Temetői gondolatok

A Könyörületes és Megkönyörülő Isten nevében

assalamu aleykum,

Sokat gondolkodtam,hogy leírjam-e ezeket a talán másnak "vérlázító" okfejtéseket...de ám legyen, eddig is voltak kemény kritikusaim, rosszakaróim...a muszlim testvéreim között.

Többen nem javalják, elutasítják azokat a véleményeket,akik szerint ildomos és Istennek tetsző dolog muszlim temetőket, sírokat látogatni, s ott az elhúnyt testvéreinkért fohászkodni a Teremtőhöz...

Cáfolatként írom a következőket, miszerint ez állításoknak miért is nincs igazuk:

Mindenki, így elődeink, s mi magunk is, a következő nemzedékek is-egészen az Utolsó Ítélet Napjáig- megszületünk és meghalunk.

Élünk,igyekszünk élni úgy, ahogy Isten megparancsolta, s ahogy a Próféta (béke és áldás legyen Vele) életével példát mutatott! Igyekszünk úgy élni, hogy minél több jót cselekedjünk, minél több szenvedőt megsegíthessünk, hogy az Egyisten örömöt találjon földi munkálkodásunkban. Mert miután megszüntünk élni, nem lesz lehetőségünk több jócselekedetre, nem könyöröghetünk a Teremtőhöz bocsánatért, esetleges sírkínzásunk enyhítéséért, megszüntetéséért!

Múló földi létünk után csak a hitből fakadó tetteink, gyremekeink és közössgi tereink (mecsetek, kórházak, iskolák, szegényeket ellátó intézmények) maradnak, akik segíthetik boldogulásunkat Istennél!

E mellett van az élő muszlim testvérek fohásza,akik eljönnek majd sírjainkhoz Koránt felolvasni és fohászkodni ALLAH-hoz, hogy könnyítsen túlvilági sorsunkkon! S egykor élő testvéreink is ezt tették elődeikért. S most mi is ezt tesszük, s értünk is -ha Isten is úgy akarja- ezt fogják tenni utódaink!

Nagyszerű és nemes cselekedet, ha fohászkodunk elhunyt testvéreinkért, mert valamikor ők is az élő Közösség részei voltak. Mi vagyunk most az élő Közösség.

Ez a legkevesebb,amit megtehetünk értük, s nekünk is minden bizonnyal jól fog esni majd, mikor meghalljuk élő testvéreink lépteit a temetőben és fohászukat értünk! Lelkük él, csak testük porlad,várja a Feltámadás Napját!

S ez nem sírk, nem a halottakhoz fohászkodunk, hanem a halottak "lelki üdvéért". Istenhez, az Örökkévalóhoz! 

Isten vezessen minket a helyes úton s legyen velünk kegyelmes mindenkor!

Békességet, kegyelemteljes napokat kívánok minden kedves Testvéremnek és Érdeklődő Olvasónak.

    

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink