Dawa rovat

Assalamu aleykum!

 Arra gondoltam, mivel engem pl igencsak erint a tema :) mi lenne, ha inshaAllah inditanank egy olyan "rovatot", amelyben azokat a kerdeseket irhatnank le, amiket nem muszlimok szoktak kerdezni, es mik azokra a megalapozott vallasi valaszok. Sokszor egy-egy vita heveben az ember elfelejti a dawazas, sot az egesz Iszlam etikettjet, foleg ha banto dolgokat hall. Azt szeretnem, ha olyan gondolatokat osztanank meg egymassal, ami inshaAllah kozelebb visz Istenhez, boviti a tudasunkat es inshaAllah segit abban, hogy a legbutabban vagy legnagyobb utalattal feltett kerdesre is helyesen es okosan es mindig szeretettel valaszoljunk.

 

Kezdetnek emlitenek par peldat, igaz csak kiragadott reszleteket, es a valaszomat, bar ez levelezesben tortent, igy nem volt semmi kulonosebb baj. A szoban folyo "vitapartik" viszont annal veszelyesebbek.

Kerdes: ki szamodra Jezus Krisztus? Mit jelentett ha jelentett es mit jelent most?

Valasz: Regebb Jezus (beke legyen vele) volt az aki meghalt a buneimert, aki szenvedett miattam, es mar elore eltorolte a buneimet azaltal, hogy bele vetettem hitem.
Miert kerded, hogy jelentett? Nem kereszteny az, akinek nem jelent. Most Jezus (beke legyen vele) az, aki a Mindenhato egyik legnagyobb profetaja, aki azert kuldetett, hogy a zsidokat visszateritse az igaz utra, hisz ok sokmindent-torvenyeket tettek hozza az eredeti kinyilatkozashoz.
Azt talan meg kell ertened, hogy az Iszlam mikent szol a Profetakrol (beke legyen veluk), es az uzenetrol. Az uzenet, Isten kinyilatkoztatasa egy es ugyanaz a vilag kezdetetol mostanaig, espedig az, hogy Egy Isten van, az Orokkevalo, a Mindenhato, a Vilagok ura, es csak Ot kell szolgalnunk. Ezt az uzenetet a zsidok megkaptak Abraham profetatol kezdve (beke legyen vele) sok profetan keresztul, akik kozul Jezus (beke legyen vele) volt az utolso. Az uzenet tehat nem valtozott.
Isten Kegyelmes, es Irgalmas, sok bunt megbocsat, ha az ember tiszta szivbol bunei bocsanataert esedezik. Isten ugyanakkor Igazsagos, es senki bunet nem teszi mas vallara. Igy mindenki a sajat buneiert felelos, es majdan az Itelet napjan szamot kell adjon mindenert, amit evilagi eleteben tett. Ezert is van a napi ot ima, hogy az ember minimum napi 5szor teljes mertekben atadja magat Istennek es megbanhassa mindazt, amit addig tett. Viszont az Istenszolgalat kiterjed a mindennapi tevekenysegekre is, igy minden pillanatban abban a tudatban kellene elnunk, hogy Isten lat, es hogy Neki engedelmeskedjunk minden mozdulatunkkal.
Engedd meg, hogy idezzek a Koranbol egy reszt, ami Jezusrol(beke legyen vele) szol:

[Emlékezz arra], amikor az angyalok azt mondták: „Ó Mária! Allah hírül ad néked egy igét, amely [Tőle] ered, a neve Jézus, a Messiás, Mária fia. Nagy becsben fog állani az evilágon és a túlvilágon s azokhoz fog tartozni, akik közel állnak [Allahhoz]. Már a bölcsőben szólni fog az emberekhez, majd érett fővel [is], s az igazak közé fog tartozni.”
„Uram!” – mondta [Mária] – „Honnan lesz nekem fiam, holott nem illetett engem ember?” „Eképpen [lesz]” – mondta. Allah azt teremt, amit akar. Ha egy dolgot elhatározott, akkor csupán azt mondja annak: „Legyél!” – és [az] van.
(Imrán nemzetsége 3:45-47)

 

 

Kerdes: A muzulmanok mit gondolnak a keresztyenyekrol? szerintuk udvozulnek a keresztyenyek?

Valasz: Azt, hogy a muszlimok mit gondolnak, azt nem mondhatom meg neked, csak azt, amit a Koran ir a keresztenyekrol..

"Azok, akik hisznek, akik zsidok es a keresztenyek es a sabeusok-[mind]-azok, akik hisznek Allahban, a Vegso Napban es helyesen cselekszenek, megvan a fizetseguk az Uruknal es [az Utolso Itelet alkalmaval] nem fognak bankodni. "(2:62)

"Az emberek kozott bizony ugy talalod, hogy a zsidok es a poganyok a legellensegesebbek a hivokkel szemben. A hivok irant a szeretetben pedig a legkozelebb azokat talalod, akik azt mondjak: "Mi keresztenyek vagyunk." Ez azert van, mert papok es szerzetesek vannak kozottuk es [azert], mert nem fennhejazok.
Amikor meghalljak azt, ami [a Koranbol] lekuldetett a kuldotthoz, latod, hogy elonti a szemuket a konny amiatt, amit [a sajat kinyilatkoztatasukbol mar] ismertek az Igazsagbol. "Urunk!"-mondjak-"hiszunk. Jegyezz fol minket azok koze, akik tanusitjak [az igazsagot]!
Vajon miert ne hihetnenk Allahban es az Igazsagban, ami eljott hozzank es [miert ne] ahitozhatnank az utan, hogy [majdan] a mi Urunk bebocsat bennunket az igazakkal egyutt [a Paradicsomba]?"
Allah pedig megjutalmazza oket azert, amit mondanak-kertekkel, amelyek alatt patakok folynak, s orokkon ott fognak idozni. Ez a joravalok jutalma.
Akik azonban hitetlenek es meghazudtoljak jeleinket, azok a Pokolra karhozottak koze fognak tartozni." (5:82-86)

Ha erdemesnek tartjatok folytatni, irjatok ti is kerdeseket es valaszokat, vagy csak a kerdeseket, es inshaAllah egyutt megtalaljuk ra a valaszt. A Mindenhato Allah adja, hogy vegezzuk helyesen a dawat es viselkedesunkkel mindig peldat mutassunk masoknak arrol, hogy milyen egy hivo muszlim! Allah ovjon meg minket attol, hogy olyasmikre valaszoljunk, amikre nem is tudjuk a valaszt, es adja, hogy soha ne felejtsuk el, hogy minden mondatunkert szamon leszunk kerve! amin

Aldott napot mindenkinek!

Es egy kerdes, amire en varok inshaAllah valaszt: Honnan tudhatod, hogy van Paradicsom es Pokol, es nem csak megszunve feledesbe merulunk? Keves az az ember, aki olyan jo, hogy Paradicsomba keruljon, annal tobb az, aki a Pokolra, es vannak kevesbe rossz emberek, ok mivel Paradicsomot nem erdemlik meg valoszinuleg csak megszunnek letezni...

En erre probaltam mar tobb valaszt, de nem volt eleg jo. Kivancsi vagyok a ti valaszaitokra!

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink