„És szeretetet és irgalmat rendelt el köztetek”

Mióta felvettem az iszlám vallást és bekerültem a közösségbe nagyon sok olyan muszlim nővel, lánnyal ismerkedtem meg, akik úgy kerültek kapcsolatba az iszlámmal, hogy megismerkedtek egy arab férfival. Az internet egyre inkább terjed a világban, a távolságok lecsökkentek, és az emberek sokkal könnyebben tudnak kapcsolatot létesíteni egymással - akár a világ különböző pontjain is. Ez sok haszonnal jár, de felvet különböző problémákat is. Én most ezeknek a problémáknak egyikével, az arab-magyar párkapcsolatokban felmerülő problémákkal szeretnék néhány sor erejéig foglalkozni insa Allah.


Nagyon sokszor hallottam már, egy-egy magyar honfitársam beszámolóját, hogy megismerkedett a nyaralása során, vagy az interneten egy arab férfival, és aztán ez az ismeretség villám gyorsan szerelembe ment át. Az esetek többségében azonban ezek a kapcsolatok – sokszor évekig tartó szenvedések után - azzal végződnek, hogy a fiú miután lelkileg, testileg és anyagilag kihasználta a magyar lányt, odébb áll. Ezekben a kapcsolatokban már azelőtt elkezdődik a szexuális viszony, mielőtt házasság történne. Bár a lányok állítják, hogy az udvarlójuk jó muszlim (hiszen imádkozik) – azonban azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy jó muszlim férfi nem így viselkedik. Bár a szíve szerelemre gyúlhat, azonban megtartja a választottjával az illendő távolságot, és házasság előtt nem történik közöttük testi érintkezés.
Sokszor előfordul, hogy az említett párok viszonyukat megpróbálják legalizálni, és ezért vallásilag házasságot kötnek egy mecsetben. Erre azonban a férfiak sajnálatos módon az esetek többségében nem úgy tekintenek, mint egy életre szóló elkötelezettségre, hanem úgy, mint a szexuális kapcsolatuk legalizálására, amiből ha úgy hozza kedvük bármikor kiugorhatnak. Jól látszik ez abból is, hogy a házasság semmiféle kötelezettséget nem jelent az ilyen férfi számára… viszont az esetek többségében a nők részéről elvárják azt a viselkedést, ami egy jó feleséget jellemez. Ideális esetben - az iszlám elvek szerint - egy házasságnak úgy kéne indulnia, hogy a férfi biztosítja a szeretett nő számára azokat a feltételeket, amik egy család eltartásához szükségesek. (sajnos ez az internetes ismeretségek esetében inkább fordítva szokott lenni – a lány tartja el a férfit). A házasság egy olyan esemény, amin mind a férfi családja mind pedig a nő családja illene, hogy megjelenjen. (Az internetes ismeretség házasságainak nagy része úgy történik, hogy a férfi ide jön Magyarországra, és ott a mecsetben aki éppen ott van, azt tanúnak felkérve a házasság megköttetik.) Ezeknek a kapcsolatoknak a többségében a lányoknak semmiféle házassági kikötésük nem szokott lenni. Azonban, ha lenne is, ezeket a kikötéseket jogilag sajnos nem tudnák érvényesíteni a férfivel szemben, mivel a magyar jogrendszer nem ismeri el a csak vallási házasságokat és azok szerződéseit.
Sajnos elmondható, hogy van Magyarországon olyan mecset, ahol mindenféle kikötés nélkül összeadják a párokat. Ha az egyik mecsetben nem vállalják az esküvőt (látva a férfi nem tisztességes szándékát) átmennek egy másik mecsetbe, ahol aztán megkötik a házasságot. Mivel a lánynak általában nincsenek muszlim családtagjai, ott helyben keres magának pártfogót az esküvőhöz, akit aztán esetleg soha többé nem lát. Egy pártfogónak, aki a lány érdekeit képviseli, folyamatosan figyelemmel kéne ezután viselni a lány sorsát, és segíteni őt, ha arra van szüksége. Egy házassági pártfogónak tulajdonképpen azt a szerepet kell betöltenie, amit egy lány apjának. Sajnos erről van olyan mecset, aki elfeledkezik. A házasság megkötése után sajnos nagyon sok esetben derül az ki, hogy az új férj tulajdonképpen csak ki akart szakadni hazájából, és Európába jutni. Máskor egyszerűen anyagi gondjait akarja csökkenteni, vagy szexuális vágyait akarja kielégíteni itt hazánkban. Sajnos nagyon sok szomorú történetet hallottam már, milyen felháborítóan viselkedtek honfitársaimmal. Az esetek nagy részében elmondható még az is, hogy a lány valahol tisztában van kihasznált helyzetével, mégis a szerelme nem hagyja, hogy véget vessen ennek az áldatlan viszonynak. Sokan úgy gondolják, hogy ők kivételek, és hogy választottja szereti őt, … hiszen olyan szépen, olyan kedvesen tud beszélni hozzá.
Én csak azt javaslom minden olyan lánynak, akit megkörnyékezett külföldön élő arab férfi – tanulja előbb a vallást, és utána akarja csak közelebbről megismerni azt, aki közeledni akar felé. Akkor lesz viszonyítási alapja – mennyire jó muszlim az, aki jó muszlimnak mondja magát. Az iszlámnak megvannak a szabályai a házasságkötésben és a házasságban is. Megvan a nőknek is, a férfiaknak is a feladata és a joga a házasságon belül. Ez a feladat azonban nem csak a nő részéről kell hogy érvényesüljön, hanem a férfi részéről is. Egy kapcsolat sosem lehet egyoldalú.

„És szeretetet és irgalmat rendelt el köztetek” (Korán, 30.21)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink