Ayse szösszenetei 10

likeSzösszenet („róluk”)…
A Négyszögletű kerek erdőben egy parány muszlim közösség élte békésen az életét. A vezetők, Mikkamakka, Bruckner Szigfrid (a kiérdemesült cirkuszi oroszlán) és Nagy Zoárd (a lépkedő fenyőfa), nagytudású, mélyhitű muszlimok voltak. A közösség többi tagja elfogadta őket, hallgattak rájuk, tanácsot kérhettek és tanulhattak tőlük. Persze, mindenki igyekezett a saját lehetőségeihez, képességeihez mérten tanulni. Még Dömdödöm is, akinek (valljuk be), inkább volt lehetősége, mint képessége. Imáztak, böjtöltek, Koránt olvastak együtt, és valóban, ők összetartoztak.

Aztán ott van Vacskamati, aki nem tartozott közéjük. Nem volt se muszlim, se hívő… sőt, tulajdonképpen még ateista sem, mert annyira nem érdekelte a téma, hogy azt sem tudta, hisz-e egyáltalán. Megunva a hazai erdőt, egy jobb élet reményében külföldre költözött, egészen pontosan a Százholdas pagonyba. Itt ismerkedett meg arab kedvesével, Burekkel. Nagyon elmélyülten nem tudtak ugyan beszélgetni, hiszen egyik sem beszélte a másik nyelvét, a közös nyelvet is csak alap szinten. De a szerelemben ez nem lehet akadály, vettek közösen egy szótárt, és ledőlt a nyelvi akadály. Burek nem volt különösebben vallásos, nem imázott, nem böjtölt, nem olvasott Koránt, ugyanakkor szerette a malátasört, és Vacskamatit. De ez így van rendben –magyarázta a fiú- én időről időre megbánom, Allah pedig mindent megbocsát. És ha ő ezt mondja, akkor ez így is van.

Vacskamati el volt bűvölve Burektól. Olyan távoli, misztikus, és olyan szépen csücsörít az ájlávjúúú-nál. Képtelenség, hogy ne mondjon igazat. Annyira a hatása alá került, hogy gyorsan ő is muszlim lett. Egyszerűen muszáj belekerülni ebbe a bűvös keleti fílingbe. Így aztán egy mozi bejáratánál gyorsan el is mondta a tanúságtételt. Rögvest is vett egy muszlim nevet, mert attól még hitelesebbnek tűnik. Így ő lett Vacskamati Baklava.
Időközben a Százholdas pagonyban, és a Négyszögletű kerek erdőben is bekötötték az internetet. Minden muszlim boldogan csatlakozott a közös csoportba. De legboldogabban Vacskamati. És lám, mire nem képes a világháló; kiderült, hogy rengeteg Vacskamatihoz hasonló csajszi él a világon, akik mind az Erdőből indultak egykor világgá. Ők erős hatalmat képviseltek a csoportban. Ők voltak azok, akik nem hallgattak Mikkamakkáékra, hiszen ők csak magyarok. Bezzeg a sok Vacskamatinak ott volt a sok Burek, akik ugyan nem vallásosak, de mégiscsak arabok!! Hát ki ismeri jobban az iszlámot, ha nem ők? Bureknak el lehet minden bejegyzést mondani, majd hozzászólásként leírni az ő véleményét. Mit nekik imám vagy shejk, vagy a Próféták?! A Burek, aaaaz igen! Ő tudja! És őt kell követnie Vacskamatinak, hiszen ő annyira édibédi cukimuki, ő csak neki hisz, hiszen ő sosem csapná be.
Kicsit később Maminti (a kicsi zöld tündér) is muszlim lett. Olyan igazi muszlim. Tiszta szívű, tiszta hitű. Csatlakozott is a csoporthoz, hogy tanulhasson, és hasonszőrűekkel ismerkedjen. A csoportban azonban minden másképp alakult; a Vacskamatik akadékoskodtak Mikkamakkáékkal, Maminti pedig nem tudta már hogy kinek higgyen. Végül összeszámolta kinek van a legtöbb lájk-ja, és mindig annak hitt. Maminti azóta az iszlám peremén egyensúlyoz. Nem is tudja. Ő legjobb szándékkal akar tanulni, de összekuszálták őt.
Azóta lassan ugyanannyi Maminti van, mint Vacskamati. Szegény Mikkamakkáék fogják is a fejüket, de hiába, mit ér a hit és tudás, ha nincs elég lájk… Az elismeréshez és megbecsüléshez bizony az kell.
Időközben Burek elhagyta Vacskamatit egy ukrán kismókusért. De ne aggódjatok, Vacskamati nem sokáig maradt magányos; összejött egy srí lankai pézsmatulokkal. Ja, és azóta buddhista.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink