A tanúságtétel jelentősége, haszna és előnyei

A tanúságtétel fontos feltétele az istenimádat érvényességének. Aki kívül és belül megvalósítja a tanúságtételt és követelményeinek eleget tesz, annak a teljes biztonság és a helyes útmutatás lesz az osztályrésze, ahogy Allah mondta:
„Akik hiszek, s nem homályosították el igazságtalansággal (társítással) a hitüket, azoké a biztonság. S ők azok, akik az igaz úton vezéreltetnek.” (Korán 6: 82). 

Számos hadísz arra utal, hogy az az ember, aki az egyistenhitben meg hal és a tanúságtétellel találkozik Allahhal, bemegy a Paradicsomba.

Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) azt mondta: „Annak aki tanúsítja, hogy nincs más isten Allahon kívül és azt, hogy Mohamed Allah küldötte, Allah megtiltotta a Tűzet (a Poklot).” (Muszlim).
S azt mondta (Allah áldása és békéje legyen vele): „Aki úgy hal meg, hogy tudja, hogy nincs más isten Allahon kívül, bemegy a Paradicsomba.” (Muszlim).

A tanúságtétel emlegetése a legjobb istenemlegetés, és megvalósítása a megmenekülés oka az evilágon és a túlvilágon, és a leghatalmasabb eszköz, amivel közeledhetük Allahhoz.