Mi mindent rejt a wikipedia...

Assalamu aleykum!

Amint épp az óriási doboz csokit sirattam, amiért olyan alkoholt tartalmaz, amiről rá se jönnénk, hogy az, erre találtam:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol#Etymology

(Itt áll a saját forditásom, inshaAllah érthető, bár jó kémikus sose voltam.)

Az alkohol szó az angol nyelvben a 16-ik században jelenik meg a francia nyelven keresztül, ami viszont a latin orvosi nyelvből jön, az pedig végső sorban az arab al-kuhl”, azaz a kohl-ként emlegetett szemceruza elnevezésből. A jelenlegi arab nyelvben használt alkohol kifejezést a nyugati használatból vezették vissza a nyelvbe.

A kuhl volt a neve az stibnit finomitásával elnyert antimonit szulfidásvány pornak(Sb2S3), innen jön az anyag lényege”, vagy” lelke” kifejezés (angolul spirit=lélek ÉS alkoholt is jelent), amit fertőtlenitőként, illetve szemceruzaként használtak.

Bartholomew Traheron egy 1543-as forditasaban vezeti be az alkohol/alkofoll szót, melyet a “barbár” (mór) irók használnak e finomitott por  leirásához.

1657-ben William Johnson a Lexicon Chymicum-ban antimonium sive stibium szót használja, amely kiterjed minden disztilláció által nyert folyadékra, többek között a “bor alkoholjára”, a bor disztillált esszenciájára, lényegére.

Libavius 1594-ben iródott Alchymiaban igy emliti: vini alcohol vel vinum alcalisatum. Johnson pedig igy: quando omnis superfluitas vini a vino separatur, ita ut accensum ardeat donec totum consumatur, nihilque fæcum aut phlegmatis in fundo remaneat.

A szó értelme tehát korlátozódott a bor “lelkére” (spirit of wine), a 18-ik században, amit ethanolként ismerünk, majd a szó értelmét újra kibővitették, hogy az ezen családba tartozó anyagokat is ide sorolhassák. Ezek azon kifejezések, melyeket az 1850-es évektől a mai napig használunk.

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink