Az iszlám és az emberi jogok

A minap a www.gondola.hu interjút készített egy iszlamofób pappal, egy bizonyos Henri Bouladdal, aki többek között a következőket nyilatkozta:

"Mert hol vannak az emberi jogok a muzulmán országokban? Milyen emberi jogot fog hozni az iszlám Európába? Nem azért hívlak benneteket az iszlámmal szembeni ellenállásra, mert muzulmánellenes vagyok, nem. Hanem azért, mert tiltakozom egy olyan értékrend ellen, amely ellentétes az európai kultúrával, mely az ember tiszteletére, és a szabadság, egyenlőség, testvériség elvére épül."

Ha tegyük fel nincsenek emberi jogok a muzulmán országokban most, akkor az azt jelenti, hogy az iszlámban nincsenek emberi jogok? Az iszlám Európába hozza az emberi jogokat vagy az európai muszlimok termelik ki az emberi jogok európai muszlim felfogását? Egy ember, aki alaptalanul támadja a muzulmánokat, vajon nem muzulmánellenes? Az európai értékrendet nem kis részben megalapozó iszlám vajon ellentétes azzal? Az iszlám nem tiszteli az embert? Aki azt sugallja, hogy az iszlám nem tiszteli az embert, az vajon tényleg nem muzulnánellenes? Az iszlám nem tiszteli a szabadságot, mikor elismeri az ember szabad akaratát - szemben egyes keresztény irányzatokkal? Az iszlám vajon nem egyenlően tekint mindenkire, s nem azt mondja-é, hogy minden ember dolga és sorsa Isten szolgálata? Vajon nem éppen Allah mondja a Kegyes Koránban, hogy "bizony a hívők testvérek"???

Elvonatkoztatva a szélsőséges egyházfi vádjaitól, ki kéne büszkén jelentenünk, hogy épp az iszlám az egyetlen vallás, mely vallási tézissé és kötelességgé teszi az Isten jogain (hukuk Ullah) túl az emberek jogainak (hukuk ul ibád) tiszteletben tartását. Sőt az iszlám az egyetlen vallás, mely tételesen beszél az állati jogokról is. Ha valaki azt állítja, hogy vannak egyetemes emberi jogok, akkor az iszlám által garantált emberi jogok, mindenképpen azok.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink