álló tarawih ima és a witr ima. (lásd Imádkozás könyve) A férfiaknak legjobb az, ha módjukban áll mecsetben imádkozni a tarawih imát, de nagy áldással jár az is, ha a család együtt imádkozza otthon.

Közös iftár a mecsetben

 

Tarawih ima a közösségben

Ramadán hónapban lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a televízió előtt, ezt az időt inkább Korán olvasásra, fohászkodásra, saját magunk és gyermekeink oktatására szánjuk. Napi programunk után az esti fohászaink elmondása, illetve a Kegyes Korán három utolsó szúrájának elmondása után nyilvánítsuk ki szándékunkat arra, hogy fel szeretnénk kelni az éjszakai imára, (és ahogy a Próféta – béke legyen Vele – tanította, „ kösd meg a szamarat, és hagyatkozz Allahra”, állítsuk be az ébresztő órát is), majd igyekezzünk aludni, hogy minél több erővel tudjuk folytatni a következő napi Istenszolgálatunkat insa Allah.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink