Felelősségvállalás

Egy szívemnek kedves testvérem kérdezett engem nemrégiben erről a hadíszról:

A Próféta (béke legyen vele) így szólt: „Mindenki épségben marad nemzetemből kivéve azokat, akik kinyilvánítanak (nyilvánosságra hozzák rossz tetteiket). A kinyilvánításhoz tartozik, ha egy ember éjszaka rosszat tesz, majd úgy kel fel, hogy Allah elfedte azt őneki, ő azonban azt mondja valakinek: Tegnap éjjel ezt és ezt tettem – miközben Ura elfedte azt, ő reggelre felfedi.” (al-Bukhári és Muszlim)

A kérdése az volt, hogy vajon ennek a Hagyománynak alapján ha ő valamiben hibázik a munkájában, akkor felvállalja-e a tettét, vagy maradjon csendben – ahogy (talán) a Hagyomány tanítja. Lehet, hogy vannak még olyan testvéreink, akik nem értik ennek a Hagyománynak a jelentését – nekik szeretnék segíteni insa Allah ezzel a bejegyzésemmel. Bár csak kis tudásom van az iszlámban, egyszerű „mezei” hívőként, de insa Allah helyesen értelmezem ezt a Hagyományt.

Egyes vallásokkal ellentétben az iszlám azt tanítja, hogy az ember a bűnét ne úgy vezekelje, hogy elmondja másoknak. A bűnbánatnak a szívben kell érlelődnie, és nem a szájon át könnyebbséget találnia. Az a bűn, amit nyilvánosságra hoznak, másokat is arra sarkalhat, hogy elkövessék ugyanazokat. Hiszen gondoljatok csak arra, hogy egy általatok tisztelt, és becsült emberről kiderülne, hogy mondjuk almát lopott a szomszédja fájáról. Bár csóválnánk a fejünket, de lehet, hogy ha mi kerülnénk hasonló szituációba, azt gondolnánk, hogy lám-lám, az a jó muszlim is megcselekedte ezt, akkor én miért ne tehetném – nem olyan nagy bűn ez. Azzal, hogy mások elkövetett bűneit, hibáit megismerjük, kisebbíthetik a bűnök nagyságát, hiszen mennyi ember elköveti nap-mint nap ezeket a dolgokat. Egy idő után ezeknek a jelentősége egyre kisebbé válna, és egyre elfogadhatóbbá mások számára is. Gondoljunk csak arra, hogy ötven évvel ezelőtt hogy megbotránkoztak volna az emberek, ha egy nőt olyan sokat mutató ruhában meglátnak az utcán, ami ma teljesen elfogadott, és bevett öltözködési gyakorlat. Vagy itt van például a homoszexualitás. Míg minden szent Könyv elítéli, és régebben bűnnek számított az emberek körében is, addig mostanra lassan elérjük azt, hogy nyíltan hirdetik ki vonzódik az azonos neműekhez, és hamarosan azok az emberek érzik magukat kényelmetlenül, akik Isten törvényei szerint bűnnek tartják ezt. Ha egy ember megteheti, megteheti kettő is, ha kettő, akkor három is… és így tovább. Egy idő után ezek a dolgok természetessé válnak, nem érzik már őket sem hibának, sem bűnnek.
Azzal, hogy az ember egy másik embernek elmondja a bűnét a szíve könnyebbséget nyer… hiszen kibeszélte magából, ami a szívét nyomta. Azonban a könnyebbséget nem úgy kell megkapnunk, hogy másokkal osztozunk a hibáinkban, hanem azzal, hogy Isten felé bocsánatot kérünk, és fogadalmat teszünk, hogy insa Allah legközelebb körültekintőbben járunk el.
Mindezek mellett az, hogy valaki elmond valami bűnét egy másik embernek a pletykálkodást is elindíthatja. Mint tudjátok a pletyka nagy bűn az iszlámban. A Próféta (béke legyen Vele) is, számos Hagyományban inti tőle a hívőket. Így egyetlen rossz cselekedet feltárásával számos mást indíthatunk útjára…. insa Allah ezért kell elkendőznünk mások elől bűneinket, ha azokat Isten nem hozná napvilágra.

Azonban a felelősségvállalás nem egyenlő azzal, amit az előbbi Hagyomány megtilt a hívők számára. Az, ha valaki olyan hibát vét, ami másokat károsíthat azzal, hogy nem hozza napvilágra azokat, nem helyes dolog. Az sem helyes, ha saját hibáink miatt mások szenvednek, őket hibáztatják – csak azért, mert nem merjük felvállalni az elkövetett dolgainkat. Ha például a munkahelyünkön hibázunk valamiben, szóljunk, hogy hibáztunk, javítani kell. Ha valami hiba kapcsán keresik a felelősöket – amiért mi vagyunk a felelősek – ne lapuljunk, hanem igenis vállaljuk fel hogy mi voltunk azok, akik ezért felelősek vagyunk. Ha nem ezt tennénk az egyenértékű lenne a hazugsággal, amit az iszlám bűnnek, és kerülendő dolognak tart.

Insa Allah tudtam segíteni. Allah vezessen minket az igaz úton!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink