Általános műveltség.... ?

Hol kezdődnek a téves elképzelések vallásunkról? Talán egy olvasókönyv lapjain. Beidézném egy hazai tankönyvkiadóhoz írt levelemet. A kiadó válaszát insa Allah közölni fogom majd veletek.

"Tisztelt Kiadó,

Gyermekem olvasókönyvében (.....) van egy olvasmány, ami egy részletet mutat be Gárdonyi Géza nagysikerű regényéből. A címe: Oda Buda!. Idéznék egy rövid kommentet, amit az ..... Kiadó a részlethez írt segédletként:

„müezzin: a törökök papja
Allah: a törökök istene”

Muszlimok vagyunk. Gyermekem felszólalt az olvasmányt követően az osztályban, hogy Allah mindenki Istene, és az Allah szó azt jelenti: „az Isten”. Erre a tanárnő válasza az volt: „vannak akik így gondolják, vannak akik máshogy”

Kérdem én? Ezzel alapozzák meg az alapvető műveltséget az elkövetkezendő nemzedék számára? Már iskolás korban belesulykolják a buksikba, hogy a muszlimoknak más istenük van, mint a másik két monoteista vallásnak? Már most megalapozzák a gyerekekben a téves elképzeléseket hitünkről? Sajnos az iszlám vallást a média különböző politikai okokból ott ferdíti, ahol csak tudja. Ha önöknek nem biztos a tudásuk valamiről, akkor javaslom kérdezzenek meg olyan embereket, akik ebben jobban járatosak.

A Föld lakosságának majd egy ötöd része iszlám vallású. Életét kinek jobban, kinek kevésbé az iszlám hatja át. Vajon ez a hatalmas része az emberiségnek, elhanyagolható, nem érdemes foglalkozni vele, még annyira sem, hogy a legalapvetőbb tudnivalókat legalább helyesen adják meg egy olyan könyvben, ami a gyerekeket elindítja a tudás avagy a téveszmék útján? Csak halkan jegyzem meg, a könyv Magyar Termék nagydíjat kapott.

A müedzin nem a törökök papja, hanem imára hívó ember, akit ugyan úgy, mint többi testvére maga is beáll az imádkozók közé. A müedzint szép hangja alapján választják ki az imára híváshoz. Az iszlámban nincs papság. Az imát az imám vezeti, aki éppen ott az adott helyen összegyűlt emberek közül a legjobban tudja recitálni a Koránt, vagy a legnagyobb a vallási tudása. Az imám és a müedzin soha sem ugyan az a személy.

Allah nem csak a törökök istene. Allah arab szó, jelentése: „az Isten”. Az Allah szó szerepel az arab bibliában is, az arabnyelvű keresztények is ezt a szót használják.

Kérem, hogy a következő kiadásnál vegyék figyelembe e javítási javaslatokat. Ezt a levelemet az iszlam.com blogjában is közzétettem.


Üdvözlettel: Czink Ibolya Beatrix 
(www.iszlam.com) "

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink