Humanizmus és/vagy vallás

Az index vallás-filozófia fórumán merült fel a kérdés, hogy vajon mennyiben hoz több vezetést az életben való helyes viselkedésre a vallás, mint a humanizmus. Az egyik felszólaló szerint azok az emberek akik a humanizmus eszméit vallják ugyanolyan erkölcsös viselkedést tanúsíthatnak, mint azok akiket az Isteni vezetés tanít az erkölcsre.
Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy leírjam én is ezzel kapcsolatos gondolataimat insa Allah.

Az alapvető erkölcsi szabályokkal valóban minden ember tisztában lehet – saját lelkiismerete vezetése alapján. Azonban a muszlim emberek tudják, hogy a lelkiismeret szava tulajdonképpen Isten szava, aki az embert alapvetően Isten akaratának engedelmeskedőnek teremtette…. a szabad akarat lehetőségével együtt. Ha azonban nem nézzük ezt a tényt, csupán azok szemével szeretnénk vizsgálni ezt a témát, akik nem hisznek ebben, akkor is láthatjuk, mennyivel nagyobb erkölcsi nevelést ad a vallás, mint a csupán emberközpontú szemlélet.
Muszlimok körében állandó példa erre az államok jogszabályai. Ezek a jogszabályok évről-évre képesek változni. Vajon miért? Az ember változik, a szemlélete változik. A saját szabályait saját nézőpontja alapján vizsgálja. Van úgy, hogy amit először hibának érzett, később már nem érzi annak, vagy fordítva, a régebbi hibáit később sokkal súlyosabbaknak látja, mint anno érezte őket. Vannak alapvető erkölcsi normák, amik azonban nincsenek élesen meghatározva. Ki-ki saját szája íze szerint mozoghat benne, a határokat egyre kijjebb és kijjebb tologatva. Amit húsz évvel ezelőtt felháborítónak tartottak volna, az most elfogadott, sokak számára eltűrt dologgá válhat… és tapasztalataim szerint válik is. Ilyen például az erkölcs alapvető része, a szemérem. Szomorúan látom, hogy a lányok, nők hogy öltözködnek mostanában. Alig pár évvel ezelőtt az ilyen mindent megmutatni kívánó hölgyeket megszólták. Manapság egyre inkább tapasztalom, hogy a szülők nem hogy tiltanák az erkölcstelen viseleteket, de még buzdítják is rá a gyermeküket. A divat alapvetően beleszól és változtatja a szemérmet, ezen keresztül pedig az erkölcsöt. Mondhatnánk azt, hogy attól mert valaki sokat megmutató ruhákban jár még lehet erkölcsös. Ezt azonban csak azok mondják, akik nem gondolnak abba bele, hogy ez az öltözködés, és a vele együtt járó nézőpont változások milyen hibákat, majd bűnöket hozhatnak és hoznak is az életbe…. sokszor észre sem veszik azok ezt, akik benne élnek. Nekünk muszlimoknak azonban nagyon szembetűnőek, akiknek állandó erkölcsi támaszunk van, Isten vezetése. Szomorúan tapasztalom, hogy a mai anyák nagy része nem óvja már lányuk szemérmét. Sem az öltözködésben sem pedig a szeméremben. Nem elismeréssel, hanem nevetve mesélik, ha valaki még 21 éves korában szűz. Mintha a tisztasága nem érdem, hanem megvetendő hiánytalanság lenne. A szülők úgy kívánnak jó szülők lenni, hogy mindent megengednek és megadnak a gyermekeiknek, amit csak kívánnak… talán ezért halad a világ ilyen gyorsan az erkölcsi romlás felé. Minket muszlimokat maradiknak néznek, akik nem képesek változni a korral. Holott Isten elvárásai velünk szemben kortalanok. Nem az aktuális divat határozza meg, hogy hogyan ítéljük meg dolgainkat, hanem egy állandó, megbízható Szó, Isten Szava.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink