Levél egy muszlimtól

(Az írást eredetileg a Kultúrák Központja egy kiadványába írtam, ahol különböző kisebbségek tagjai írták le gondolataikat. Gondoltam ide is felrakom)

 

Levél egy muszlimtól (aki lehetne bárki más, de nem az)

 „és azért osztottunk népekre titeket, hogy megismerjétek egymást” (Korán 49:13)

 

Kedves valaki!

Kezdhetném azzal, hogy de ti is. Vagy folytathatnám, hogy mi nem, csak egy kisebbség, aki teljesen kiforgatja. Sőt, vádolhatnék is, hogy ti arról, csak beszéltek, hogy, de nézzétek meg, hogy ti ……  velünk és másokkal. Hozhatnék nagyszerű történelmi példákat, hogy mi már régen is mennyire, amíg ezzel szemben ti. Esetleg panaszkodhatnék, hogy a munkahelyen, hogy gyanakvó tekintetek és beszólások, hogy kiirtással fenyegetőznek, hogy ki akarnak tiltatni, be akarnak tiltani, kivetni, megalázni, kitaszítani, hogy az alapvető emberi jogok mindenkire, kivéve ránk.

Kezdhetném ezekkel, de minek? Inkább másról írok.

Például arról, hogy kik azok a „mi”, és kik a „ti”. Arról, hogy mi az, ami összeköt, és miért köt össze, és mi választ szét, és miért választ szét.

Az emberi kapcsolatok sok sok „mi”-ből és „ti”-ből épülnek fel. A családom mi vagyunk, a városom lakói is mi vagyunk, a magyarul beszélők is mi vagyunk, a munkatársaim mi vagyunk, a vallásom tagjai is mi vagyunk, a mákos gubát szeretők is mi vagyunk, a csapatnak szurkoló futballdrukkerek is mi vagyunk. Akik meg nem a családom, nem a városom lakói, más az anyanyelvük, máshol dolgoznak, másban hisznek, nem szeretik a mákos gubát és más csapatnak szurkolnak, azok mind mind ti vagytok.

Baj ez? Miért lenne az? Éppen ez a szép a világban. Megismerni, hogy ti, milyenek vagytok, hogy másként is lehet, nemcsak úgy, ahogy mi. Hogy mennyi szín és forma, mennyi út, mennyi kérdés, és mennyi válasz van. És felismerni a távoli ismeretlenben a „mi”-t. Hogy a sok szín, forma, út, kérdés és válasz között mindenkivel megtalálható az, amiben közösek vagyunk.

De mégis. A „mi” és „ti” viszonyban minden nagyszerűsége mellett ott rejlik az örök konfliktus. Amit „mi” gondolunk, amik „mi” vagyunk minden hibája ellenére jobb, vagy legalábbis fontosabb, mint amit – minden értéketekkel együtt „ti” gondoltok, és amik „ti” vagytok. Ha máshogy lenne, akkor inkább titeket választanálak, és akkor én is „ti” lennék.

Baj ez? Lehet. De ilyenek vagyunk. Igen, te is. Hiába tagadod.

De ha a „mi” jobb, fontosabb is, mint a „ti”, miért lennél te – igen te egyedül ott a „ti” között - kevésbé jó, mint közülünk valaki. Hiszen te, nem csak „ti” vagy, hanem másik ezer szállal „mi” is. Mi, akik – ha sok különbség is van köztünk, sokszor félszavakból is megértjük egymást, ismeretlenül is ismerősek vagyunk. Aki pedig most „mi”, az másik ezer szállal inkább „ti”.

Mindenki mi és mindenki ti. Csak én vagyok én. És csak te vagy te. Mindketten emberek.

Béke veled.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink