Hitrendszerünk alapjai

Az iszlám tanításainak megismerése előtti időmben sok kérdésem volt, amire nem találtam akkoriban választ. Ezek mellett a kérdések mellett azonban nem vettem észre, hogy mennyi minden van, ami ezek miatt a megválaszolatlan kérdéseim miatt nem áll rendszerben nálam, alaptalan marad. Hittem Isten létezésében, mégis emellett az életem tele volt olyan dolgokkal, amik mostani hitem mellett logikátlannak, és hitrendszerembe nem illőnek érzek már. Arra, hogy mennyi mindent ad az iszlám, amit észre sem vesz a mindennapokban az ember, akkor jöttem rá először, mikor egyszer kikísértem valakiket a temetőbe, meglátogatni számunkra kedves hozzátartozóikat, és ismerőseiket.
Ezek az emberek elég sokszor járnak ki a temetőbe, hogy meglátogassák szeretteiket. Szépek, rendezettek a sírok, ahol szeretteik el vannak temetve. Abban a hitben gondozzák, hogy elhunyt szeretteik ott vannak, látják őket, ilyenkor kicsit együtt lehetnek velük.
Mégis első megdöbbenésem az volt, hogy - mivel kicsi a hely, hogy a sírt gondozzák, ezért - nyugodtan ráléptek a halottat fedő sírkőre, hogy letisztogathassák azt. Majd egy másik ismerősük sírjánál – mivel az elhagyatott, gondozatlan volt – nyugodt szívvel kitárgyalták, hogy mennyire nem szép a gyerekektől, hogy nem látogatják a szüleik sírját, és utána a sír felett megbeszélték, milyen hibás lépéseket tett annak idején a halott a gyermeknevelésben.
Kérdem én, hol van itt a logika? Ha a halotthoz jönnek az emberek, akik hitük szerint ott van velük, látja őket, akkor miért viselkednek úgy, mintha nem lenne ott, és nem hallhatná őket. Ha úgy gondolják, hogy a halottnak számít az ottlétük, akkor miért lépnek rá a sírra?
Az emberek egy része valahol maguknak is éppen-hogy bevallva, hisz Isten létezésében, de mégis milyen sokan babonákra támaszkodnak inkább. Mennyiszer van, hogy inkább „lekopogják”, hogy jól megy nekik, sikerült nekik valami, minthogy hálát adjanak Istennek érte.
Holott ők is hívő emberek. Hisznek Istenben. Mégis… nincs meg bennük az a késztetés, hogy ezen az érzésen túl, ezt tetteikben is, és főleg életükbe is merve beleépítve – éljék meg hitüket. Pedig mennyi apróság van az életünk bármely percében, ami a hit által értelmet kaphatna, segítve tudatosan élni életünket.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink