Népirtás a Gázai övezetben

A nyugati sajtó sajnálatos módon egyoldalúan mutatja be a gázai eseményeket. Magyarországon a napilapok és a közel-kelettel foglalkozó tv-műsorok többsége elfogult az izraeli állammal. Jelen összeállítás a hírekből hiányzó, elhallgatott tényeket kívánja bemutatni a magyar olvasók számára.

Az izraeli kormány nem enged be egyetlen hírtudósítót sem a Gázai övezetbe, ezért a világ közvéleményét kizárólag a helyszínen tartózkodó arab tudósítók értesítik arról, ami történik a háború sújtotta területen. A BBC arab tudósítója szerint a gázaiak már tömegsírokba temetik halottaikat, mert nincs elegendő sírhely a temetőkben. A 380 ezer négyzetméternyi területen élő 1.5 millió palesztin szinte teljesen kifogyott az élelemből, a gyógyszerekből és az üzemanyagból. A gázai kórházak túlzsúfoltak, és az orvosok és asszisztensek szinte képtelenek ellátni a rengeteg sebesültet. A sebészek egy műtőben egyszerre több műtétet kénytelenek elvégezni, hogy stabilizálják a sérültek állapotát.
Mads Gilbert Gázában dolgozó norvég sebész a BBC-nek adott interjúban elmondta, hogy rengeteg olyan sebesültet hoztak be, akiket képtelenek voltak megműteni borzalmas sebesüléseik miatt.

A palesztin egészségügyi hivatal adatai szerint az izraeli agresszió 21. napján 1155 palesztin halott, több mint 5200 sebesült a háború mérlege. Az áldozatok többsége civil, egyharmada gyermek. (aljazeera.net)

A Gázai övezet elleni izraeli támadás tavaly december 27-én vette kezdetét. Az első éjszakai légitámadásban pillanatok alatt több mint 220 palesztin vesztette életét. Ezt követően a légi csapások mellett az izraeli tengerészet hadihajóit is bevetették az agresszióban. Január 3-án éjszaka kezdődtek el a szárazföldi bombázások, amelyek jelenleg is tartanak. A hivatásos katonák mellett már a tartalékosokat is bevetnek a palesztinok ellen, ezt az izraeli védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette a BBC-nek.

Az izraeli kormány az egyre nehezedő nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó beszüntetni támadásait. Az izraeli támadások nem tesznek különbséget a fegyveresek és a civilek között. Ezt támasztja alá, hogy január 6-án az izraeli hadsereg annak ellenére szétlőtt egy ENSZ által fenntartott iskolát, amelyben házaikból elmenekülő gázaiak tartózkodtak, hogy az ENSZ előre megadta az iskola GPS koordinátáit Izraelnek. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy Izrael nem csupán a palesztin emberek életét nem tartja sokra, hanem teljesen figyelmen kívül hagyja a világ közvéleményét, az emberi jogokat és nem riad vissza ENSZ iskolák, és segélyközpontok bombázásától sem. A népirtást bizonyítják a fejen és mellkason lőtt gyerekek is, akiknek életét izraeli mesterlövészek oltották ki. (aljazeera.net)

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) Izraelt az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésével vádló határozat született. A 47 tagállamot számláló testület úgy döntött, hogy tényfeltáró missziót szervez, amelynek feladata az „Izrael által elkövetett emberi jog- és nemzetközi humanitárius jogsértések vizsgálata”. Az UNHRC-határozat elfogadása előtt Navi Pillay, az ENSZ Emberi Jogi Főmegbízottja a tanács előtt tartott beszédében megjegyezte, hogy Izraelnek felelnie kell a nemzetközi jog megsértéséért Gázában. A genovai székhelyű New Weapons Research Committee (NWRC) is csatlakozott az Izraelt nemzetközi jogsértéssel vádlók egyre bővülő listájához, azt állítva, hogy „új, nem konvencionális fegyvereket próbált ki a gázai civil lakosságon” - írja a Middle East Times. (kitekinto.hu)

Lovas István újságíró a Magyar Nemzetben megjelenő külföldi lapszemléjében megdöbbentő beszámolót közölt a Jerusalem Post egyik írása alapján. Mordeháj Elijahu volt izraeli főrabbi Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek írt levelet, amelyben Elijahu azt a döntését közölte, hogy „semmiféle erkölcsi akadálya nincs polgárok válogatás nélküli megölésének”. A levelet az ország összes zsinagógájába eljuttatták és az ószövetségi idézetekkel támasztja alá a rabbi döntését. „A zsidó háborús etika szerint, az egész város kollektíven felelős az egyének erkölcstelen magatartásáért. Gázában az egész lakosság felelős, mivel nem tesznek semmit, hogy a Kasszam rakéták kilövését megakadályozzák.” A rabbi fia a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy apja azt tartaná kívánatosnak, hogy az izraeli katonák helyszíni benyomulása helyett szőnyegbombázással támadják a rakétakilövő helyeket függetlenül attól, hogy az hány palesztin életébe kerül. „Ha nem állnak meg, miután százat megölünk, akkor ezret kell megölni. És ha nem állnak meg ezer után, akkor tízezret. Ha még mindig nem állnak meg, akkor százezret, sőt egy milliót.” Elijahu fia ezután a Zsoltárokból idézte azt, hogy „üldözni fogom ellenségeimet és... addig nem hagyok fel vele, ameddig nem el nem tüntetem őket a föld színéről.” (Magyar Nemzet)

A palesztin nagykövet az M1 „A szólás szabadsága” című műsorában január 11-én elmondta, hogy Izrael 18 hónapja tartja gazdasági blokád alatt Gázát, lezárva tartja a határátkelőket,  teljesen elszigetelte a lakosságot, és a tűzszünet felmondása előtt az izraeli légierő célzott légi támadásokat hajtott végre Gázában. Azt mondta, nem érti hogy az izraeli nép, amely olyan sokat szenvedett az elmúlt évszázadok alatt, hogyan képes ilyen népirtásra.

Rostoványi Zsolt közel-kelet szakértő január 5-én az M1-es csatornának adott interjúban kifejtette, hogy az izraeli katonai fellépés hosszútávon nem oldja meg a krízishelyzetet, sokkal inkább elmélyíti a szakadékot a palesztinok és izraeliek között. A jövőbeli békekötésre egyre kevesebb lesz az esély, ha egy újabb palesztin generáció nő fel úgy, hogy a külvilágtól elzárva, gazdaságilag elnyomva, megnyomorgatva és kiéheztetve kell élnie Gázában.
A szakértő emellett elmondta, hogy vannak baloldali és pacifista csoportok Izraelben, melyek ellenzik a humanitárius katasztrófával fenyegető izraeli offenzívát Gázában. Beszélt az arab-iszlám országok kormányai közötti kínos egyetértés-hiányról, amely meggyengíti az esélyt egy egységes, Izraelt elítélő és az azonnali tűzszünetet követelő nyilatkozat megfogalmazására.

Magyarországon január 10-én a kemény hideg ellenére legalább ezer fő vett részt a gázai palesztinok melletti szimpátiatüntetésen Budapesten, amelyen személyesen vettem részt. A tiltakozók a Hősök terén az izraeli hadsereg által lemészárolt palesztin áldozatokért gyújtottak gyertyát. A Magyarországon Élő Palesztinok Egyesülete, a Magyarországi Muszlimok Egyháza valamint más muszlim egyházak és szervezetek tagjai, kiegészülve a Magyar Kommunista Párt, a Jobbik és a Magyar Gárda számos tagjával, együtt vonultak az Andrássy úton az Oktogontól a Hősök terére, hogy tiltakozzanak az izraeli hadsereg gázai gyilkos hadművelete ellen. A megmozduláson a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke is beszédet mondott, amelyben elítélte a palesztin nők, gyermekek és ártatlanok elleni izraeli katonai erőszakot, továbbá felszólított minden muszlimot, hogy minden lehetséges eszközzel ismertesse a Gáza Övezetben kialakult helyzetet, forduljon bűnbánattal Allah felé, fohászkodjon Gáza népéért minden imájában és adakozzon Gáza népe számára pénzzel és gyógyszerrel a hivatalos és engedéllyel rendelkező segélyszervezeten keresztül.  
(Abdul-Fattah Munif)
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink