Omar Ibn al-Khattab a masodik kalifa

Omar Ibn al-Khattab a masodik kalifa volt, s az egyik legnagyszerubb ember, akirol, akinek az eleterol peldat vehetunk. Bar az is igaz, hogy nehez lenne olyan eros jellemunek lennunk; mint amilyen o volt. Mar kulsoleg is felelmet keltett. Magas volt, jo egeszsegnek orvendett, remek lovas volt, ugy ugrott le s fol a lora, mintha lohaton szuletett volna. Kopasz volt, hosszu szakallal, melynek a veget hennaval vorosre festette. A fejet egy sarga novenyi festekkel "fenyesitette", s hennat hasznalt az arcan es a fejen. Voros arca volt; ami az egyik evben "kifakult" melynek okat az emberek abban veltek felfedezni, hogy nem evett hust es vajat, olivaolajat hasznalt az etkezeseknel. Gyors jarasu volt es balkezes. Mindig foltozott ruhaban jart, megvetette a luxust es a pompat.. Ha magunk ele kepzeljuk, akkor nem tulzas azt allitani, hogy felelmet kelto volt a megjelenese. Mohammed (saw) Profetaval volt egy esete, amikor is Mohammed (saw) szolgaloja igy fogadta a Profetat (saw) egy kisebb portyarol hazaterve "O, Allah Kuldotte (saw), megeskudtem Allahnak, hogyha epsegben hoz vissza teged, csorgodobon fogok jatszani elotted!" "Hatha megigerted, akkor tegy ugy"-felelt Mohammed (saw). Az asszony el is kezdett jatszani, s egy ido mulva belepett Abu Bakr. De az asszony tovabb jatszott. Kesobb megjott Othman, de o csak jatszott tovabb. Amikor azonban Omar lepett be,  ledobta a dobot a foldre maga ele, es rault. Mohammed (saw) mosolyogva mondta "Latod Omar? Ez az asszony nekem jatszott. Jott Abu Bakr, nem hagyta abba. Jott Othman, nem hagyta abba. Jottel te, s ijedten dobta el a kezebol. Tudod mit jelent ez? Azt, hogy maga a Satan is fel toled!" Nos, ez jol peldazza Omar hiret ;).

Nem csupan eros karakteru ember volt, hanem nagyon eros jellemu is. Peldaul a sajat fiat sem gyaszolta (Abdul Rahmant) annak halalakor, mert borivo volt, amit koztudottan Omar ki nem allhatott. Erre felhivta a figyelmet masik fianak is, Abdullah-nak, a neki szant ajanlasaban.

Omar nagyon magas moralis, erkolcsi elvek szerint elt. A torvenyt betartatta, allitolag a sajat botjaval verte meg azt, aki a torvenyt megsertette, vagy bort ivott. A borivokat 80 kkorbacsutes illette. S pl.: szamuete Rabe Ibn Omaya Ibn Khalaf-ot; mert allandoan reszeg volt.. Mas forrasok szerint, erre csak egyszer volt ra pelda, hogy o vert meg valakit. De az biztos, hogy o allitotta fel a "rendorseget", amely igyekezett fenntartani a rendet es batartattni a torvenyt Medinaban. Az igazsagossagot tartotta mindenek elott, megalapozta az igazsagszolgaltatast, birokat nevezett ki a muszimok altal meghoditott teruletekre. Nem csak, hogy o maga erkolcsosen elt, erre igyekezett ravenni mindenki mast is. S ha maskepp nem ment, hat tett kovette a szavakat, ha nem is kozvetlen modon; Egy ejszaka, az utcan setalt, amikor hallotta, hogy egy no azt mondta "Van ut, mely a borivashoz, vagy olyan ut, amely  Nasr Ibn Hajjaj-hoz vezet?" Masnap Omar erdeklodott a hallott nev felol, s azt mondtak az emberek, hogy az egy nagyon szep ember Bani Salimbol. Omar azt mondta; "Allahra eskuszom, soha nem fogom hagyni, hogy talalkozz velem ezen a helyen, ahol allok." Al-Basra-ba kuldte, ellatva azzal, ami a megelheteshez szukseges . Egy masik alkalommal, az ejszakai setaja alkalmaval hallotta, ahogy nok egy csoportja ul es arrol beszelgetnek, ki a legjokepubb ferfi Medinaban. Egyikojuk azt mondta, Abu Ze eb az.Kovetkezo nap, Omar erdeklodott a ferfi felol, s mikor megtalalta,  o maga is ugy talalta, hogy valoban a legjokepubb ferfi az egesz varosban. Igy szolt hozza; "Te vagy az o ze ebjuk! Nem is egy, ketto, harom! (mert a neve, a ze eb farkast jelent). Eskuszom Allahra, soha nem fogom hagyni, hogy talalkozzunk ezen a foldon, ahol en vagyok." "Ha elengedhetetlen szamodra, hogy elkuldj engem, akkor engedd, hogy az unokatestveremhez menjek (az unokatestvere Nasr Ibn Hajjaj volt)" Omar ellatta ot is a megelheteshez szukseges penzzel, es elkuldte Al Basra-ba.

Egy alkalommal, Omar feleseget megajandekoztak egy selyem ruhaval. Mikor Omar meglatta, kerdore vonta  a feleseget, honnan van a ruha. "Abu Mousa al-Asha ari adta nekem, mint ajandekot" -hangzott a valasz. Omar fogta a ruhat es elkezdte vele utni az aszony fejet, majd azt mondta; "Menj el erte, gyertek ide es ne hagyd pihenni!" Az jott is, faradtan es igy szolt; "O Hivok Parancsnoka! Ne siesd ela  dolgot!" Omar kerdezte: "Miert adtal ajandekot az en felesegemnek?" Ezutan fogta a ruhat, s elkezdte utni fele  masik fejet, azt ismetelgetve, hogy "nekunk erre nincs szuksegunk!!!"

Ez a nehany megmosolyogtato tortenet mutatja, milyen kemeny ember is volt. S hogy milyen lagy, azt igy meselem el: Egyik ejszakai setaja soran, latott egy not, ahogy a haza elott ul egy tuzhely mellett, korulotte pedig ket gyerek sir. Odament es megkerdezte, mit csinal es miert sirnak a gyerekek? Az asszony igy felelt: " Az ehsegtol sirnak!" Omar kerdezte, mi fo a tuzhelyen? Az asszony felelte:" Egy fazek viz fo ott. Vizzel toltottem tele, hogy a gyerekek azt higgyek, etelt fozok. Igy talan csendben varnak, s a varakozasban elalszanak. Be akarom csapni oket, hogy ez liszt es vaj." Omar leult es sirt. Majd elment A Szadaka Hazba (ahol a raszoruloknak gyujtottek az elelmiszert es minden mast), vett egy nagy zsakot, amit teletoltott liszttel, zsiradekkal, datolyaval, vajjal, ruhakkal, es tett bele penzt is. Majd szolt a szolgalojanak, Aslamnak, segitsen elvinni a nohoz. Aslam maga akarta vinni a zsakot, de Omar igy szolt:" Nem Aslam! En viszem a zsakot! Mert en vagyok a felelos ezert az Itelet Napjan! (egyebkent Omar sokszor mondta, hogy "Felelos vagyok ertuk (az emberekert) az Itelet Napjan") Igy, Omar a hatan cipelte a zsakot az asszony hazaig. Ott tett egy kis lisztet, zsiradekot, datolyat az edenybe. O mozgatta a tuzon az edenyt, hogy a szel atjarhasson alatta, s igy a hosszu szakallat is atjarta a fust. De nem torodott vele. Megetette a gyerekeket, simogatta oket addig, mig jollakottan es elegedetten nevetni es jatszani nem kezdtek. Ott maradt veluk egy darabig. Kesobb azt mondta Aslamnak:" Tudod Aslam, miert maradtam veluk?" "Nem, O Hivok Parancsnoka"-felelte az. Omar igy szolt:" Mert lattam azokat a gyerekeket sirni es en utaltam volna magam, ha ugy megyek haza, hogy nem lattam oket nevetni. S mikor nevettek, en elegedett voltam!"

Nagyon sokat tett az emberekert, s ami a legfobb, hogy igazsagos volt. Mindig kikerte masok velemenyet, a kormanyzok, vezetok valasztasakor, o sohasem "favorizalt" senkit. O fektette le az Iszlam epitmenyenek alapkovet. Bevezette az ugyvitelt, a szigoru adminisztraciot a varosok, orszagok kozott. Hivatalokat allitott fel, kikotoi irodakat letesitett, amelyek koordinaltak az Egyiptombol a tengerpartra, majd onnan Medinaba az elelmiszer szallitasat. O vezette ki a zsido torzseket az Arab-felszigetrol. O volt a megbizott vezeto a zarandoklatokon is a kalifatusanak 10 eve alatt. Az utolso zarandoklatat Allah Kuldottenek (saw) felesegeivel vegezte el, s 3 alkalommal vegrehajtotta az Omrat (kis zarandoklat) is.

Meg rengeteg mindent lehetne meselni rola, az eleterol tetteirol, ha csak a Hijra naptarat emlitjuk, vagy a Szent Koran masolatat s erdemeit, eredmenyeit. Mindenkeppen nagyszeru ember volt, s kar, hogy 63 evesen gyilkossag aldozata lett. De mindezekrol legkozelebb J

(Nemelyik informacio forrasa: Mohammad Agha: Omar Ibn al-Khattab)

 

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink