Méhek

"És a te Urad sugallatot adott a méhnek: "Keríts magadnak lakhelyet a hegyeken és a fákon s azon, amit (az emberek) emelnek (maguknak).

Azután egyél mindenfajta gyümölcsből és járd a te Urad könnyen járható útjait!" A (méh) gyomrából különböző fajta ital jön ki, amely az emberek gyógyulására szolgál. Bizony jel van ebben azok számára, akik elgondolkodnak."  (Korán, 16.68,69)

 A Koránban egy egész szúra kapta címét ezekről a szorgalmas állatokról. Vajon tudjátok-e, hogy ha egy méh fel akarja tölteni a mézgyomrát nektárral, akár ezer virágot is meg kell látogatnia ehhez. Ha napos idő van, naponta tízszer jár ki-be a kaptárban hogy teli mézgyomrát kiürítse ott. Ahhoz, hogy egy kg mézet előállítsanak, a méhek körülbelül 65 ezer km utat tesznek meg, és 45-64 millió virágot keresnek fel érte. Ha éppen olyan időszak van, amikor bőven képződik nektár a virágok kelyhében, akkor bár a mézgyűjtő méhek csak nappal járnak dolgozni, de a kasban lévő munkások napi 24 órában dolgoznak a feldolgozásában. Ezekből az elképesztő adatokból is láthatjuk, hogy egy üveg méz milyen sok munkát rejt magában ezektől az apró állatkáktól.

Mi a családban már szinte csak a mézet használjuk napi ételeink édesítéséhez. Használjuk ki ezt az Isten adta adományt, ami tele van olyan enzímekkel, és egyéb hasznos anyagokkal amik egészségünk megőrzését, és helyreállítását szolgálja. Viszont ahogy a Korán is előbb a méhek munkáját említi, úgy nekünk is mindig szemünk előtt kell tartani azt, hogy mennyi áldozatos munka árán került asztalunkra ez az aranyló táplálék. Használjuk, és becsüljük meg minden egyes cseppjét, amiért egy-egy méh napokon át dolgozott. Így válik asztalunk étke igazi áldássá... insa Allah. 

A megadott adatok forrása:  http://kutmagazin.hu/index.php/Termeszettudomany/Laky_Szilvia_A_mehek_1.html

 

 

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink