Matyó mintás repülőszőnyeg

A legutóbbi eíd estéjén azt játszottuk a családban, hogy mindenkinek el kellett mondani egy mesét, aminek a címét a többiek találták ki. A férjem azt a mesecímet kapta, hogy "A matyómintás repülőszőnyeg" Ezt a történetet kanyarintotta belőle:-) Mi nagyon élveztük, insa Allah megosztom veletek is. Remélem nem haragszotok, ha insa Allah két-három részletben rakom fel, mivel hosszabb mese volt:-)

A Matyómintás repülőszőnyeg

Élt régen Bagdad városában egy Ali nevű kereskedő. Ez a kereskedő főként selymekkel, ruhákkal, szőnyegekkel kereskedett. Portékáit messze földön ismerték és vásárolták. Tevekaravánjával eljutott Mekkába, Jeruzsálembe, Szíriába is, ahol mindenki nagy örömmel vásárolgatott portékáiból. Utazgatásai során egyszer eljutott Magyarországra is, egy Makó melletti kis falucskába. Éppen vásárnap volt. A piactéren rengeteg hagyma volt kirakva. Azt látta, hogy szekerek jönnek és szekér számra viszik a hagymát az árusoktól. Ő is kiállt a falu közepén a térre, és elkezdte árulni portékáit. Az emberek odajöttek hozzá, és érdeklődve forgatták kezeikben a messziről jött sosem látott árukat. Azonban vásárlója egy sem akadt. Ali egyre csüggedtebben nézte az
az embereket. Nagyon bántotta a büszkeségét, hogy ennyire semmibe veszik az áruit. Egy ideig tűrte, de aztán végül csak megkérdezte az egyik nézelődőt, hogy miért nem vásárol tőle senki semmit, hiszen más városokban tolongatni szoktak a portékáiért. A falubeli ember elmondta neki, hogy itt bizony az emberek máshogy öltözködnek. Elvitte a házába, megvendégelte a kereskedőt egy nagy tál zamatos szilvával, és közben megmutatta neki ünnepi ruháját.
- Látja – tette a kereskedő elé – itt nálunk ilyen az ünnepi viselet. Minden szép Matyó mintás. Nálunk az emberek ezt szeretik. Nézze meg a falainkat, azokon is szép Matyó minta van pingálva. Mi ezeket szeretjük nézegetni.
- És mivel pingálták fel ezeket a szép színeket? – kérdezte a kereskedő.
Az ember előhozott neki a kamrából pár cserép edényt, és megmutatta a festékeket.
- Itt van ni! Ezeket különböző növények szárából, leveleiből, virágaiból, terméseiből készítjük. Ezekkel festjük a fonalainkat is, falainkat is, bútorainkat is.
Nézte, nézte a kereskedő, és minél jobban nézte, annál jobban megtetszett neki. Egy gondolat kezdett motoszkálni a fejében, ami nem hagyta nyugodni. Elbúcsúzott a falusi emberektől, és elindult vissza a karavánjával. Vitte magával a sok el nem adott portékáját. De bizony hazafelé nem állt meg egy városban sem, hogy túladjon rajtuk, annyira hajtotta őt vissza a fejében motoszkáló gondolata. Amint hazaért, leült a sarokba, elővett író szerszámokat, és elkezdte lerajzolni azokat a mintákat amit a falucskában látott. Elment a textil festőkhöz, és rendelt náluk egy halom festett fonalat. Azután elment a szőnyeg szövőkhöz, és megmutatta neki milyen színekből mit szőjenek a szőnyegekre. Egy hónap múlva készen lettek a szőnyegek. Masa Allah, csodálatosan szép matyómintás szőnyegek születtek. Az ember felpakolta áruit a tevéire, és ismét elindult a karavánjával a távoli kis falucska felé. Míg az utat járta megállt más országok vásáraiban is. Az emberek mindenhol megcsodálták a matyómintás szőnyegeket, és meg akarták vásárolni. Hatalmas vagyonokat ajánlottak fel értük, de a kereskedő nem adta oda senkinek, mivel ezt a kis falucskába szándékozta elvinni. Allah segítségével hosszas utazás után el is ért ismét a Makó melletti kis faluba. Ismét vásárnap volt, a kereskedő is kirakta ismét az áruját. Hamarosan tele lett körülötte minden, mindenki a szőnyegjeit csodálta. Pillanatok alatt elkapkodták az egészet. Mivel a kis falu lakói nem voltak  gazdagok, ezért a kereskedő nem adta drágán a szőnyegjeit. A falusiak a hagyma termésükből fizettek a portékáiért. Ali így is nagyon boldog volt, mert számára az volt a lényeg, hogy becsületét helyre állíthatta. Nagyon bántotta őt, hogy előbbi kereskedése itt ilyen csúfos kudarccal ért véget.

…. insa Allah folytatása holnap :-)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink