Szenvedés a világban

                                            

A világban zajló szenvedés töredéke is elég, hogy az ember rettenetesen érezze magát. Még békében, jólétben is, pusztán szavainkkal is borzasztó mennyiségű rosszat okozunk a világban. Szerintem nem elég az, hogy igyekszünk mindenről tudni, beszélni. Megjavítani nem tudjuk a világot, és ha tudnánk is, azt hiszem egy olyan ember, aki mélyebben belegondol az Iszlám tanításába, akkor sem állna neki, hogy maga helyrerakja az egészet. Akkor mit csináljunk mégis?

Egyfelől fogadjuk el Allah akaratát, bármi legyen is az. És higgyük, hogy a szenvedő, megölt emberek előtt ott van még életük nagyobbik része, és a dzsennetben kárpótolja őket Allah mindenért.

Másrészt pedig legyenek velünk a szenvedők milliói minden tettünkben, gondolatunkban, örömünkben és bánatunkban.

Gondoljunk rájuk akkor, mikor puszta kényelmünkért, vagy szórakozásképpen akarunk megtenni vagy megvenni valamit, amire nincs is igazán szükségünk.

Vagy amikor panaszkodunk, hogy milyen rossz életünk van, hogy bántanak minket.

Ne építsük életünket olyan munkára, ami ezt az istentelen világrendet erősíti.

Igyekezzünk minél kevesebb pénzt (vagyis hatalmat) beletenni a világot elpusztító pénzügyi, gazdasági gépezetbe – ennek ezer formája lehet, attól kezdve hogy minél közelebb előállított árukat vegyünk, odáig hogy ne erősítsük önkéntes nyugdíjelőtakarékossággal a spekulatív befektetők tőkéjét.

Bízzunk Allahban, hogy nap mint nap elénkhoz jó pár alkalmat, amikor segíthetünk, tehetünk a rossz ellen. Vegyük észre és használjuk ki ezeket. Legalább mi ne okozzunk fájdalmat azoknak, akikkel nap mint nap találkozunk.

És ahogy a legszegényebb gyermek a polgárháború közepén is tud tiszta szívvel örülni a néha előforduló apró örömöknek, úgy tudjuk mi is elfogadni hálával, tiszta szívvel azokat a jókat és szépeket, amit Allah ad nekünk ezen a világon. Hálánkat ne elnyomja, hanem inkább növelje az a sok szenvedés, ami zajlik körülöttünk.

Elgondolkodtató, amit Noure írt a világvége jeleiről. Bárcsak igazad lenne, Noure! És bárcsak tisztán és Őérte küzdve találna minket akkor Allah.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink