Elutasító strasbourgi ítélet született fejkendőügyben

Most olvastam a cikket az Origon, talán ti is olvastátok már, de azért megosztom...biztos mindenkiben hasonló érzelmeket vált ki ,mint bennem :(

Elutasította csütörtökön a strasbourgi emberi jogi bíróság két fiatal francia muzulmán nő fejkendő ügyben benyújtott panaszát. A bíróság szerint jogszerűen zárta ki egy francia iskola két muzulmán tanulót, amiért vallási okból nem vették le fejkendőjüket.

Két fiatal muzulmán nő azért fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert évekkel ezelőtt kizárták őket az általános iskolából, amiért vallási okból nem voltak hajlandók levenni a fejkendőt, inkább nem vettek részt a testnevelésórán. A két panaszos - akik távoktatásban fejezték be tanulmányaikat - arra hivatkozott, hogy az iskola döntése az Emberi Jogok Európai Egyezményének kilencedik - a véleménynyilvánítás, a vallás és a lelkiismeret szabadságát kimondó - cikkébe ütközött.Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint azonban nem sértette az arányosság elvét a normandiai iskola határozata, amellyel kizárta a tanintézményből a most 20, illetve 19 éves lányt. Nem sérült a panaszosoknak sem a szabad véleménynyilvánításhoz, sem a vallás szabad gyakorlásához fűződő joga sem - mondták ki.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink