Amerika legnagyobb taravihja

A napokban ért véget az ISNA (Islamic Society of North America, Észak-Amerika Iszlám Társasága) közgyűlése, ahol 300 milliós ország 6-7 milliós muszlim kisebbségének vezetői és képviselői jöttek össze. Ez a rendezvény adta az alkalmat arra, hogy az amerikai földrész eddigi legnagyobb létszámú ramadánesti imáját egységben, hitben és a jutalmat remélve imádkozhatták amerikai testvéreink.

Az imát kultúrprogram előzte meg. Emlékszem arra, mikor Bolek Zoltán testvéremmel úgy két évvel ezelőtt Bécsben jártunk az európai imámok második konferenciáján, s az egyik legmeghatározóbb élmény testvérem számára az volt, hogy muszlim vallási éneket adtak elő osztrák jódli stílusban. Igenis a kultúra része a vallásnak. Karakteres amerikai (magyar stb.) muszlim kultúra és művészet nélkül nincs amerikai (magyar stb.) iszlám. A kultúra nem csupán a figyelem felkeltésére szolgáló egzotikum, hanem -jobb esetben- mindennapi létünk. A fellépők között volt a hazánkban is népszerű Native Deen énekegyüttes. Idővel nekünk magyaroknak is ki kéne termelni a magunk magyar "native" (bennszülött) zenekarainak, építő- és díszítőművészeinket, költőinket, íróinkat. Zenekarunk már van egy: a Hilál. Mindenki ismeri? Két muszlim testvérünk (Ahmet Bariscil és Biró Zsolt - Ömer) mellett nem-muszlimok is alkotják. S olyan jó érzés, mikor Miklós barátunk az iszlám hitvallást énekli nem-muszlimként. A Teremtő adja meg ezen áldott szavaknak a közbenjárást az evilágon és a túlvilágon mindazokért, akik mondják.

 

És ezrek borultak le ezután Allahnak. A görög keleti Helen pedig csodálattal adózott a muszlim kultúrájának és kultúráltságának.

 

Forrás: www.islamonline.net

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink