Mi miatt lettem muszlim?

Avagy: mi a dáva és a reklámok közötti összefüggés

Sok ember, aki megtudja hogy muszlim vagyok, felteszi nekem a kérdést: „És miért lettél muszlim?” Én pedig ilyenkor –  bár a kérdés már vagy százszor elhangzott – nem tudok semmi értelmeset mondani. Ha jobban meggondolom egyáltalán nem tudok rá válaszolni.
Mert mi miatt is lettem muszlim? Megismertem muszlimokat. Olvastam a Koránt. Olvastam könyveket az iszlámról. Láttam, hogyan imádkoznak a muszlimok. Kipróbáltam, milyen végigböjtölni a Ramadán hónapot.
Bennem a döntés több mint fél év alatt ért meg. Vannak akiknek ennél is tovább tart, évekig fontolgatják a vallás felvételét. Vannak akiknek elég egy egyhetes utazás egy iszlám többségű országba, vagy egy találkozás valakivel. Én speciel még azt sem tudom mehatározni, hogy mi volt az az esemény, amely végül a mérleget átbillentette, és ami miatt a döntést véglegesítettem magamban.
Mikor muszlim lettem én is úgy éreztem, mindent meg kell tennem azért, hogy családtagjaimat, barátaimat is az iszlámra hívjam. Nem volt nagy sikerem. Pontosabban totálisan sikertelen voltam (és vagyok mind a mai napig). Hiába beszéltem én az iszlám nagyszerűségéről, süket fülekre találtam szüleimnél, barátaimnál, ismerőseimnél. Saját hibámnak fogtam fel, azt gondoltam, kevés a tudásom, vagy nem fejezem ki magam elég érthetően, és ez meglehetősen elkeserített.
Idén tavasszal aztán egy marketing tananyagot hirtelen világosságot nyújtott bennem arról, hogy miért nem tudom megindokolni az iszlámra való áttérésem, és miért vagyok sikertelen a szüleim, barátaim, ismerőseim irányában folytatott dávában. A tananyagban a következő szerepelt:

„Az Advertising Age reklámokkal foglalkozó magazin az 1980-as és az 1990-es években egy-egy felmérést végzett arról, hogy egy reklám célközönségének hányszor kell találkoznia egy hirdetéssel ahhoz, hogy vásároljanak, vagy megrendeljék az adott terméket, szolgáltatást. Az 1980-as években a célközönségnek átlagban 7-szer kellett találkoznia a reklámmal ahhoz, hogy vásároljanak. Az 1990-es években a célközönségnek már átlagban 9-szer kellett egy hirdetéssel találkoznia ahhoz, hogy akcióba lépjen.”

A fenti szöveg a reklámok célcsoportjára, tehát a potenciális vevőkre vonatkozik, és nem általában minden emberre! Tehát még azokat, akiknek megvan a lehetősége valaminek a megvásárlására, és akit a dolog esetleg érdekelne is, annak is 7-szer, sőt az 1990-es években már 9-kell kellett találkoznia egy marketing üzenettel ahhoz, hogy arra reagáljon. Az azóta eltelt évek során az emberek közömbössége az egyre nagyobb médiazaj miatt csak nőtt, tehát lehet, hogy a mostani felmérés már azt mutatná, hogy a célközönségnek 11-szer vagy 13-szor kell szembesülnie a felhívással.
Így van ez az iszlám üzenetével is. Nekem is sokszor kellett találkoznom az iszlám üzenetével, mire reagáltam arra (Istennek hála érte). Mindenkinek aki az iszlámra akar hívni másokat, figyelembe kell vennie ezt a fenti szabályt! Ne számítsatok eredményre az első, második, harmadik, negyedik, ötödik hívás után. De ne is adjátok fel!
És ami ugyanilyen fontos: az érdeklődőknek dávázzatok. Azokat, akik csak idegesek, haragosak lesznek ha az iszlámról beszéltek, jobb ha nem hívjátok közvetlenül az iszlámra. Mindegy, hogy a szüleitekről, rokonaitokról is van szó. Őket inkább próbáljátok példás életviteletekkel az iszlámra hívni.
A feleségemmel nem sokkal azután, hogy muszlimok lettünk bekapcsolódtunk a hazai iszlám közösségek munkájába. Sok más testvérünkkel együtt benne voltunk, benne vagyunk könyvek, kiadványok létrehozásában szerkesztéssel, tördeléssel, javításokkal, honlapok elkészítésével. Az iszlámról szóló füzetekből, könyvekből több ezret nyomnak, több tízezren olvassák azokat. A honlapokat több tízezer ember olvassa. Az iszlam.com oldanak például az elmúlt évben több mint 50000 látogatója volt - elhamduLillah.
Minden testvérünk, aki benne van a könyvek, honlapok elkészítésében, aki egy hibát kijavít a szövegekben, az hozzájárul ahhoz, hogy valaki még egyszer találkozzon az iszlám üzenetével. És ha az illető fogékony az üzenetre, és elégszer találkozik vele, akkor ha Isten akarja muszlim lesz.
Nem tudjuk, hogy a magyar iszlám kiadványok és honlapok olvasói közül hányan lettek muszlimok. Nem is ez számít. Egy-egy weboldal, egy-egy kiadvány nem egy ember műve. Van aki megírja az írásokat, van aki lefordítja, van aki javítja, van aki közzéteszi. Van aki anyagilag támogatja a kiadványt. Amit muszlimként az iszlámért, Istenért teszünk, az másokat is az iszlámhoz vezethet. Az amit együtt teszünk Istenért, az sokkal többeket, sokkal többször érhet el, mint amit egyedül teszünk. Allah pedig, akinek minden porszemről, minden cselekedetünkről tudomása van, bizonyosan betudja majd ezeket a tetteinket a Feltámadás Napján.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink