Nemzeti ünnepünk és muszlim hőseink

Nincsen olyan kultúra, nincsen olyan civilizáció és persze nincsen nemzet vagy vallás sem melyben ne lennének ünnepek. Azt mesélik, hogy a régi rómaiak nem ismerték a hetet mint időbeosztási módszer, sem a péntek, sem a szombat, sem a vasárnap nem volt kiemelkedően fontos olyan módon, ahogy az fontos az egyistenhívő vallásokban, de szinte hetetnte voltak ünnepek, melyek a lelki és testi felüdülést ugyanúgy szolgálták, mint az elmélkedést és a számvetést.

Muszlimként és magyarként is vannak ünnepeink. Milyen felemelően szép is volt 2006, mikor vallási ünnepünk, a böjti hónapot lezáró ünnep és nemzeti ünnepünk, a szabadságharcok és forradalmak napja egybeesett.

Mi, magyar muszlimok nem felejthetjük el, hogy 1956-ban elmagyarosodott bosnyák muszlimok, a néhai Durics Hilmi Huszein  szellemiségét továbbvíve vállvetve harcoltak azokkal a Korvin-köziekkel, akik az emigrációba kényszerülve ismerték meg és vették fel az iszlám vallást. Közülük hadd említsem Ádám Lajost, azaz Ömer bácsit, aki ma Bécsben él, s akire méltón lehet büszke az, aki muszlim és magyar.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink