A Szunna követése=A Próféta(béke vele) imádása?

Biszmillehi Al-Rahmani Al-Rahim

 

Múltkor néztem egy videót a YouTube-on, melyet egy ember készített a Koranita szektából, azt állítsa, hogy a Korán elégséges könyv, mivel Allah szava, és a Próféta(béke vele) csupán intőként küldetett el, ezért fölösleges követni, amit mond. Allahot kell követni, ki a Koránban megmondta az akaratát, és ezzel Kinyilatkoztatta a záró Könyvet, mely lezárta a régi kinyilatkoztatást, a Tórát, illetve az Evangéliumot. De énszerintem szükségünk van a Szunnára.

Pl: Allah azt parancsolja a Koránban, hogy tartjuk meg az imádságot, de csak a Prófétától(béke vele) tudhatjuk meg, hogy hogyan a legjobb imádkozni, hiszen ő Allah küldötte volt. Allah küldöttén keresztül nyilatkoztatta ki a Koránt, és a Próféta sohasem a kénye-kedve szerint beszélt, mindig Allah angyalai sugalltak neki. Ezért a véleményem: szükségünk van a Szunnára, mivel csak így tudjuk követi a Prófétát(béke vele), mivel mi nem vagyunk az ő társai, ezért az akkori leírásokból tudhatjuk csak meg a cselekedeteit, mondásait. Igen, szerintem ott igazuk van, hogy a Próféta(béke vele) is ember volt, így lehettek hibái, és valamikor csak mondott valamit, ilyen esetekben a Korán az első, mivel az Isten szava. A bibliában Mohamedről(béke vele) szóló próféciában ezt olvashatjuk: "Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól! "(Mózes5 18:22)

Allah a Koránban többször azt mondja, hogy kövessük Őt, és a prófétáját. Ez nem más, mind követni az Ő szavát, a Koránt, és a próféta mondásait, a Szunnát. A Korán a törvénykező ugyan, a Szunna az csupán a muszlimok hagyománya. A Próféta(béke vele) a muszlimok követendő alakja, minden muszlimnak ő a példaképe, így szükségünk van a Szunnára, hogy megismerjük őt, és követendő példát vegyünk róla. Így a következmény: Allah szava, a Korán tévedhetetlen, és követni kell szóról-szóra, semmit nem szabad levenni, vagy hozzáadni belőle, a Szunna meg a Próféta(béke vele) hagyománya, mely követendő példakép minden muszlim számára. Így a Szunna követése nem a Próféta(béke vele) imádása, nem is Allahhoz való társítás, és nem is a Korán megszentségtelenítése. Követnünk kell a Prófétát(béke vele), és erre nem a Korán, hanem a Szunna kell. De természetesen: ha eltörik az asztalom lába, ki fogom támasztani a Saria könyvével, vagy a Szunnával, de a Koránnal SOHA!

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink