Megengedetté tenni ami tilalmas?

Biszmilláhi ar-Rahmáni ar-Rahím

A minap kaptam egy levelet egy kedves Testvéremtől és ennek a levélnek a tanulságai kívánkoznak most fel egy blogbejegyzésbe.


Istennek hála, Isten elvezérelt minket az iszlámhoz. Tudjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy milyen sok mindenben megváltoztatta életünk, mennyi jót, mennyi áldást kaptunk és kapunk azáltal, hogy muszlimokká váltunk. Az igaz ember azt szereti, ha a jó dolgokból nem csak maga, hanem mindenki részesül. Éppen ezért mind a családunkat, mind ismerőseinket arra ösztönzünk, hogy megismerje az iszlámot, és próbáljuk őket segíteni abban, hogy saját maguk rájöjjenek, hogy mit is kaphatnak azáltal, hogy muszlimok lesznek. Ez egy természetes dolog. Vannak azonban olyan muszlim testvéreink, akik abbéli buzgalmukban, hogy megkönnyítsék az embereknek az iszlámba való lépését és bent maradását, olyan „könnyítéseket” akarnak hozni, amik nem az iszlám tanítás részei. Talán arra gondolnak, hogy ezzel tömegbázist teremtenek, és az embereknek könnyebbségeket hoznak.
Miért nem tartom ezt helyes dolognak?
-    Vannak olyan –főként új muszlim – testvéreink, akik az iszlámnak egy-egy előírását nem tudják még teljesíteni. Az iszlám azonban tudnunk kell, hogy egy út. Ennek csak az első lépése a Tanúságtétel elmondása. Utána főként a napi imádkozás, fohászkodások segítségével növekedik majd folyamatosan a hitünk, és folyamatosan, lépésenként eljutunk azokhoz a dolgokhoz is, amit nehéz lett volna felvállalnunk az elején. A hit növekedésével növekszik Istenszolgálataink száma, minősége is. Ha valaki nem tudja elvégezni egy-egy kötelességét, akkor mondja azt, hogy még gyenge a hite, és próbálja erősíteni magát hitben, kitartásban. Ez a helyes álláspont, és nem az, hogy azt mondjuk ez vagy az az előírás nem fontos, nem is képezi szerves részét az iszlámnak stb. Mert igenis fontos dolgok, mint ahogy Allah minden előírása, a Próféta (béke legyen vele) minden tanítása fontos dolog. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy azzal teljen életünk, hogy minél tökéletesebben szolgáljuk Teremtőnket. Tehát ösztönözzük magunkat a jó cselekedetekre, Allah előírásainak betartására.
-    Az iszlám elve, hogy az életet könnyíteni jött és nem nehezíteni. Azonban téves elképzelés az, hogy azzal könnyítünk, ha nem tartjuk be Allah előírásait, nem tartjuk szem előtt a Próféta (béke legyen vele) útmutatásait. Mert mint ahogy mindannyian tudjuk nem mindig az a jó, amit jónak gondolunk, és nem mindig az a rossz, amit rossznak. Allahnak van erről átfogó tudása – nekünk nincs. Bár lehet, hogy ideig-óráig úgy érezzük, jobb, könnyebb nekünk az, ha nem az iszlám szabályai szerint élünk… hosszabb távon bebizonyosodik, hogy nem nekünk volt igazunk. Nagyon jó példa erre az iszlám hozzáállása a kamatos hitelfelvételhez, hitelnyújtáshoz. Ideig-óráig könnyebbség, viszont hány család kerül emiatt nehéz helyzetbe azután?  Igenis szem előtt kell tartani, hogy Allah, Akinek átfogó tudása van mindenről. Rá kell hagyatkoznunk döntéseinkben, és nem – egy látszólag könnyebb megoldást választva – Isten parancsai ellen cselekedni. Ha találkozunk olyan testvérünkkel, akikről tudjuk, hogy nem az iszlámnak megfelelő döntéseket hoz, akkor helytelen dolog ebben erősítenünk őt. A közösség növekedését ne úgy akarjuk elérni, hogy olyan dolgokat nézünk el, vagy nyilvánítunk nem is olyan fontos dolognak – amit Allah előírt számunkra. A legszomorúbb dolog pedig az, ha azt tapasztaljuk, hogy a testvéreink olyan embereket csendesítenek le, akik szép és illedelmes – hangsúlyozom szép és illedelmes – módon a jóra hívnak és az iszlám igaz tanítását mutatják a helytelen út helyett.
-    Istennek hála egy olyan vallást gyakorlunk, aminek a mindennapi életben megvannak az eredeti Kinyilatkoztatása és Útmutatásai. Folyamatosan módunk van arra, hogy megismerjük és alkalmazzuk azt a mindennapjainkban. Azonban ha sok olyan testvérünk, sok olyan közösség lesz, ahol az az elsődleges cél, hogy az emberek számára „könnyebbségeket” hozzanak, akkor a vallásunk egyre jobban elsekélyesedik, egyre inkább elveszti lényegét…
Az iszlám az Utolsó Napig valós és élhető vallás. De ha sokan úgy gondolkodnak, hogy nehézségeket hoz, és saját maguk elhatározása szerint „könnyítenek” rajta, akkor egy idő után már nem az iszlám lesz ez, hanem egy másik vallás. Nézzük csak meg Ramadán szent hónapját. Mit tesz ilyekor egy muszlim? Ramadán hónapjának böjtje pirkadattól napnyugtáig tart, amelyben tartózkodunk az evés-ivás-házasélettől, tartózkodunk a rossz beszédtől, rossz cselekedetektől. Még több Korán olvasással, fohászkodással próbálunk Isten felé közeledni. Istené a dicsőség és a hála érte. Melyikünk az, aki nem érezné, hogy mennyivel erősebb, mennyivel tisztább a hite Ramadán böjtjének végén mint elején? Testünk is, lelkünk is megtisztulást kap ebben a szent hónapban.
És nézzük mit tesz sok keresztény honfitársunk – őszinte tisztelet a kivételnek - a keresztény böjt idején: Régebben a keresztény böjt ideje negyven nap volt, aztán ez sokak számára korlátozódott a nagypéntek idejére, majd már a nagypéntek egy napi húst elhagyó böjtjét sem tartják sokan…. miközben ha megkérdezzük őket azt mondják, hogy keresztények. Mennyi Isteni áldástól maradnak el, hogy ennyi könnyítést vittek életükbe? Mi is ezt szeretnénk elérni, csak azért, hogy „könnyebb” legyen az életünk? Valóban helyes dolog lenne, ha azt mondanánk, hogy „nem kell böjtölni, az csak azért van, hogy lefogyjon az, aki kicsit el van hízva”? … mert hogy sajnos vannak olyan muszlim testvéreink, akik sok Istenszolgálat alól így akarnak kibújni, vagy így vigasztalják azokat a testvéreinket, akik nem tudnak megfelelni Isten előírásainak. Észben kell tartanunk, hogy minden kijelentésünk felelősséggel jár. Mert az Utolsó Napon nem csak a saját rossz cselekedeteinkért felelünk, hanem minden rossz cselekedetért, amit miattunk, a mi rossz útmutatásunk miatt követett el valaki.

Tehát ha olyan testvérünkkel találkozunk, aki azt hirdeti fennen, hogy ez- van az az előírása az iszlámnak nem fontos, akkor – szép szóval – figyelmeztessük, és ne erősítsük elképzeléseiben. Erősítsük azonban – szeretettel – az igaz hitben. Insa Allah így erősödhet az Umma és így kaphatunk valódi könnyebbséget az iszlám által.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink