Muszlim óvodát keresek

óvodásokA napokban egy kedves fiatal muszlima kérdéssel fordult az oldalunkon hozzánk. Kis gyermeke elérte az óvodás kort, és most gondban van, mivel olyan óvodát szeretne keresni gyermekének, ahol legalább az iszlám vallásnak megfelelő ételeket kaphat a kicsi.

Sajnos ez a gond nem egyedi eset testvéreink között. Ezúton is kérlek Titeket drága testvéreim, ha tudtok olyan testvéreinkről, akik magán óvodákat működtetnek, helál étkezéssel, jelezzetek számunkra, hogy insa Allah a következőkben segítséget tudjunk nyújtani az ilyen igényeknek.
Nálunk is sajnos fenn áll ez a probléma. Mi nem Budapesten, hanem egy kisebb településen élünk, ahol a mi családunk az egyetlen muszlim család. Isten gondoskodásának hála eddig mindig módunkban állt, hogy én itthon maradhassak a gyermekekkel, és a férjem keresetéből éljünk. Ezért nálunk az jelentette a megoldást a helál étkeztetés hiányára, hogy a gyerekek csak délig maradtak az óvodában, és még ebéd előtt hazahoztuk őket. Bevinni pedig reggeli után vittük be őket. Így gyakorlatilag csak a foglalkozásokra jártak be, és az ebéd előtti közös játékokra. Most is van, egy alsós iskolás gyermekünk, akinél problémát jelent a helál étkezés. Most az ő évfolyamánál vezették be az iskolában az iskolaotthonos rendszert. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek délután három óráig maradnak az iskolában, és délután is vannak tanítási órák. Eközben délben ebédet kapnak. Sajnos ezt csak úgy tudtuk megoldani, hogy több uzsonnát visz magával, így míg a többiek főtt ételt esznek, addig ő a saját szendvicsét. Egyáltalán nem tetszik ez a rendszer, mert az elején állandóan felvitték őt is a többiekkel együtt az ebédlőbe… és persze melyik gyereknek ne fájna a szíve, amikor a többiek ott eszik előtte az ételt, amiből ő nem ehet. Sajnos az önkormányzat az ilyen igényeket nem tudja nálunk kielégíteni. Akinek különleges igényei vannak, az menjen magán iskolába és óvodába… Napjainkban egyre erősödő igény pedig az, hogy a gyermekeknél legyen a hagyományos étkeztetés mellett más megoldás is, mivel egyre több a vegetáriánus gyermek is, valamint nem tudom, hogy például a cukorbeteg gyerekeknél, vagy a liszt érzékeny gyerekeknél stb. hogy oldják meg ezeket a problémákat.
A gyermektáboroknál Istennek hála találtunk megoldást, mivel egyrészt itt vannak a magyarországi muszlim gyermek táborok, másrész pedig nálunk a lányaink karatéznak, ahol meg tudták oldani eddig – Istennek hála – minden egyes edző tábornál és nyári tábornál, hogy vegetáriánus kosztot kapjanak.

Talán erre kéne rákérdezni azokban a városokban, ahol nem találnak testvéreink muszlim magánóvodát… hogy van-e olyan iskola vagy óvoda, ahol meg tudják oldani a vegetáriánus étkeztetést.

Kérlek Testvéreim, ha tudtok jobb megoldásokat az általam leírtaknál, vagy ismertek magánóvodákat, szóljatok hozzá az írásomhoz!

Allah vezessen minket az igaz úton!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink