Omar Ibn al-Khattab 3.

            Omar ibn al-Khattab bolcsessegei

 

 

A legszeretetremeltobbak azok, akik csendben tudnak maradni amikor kell, s azok, akik logikusan gondolkodnak es igy is cselekszenek.

 

A legjozanabb itelkezesu ember az, aki tobbszor is megbocsajt.

 

Tavoltartani az embereket a szenvedelyeiktol, a gonoszsag utani vagyakozastol. Ez a helyes ut, ami  nehez, a gonoszsage konnyu.

Elhagyni  a bunt jobb, mint a megbanassal safarkodni. Egy pillanat is eleg a bunhoz, s egy ora szeszely oroksegul hagy hosszu idore szolo szomorusagot.

 

Ovakodj a falanksagtol. Ez nehezseg az eletben es buz a halalban.

 

Ovakodj a kifogasoktol, azok hazugsagok lehetnek.

 

Tanulj tudomanyt es tanulj higgadtsagot. Tanulj bolcsesseget a tudomanyokhoz. Legy szereny azokhoz, akiktol tanulsz, igy ok is szerenyek lesznek veled. Ne legy egyike azoknak az arrogansoknak, akik a tudatlansagot tudaskent ertekelik fel.

 

Tanulj szakmat. Majdnem mindenkinek szuksege van egy szakmara.

 

Harom visszataszito dolog van: egy szomszed, aki elassa (konnyen elfelejti) a jocselekedeteket ha latja es hirdeti a rosszat; egy no, aki szepen beszel hozzad ha talalkozol vele, de nem erzed biztonsaban magad, amikor otthagyod; s egy uralkodo, aki nem dicser, ha jot teszel, de megolet, ha hibat vetesz.

 

Harom halalos dolog van: kovetni a szenvedelyt, engedelmeskedni a gonosznak es az onteltseg.

 

Elegendo az embernek, ha van penze es bokezu  a vallasahoz valamint ha az erkolcsi elvei oszintek.

 

Banj az emberekkel moralisan es kereskedj veluk torvenyesen.

 

Haromfele ferfi van: egyik, akiket a gondok nyomasztanak, egy  masik, aki konzultal masokkal a problemarol es tanacsot ker a bolcsebbektol, s a harmadik, a zavarodott, aki nem konzultal senkivel es nem hallgat a racionalistara. Az elso ember, ha hasonlo dolog jon, mint korabban, akkor fontolora veszi a korabbi donteset, s ezutan cselekszik;  a masodik, aki megfogadta masok tanacsat, s a gond kisebb lett korabban, akkor kesobb is tanacsot ker es meg is fogadja azt; s a harmadik ugyanolyan zavarodott lesz kesobb, mint volt.

 

Haromfele no van: az egyik, aki szemermes, tiszta, elnezo, szivelyes es termekeny. Segit  a csaladjanak a plusz ido ellenre is es nem segedkezik ellenuk. A masik aki csak szulni tud, s a harmadik, aki olyan mint egy vasnyaklanc, amit Allah annak a nyakara tesz, akiere csak akarja.

 

Ne becsuld le a hatarozottsagodat. Nem lattam,hogybarmi eltantoritana a hatarozott embert a jocselekedetektol. De a batortalan......

 

Ne hagyd, hogy a szerelmed tulzas, a gyuloleted pusztitas legyen.

 

Ket teve kozul az egyik turelmes, a masik halas. En nem torodom azzal, melyiken ultem.

 

A bor nem tobb, mint mohosag.

 

Dolgozz a megelhetesert, ne legy az emberek terhere.

 

Ne tanulj haromfele okbol es ne hagyd abba a tanulast haromfele ok miatt:  ne tanulj nagykepunek, buszkenek vagy fellengzosnek lenni, s ne hagyd abba a tanulast, ha szegyellsz kerdezni, ha nem tolt el orommel a tanulas, ha konnyebben beletorodnel inkabb a tudatlansagba.

 

Szamomra legszereteremeltobbak azok, akik ramutatnak a hianyossagaimra.

 

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink