Blog - magyar muszlimok(magán)véleménye az iszlám vallásról

Asszelamu alejkum wa rahmatullah Kedves Testvérem,

Itt lehetőséged van az iszlámmal kapcsolatos saját gondolataid nyilvános kifejtésére, illetve olyan dolgok, programok, problémák stb. nyilvánosságra hozatalára amiről szeretnéd, hogy más testvéreink is tudomást szerezzenek. Blogbejegyzés nem tartalmazhat politikával kapcsolatos gondolatokat (Ezek publikálásához kérünk titeket más fórumokat, weboldalakat vegyetek igénybe.) A blogbejegyzés nem tartalmazhat másokat személyükben, hitükben, hovatartozásukban, származásukban sértő dolgokat. Az ilyen jellegű blogbejegyzéseket előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetjük. Sok szeretettel várjuk írásodat. Amennyiben úgy érzed, hogy olyan írásod van, amelyet érdemes lenne cikként és nem csak blogbejegyzésként az iszlam.com oldalán közzétenni, kérlek küld el nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Alkategóriák

Meghívó az első csoportos kiállításomra

Asszelamu aleykum wa rahmatullah wa barakatuh kedves Testvéreim,

Elhamdulillah több kedves testvérem kiséri figyelemmel weboldalamon az insa Allah festői pályafutásom kezdeti lépéseit. Allah áldja őket lelkesítő szavaikért, és fohászaikért. Ezúton is, nagy szeretettel hívlak meg Benneteket május 14-én, délután 6 órakor kezdődő csoportos kiállításunk megnyitójára, ahol két képemmel szerepelek én is. A kiállítás megnyitója május 14-én délután 6 órakor lesz insa Allah, Leányfalun az Aba-Novák Galériában (az épülő benzinkúttal szemben lévő szép fehér épület).

Allah jutalmazza azokat a testvéreimet, akik megosztják velem ezt a masa Allah számomra olyan fontos napot.

Képeimet megtalálhatjátok a www.kangafest.hu oldalon

Czink Ibolya Beatrix - Imen

meghivo-500

 

Bővebben...

Egy érdekes és tanulságos előadás a szereremről, szexualitásról, a korai válások lehetséges okairól

Asszelamu aleykum wa rahmatullah wa barakatuh

A minap egy érdekes előadásra bukkantam. Szeretném megosztani Veletek:

 

 

 

Talán nehány "arab barátnőnek" segítséget jelent az előadás abban, hogy ne hozzanak elhamarkodott döntéseket. Az iszlámban, csakúgy mint a hívő keresztények életében tilos a házasság előtti szexuális kapcsolat. Insa Allah ez az előadás rávilágít néhány miértre, és segít a helyes értékrend visszaállításában.

Bővebben...

A hülyeség kora

Asszelamu aleykum wa rahmatullah wa barakatuh

Mindenkinek ajánlom az alábbi film megnézését, aki nem látta volna még:

Ahogy a film szereposztásában hallhatjuk a stáb listába mi is benne vagyunk. Insa Allah mindannyian elgondolkozunk azon, hogy: "Én mit tehetnék, miben fogok változtatni a korábbiakhoz képest?"... és valóban változtatunk is rajta.

Bővebben...

Kérdőív szakdolgozathoz

Asszelamu aleykum kedves Testvéreim,

Ha valakinek lenne kedve, ideje segítsetek Diánának. Továbbítanám a levelét:

"Kedves Iszlam.com Csapat!

Elnézésüket kérem, hogyha levelemmel zavarok.
Szeretnék segítséget kérni a diplomadolgozatom elkészítésében. A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán, Gazdaságdiplomácia tagozaton vagyok végzős hallgató. Témám a Magyarországon élő muszlimok, beilleszkedésük a magyar társadalomba és esetleges integrációs problémáik. Személy szerint sok kedves muszlim barátom, ismerősöm van, így fontosnak éreztem, hogy ezt a témát körüljárjam, legalább a főiskola keretein belül kicsit részletesebben ismertessem azt.Ennek érdekében készítettem kérdőívet, melynek kitöltetését a héten megkezdtük. Kedves barátaimnak köszönhetően már eljutott néhány hazai muszlimhoz, de mindenképp jó lenne, hogyha többen töltenék ki. A kérdőív három nyelven érhető el, magyarul, arabul és angolul.
Ha lehetséges, kérem, tegyék ezt közzé vagy juttassák el minél többeknek, természetesen abban az esetben, ha a kérdőívet Önök is megfelelőnek és alkalmasnak találják a közzétételre. Bizonyos képeket az iszlam.com oldalról használtam fel.
A kérdőívek az alábbi linkeken elérhetők:

Magyarul:
http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/007ce4d7ffa302ec3f5daa3ebd3fb0dd

Arabic (különböző weblap kódolások esetlegesen nem jelenítik meg az arab szövegeket):
http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/c66bffc232309c6960de1b54a76152ee

English:
http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/7f99ff3b894bc16d36544a2b5307cd32

Az esetleges észrevételeket is szívesen fogadom.

Segítségüket előre is megköszönve, tisztelettel:

Merczel Diána

 

Bővebben...

„Szubhánalláh va bihamdih" - Magasztaltassék Allah és Neki jár a hála

Mohamed Próféta (Béke és áldás legyen vele) egyszer megkérdezte a társaitól: „Van-e köztetek, aki nem képes napi ezer jótettet végrehajtani?” Valaki a társaságból azt kérdezte: „Hogyan hajthatna végre valaki ezer jótettet naponta?” „Ha valaki százszor magasztalja Urát, annak ezer jótettet írnak [a feljegyzéseihez], és ezer bűnt törölnek el belőle.” (Muszlim)

Mohamed Próféta (Béke és áldás legyen vele) azt mondta: „Annak a példázata, aki megemlékezik az ő Uráról és azé, aki nem teszi azt, olyan, mint az élő és a halott példázata.” (al-Bukhári, Muszlim)
Bővebben...

Újra van blog - insa Allah

Asszelamu aleykum kedves Testvéreink,

A nagy blogírói csönd után kiderült, hogy valahogy lekerült az oldalról a blogírás menüpont, ami nélkül "elég" nehézkes volt bejutni a blog íráshoz. Insa Allah csak ez volt az oka annak, hogy ekkora csend volt a blog szerkesztők között. Mindenesetre ha máskor valamit nem találtok ami eddig működött, akkor inkább szóljatok :-)

Sok szeretettel és érdeklődéssel várjuk a gondolataitokat!

Imen

 

 

Bővebben...

Szadaka vagy kötelesség?

Asszelamu aleykum

 

kedves Testvérem és iszlám iránt érdeklődő barátaink,

Mint ahogyan ezt már sokan tudjátok, mégsem mindenkiben tudatosult, az iszlam.com oldalt SZABADIDŐNKBEN, nagycsaládosként, gyermekeink nevelése, és a család fenntartásához szükséges munka mellett csináljuk. Ez számomra naponta 3-4 óra elfoglaltságot jelent, míg minden éppen aktuális levélre megválaszolgatok, kérdések problémák esetében a férjem felhívogatja azokat az embereket, akik tudnának segíteni a válaszadásban, vagy egy éppen aktuális probléma megoldásában… mindezt a telefonköltséget, és nagyon sok, sokszor munkaidőből elvett időt szadakának szánva a hazai muszlim testvéreink és az iszlám iránt érdeklődők részére.
Emberekkel foglalkozunk, akik közül nagyon sokan komoly gondban vannak. Hol lelki, hol anyagi támogatásra vágynak, amit igyekszünk a saját kereteinkhez képest a legjobban megadni számukra. Emellett sajnos mindig van valami éppen aktuális dolog az oldal életében (vagy külsőleg is láthatóan vagy csak a színfalak mögött) ami eléggé igénybe veszi lelki tűrőképességeinket is. Mindezek mellett megpróbálunk minden hazai közösséggel jó kapcsolatot ápolni, és törődni belügyeikkel, mint testvéreinknek segítséget nyújtani vagy munkában, vagy lelki támogatással. Mindezt ketten csináljuk a férjemmel.
Nagyon sokszor a lelki tűrőképességem határára kerülök, mert látom azt a sok tennivalót ami előttünk áll, és ebből minél többet megpróbálok magam is megtenni, hogy insa Allah jobb és Istennek tetszőbb legyen a hazai iszlám élet. Azonban nem tudunk ennél több felé szakadni. Oldalainkat havonta 10.000 ember olvassa. Sok levelet kapunk, különböző kérdésekkel… amiknek nagyon örülök. Örülök, mert úgy gondolok rá, hogy Isten akaratának akarok megfelelni, és jócselekedeteket akarok tenni, mert Allah tudja csak, hogy mennyi jócselekedetet kell ahhoz tennem, hogy az Utolsó Napon ne kelljen szégyenkeznem a rossztetteim miatt. Soha sem lehet tudni, hogy vajon mi történik még halálunkig. Mennyi időnk van ahhoz, hogy jót tegyünk. Emellett úgy gondolom, hogy Isten megadta nekünk, hogy szolgálhassunk. Ez pedig Istennek hála egy hatalmas adomány. Azonban szolgálni sokszor nagyon nehéz. Főleg akkor amikor az ember éppen a lelki tűrőképessége határára érkezik, és azt mondja muszáj valahogy feltöltődnie, mert képtelen már többet adni, képtelen mindenkinek megfelelni. …. és akkor jönnek azok a bejegyzések:

„de soha senki nem válaszoltt még.Nem is került fel a lakhelyem.\r\nAllah nem csak az igaz mondásra szólít fel hanem az Igaz cselekedetre is.A szavunk megtartására.Ha valaki igér valamit az álja is a szavát.\r\nSalem”  Imran El-Hanif.

Úgy gondolom azok, akik így gondolkoznak néha belebújhatnának a bőrünkbe, vagy belebújhatnának bármelyik közösség vezetőségének tagjai bőrébe… csak hogy megtapasztalhassák mekkora munka egy közösség összetartása. Hogy mindig ott legyenek, akkor is, amikor gond van, amikor problémák vannak, ne csak akkor amikor kedvük van rá, vagy amikor éppen jó a hangulatuk. Amióta csináluk az iszlam.com oldalt azóta életünben a problémák körülbelül 10-szeresére nőttek... mert sokak problémája már a mi problémánk is - Istennek hála minden próbatételért. Ezzel nem fényezni akarom magunkat. Egyszerűen csak szeretném ha tisztában lenne vele mindenki. Emberek vagyunk, ketten vagyunk, szabadidőnkben vagyunk itt – szadakából.

Lehet, hogy valakinek elfelejtünk válaszolni a sok levél között el-el sikkad egy-egy válasz, vagy elfelejtünk egy-egy ígéretet a rengeteg ígéret teljesítése közben. Azonban úgy gondolom nem ezt érdemeljük  tagjainktól.

Pár napig pihenni szeretnék, már nagyon rámfér, így ha nem válaszolok a levelekre, akkor ez azért van.

Béke legyen velünk
Imen

Bővebben...

Allah kegyelme

tenEgy kertész mondta egyszer nekem, hogy azokat a növényeket, amiket nem mi ültettünk, hanem maguktól hajtottak ki, egy odahordott magból, hagyjuk ott, hadd éljenek.... mert ők élni akarnak. Ezek erős, szép növények lesznek.

Bővebben...

Isztambuli muszlim művészek segítséget kérnek

Asszelamu aleykum kedves Testvéreim,

Két Isztambulban élő testvérünk Hülya és Ferhat pénzügyileg nagyon megszorultak Hülya ebru valamint hat készítésével és tanításával foglalkozik Ferhat miniatür és hat készítésével foglalkozik, ezért azzal a kéréssel fordultak hozzánk egy Istambulban élő magyar testvérünkön keresztül, hogy az általuk készített müveket szeretnék eladni és segítségünket kérték ebben. Néhány munkájukról mi is kaptunk fényképeket, masa Allah tényleg nagyon tehetségesek, igényes, valóban művészi alkotások. Akit komolyabban érdekel, az jelezze nekünk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címünkön, és megadjuk Isztambulban élő magyar testvérünk elérhetőségeit akivel felvehetik a kapcsolatot. A vásárlást utánvétes formában szeretnék lebonyolítani.

 

 

Bővebben...

Kibeszélés, rágalmazás

Valakit kibeszélni a háta mögött (al-ghiba). Allah megtiltotta ezt és szörnyű hasonlattal adott példát rá.

Azt mondta: „Ti hívők! Kerüljétek a sok feltételezést! Nem egy feltételezés bűn! És ne kémkedjetek és ne feketítsétek be egymást a másik háta mögött! Vajon bárki is közöttetek meg szeretné-e enni holt fivére húsát?! Az bizony ellenetekre lenne! Féljétek Allahot! Bizony, Ő kiengesztelődő és könyörületes.” (Korán, 49:12)

Mohamed Próféta(Béke legyen Vele) azt mesélte: „Amikor a mennybe utaztattak (Miraádzs), láttam egy embercsoportot, akik saját rézkörmeikkel hasogatták saját mellkasukat és arcukat. Megkérdeztem, hogy kik ezek, ó Gábriel? Gábriel azt felelte, hogy olyan emberek, akik az emberek húsát ették (kibeszélték őket).” (Abu Dáúd) Egyszer Mohamed Próféta (Béke legyen Vele) megkérdezte társaitól:

„Tudjátok-e mit jelent valakit kibeszélni a háta mögött? Allah és a Küldötte tudja – felelték. Azt mondta: „[Azt jelenti] olyasmivel emlegetni a testvéredet, ami neki nem tetszik. Azt kérdezték: „És ha igaz az, amit mondok a testvéremről?” Azt felelte: „Ha benne van az abban, amit mondasz róla, akkor kibeszélted őt, és ha nem igaz, akkor megrágalmaztad őt!” (Muszlim)

Az ilyenkor elvárt kötelességről pedig Mohamed Próféta (Béke legyen Vele) azt mondta: „Aki védi a testvérének becsületét, amikor kibeszélik őt előtte, Allah bizony megszabadítja azt a Tűztől.” (at-Tirmidi, Ahmed)
....
Ez azt mutatja, hogy a kibeszélés meghallgatása is tilos, illetve ilyenkor kötelesek vagyunk
megállítani ezt, és megvédeni nem jelenlévő hittestvérüket, vagy legalább otthagyni azt a hellyet,
ahol ilyen előfordul. Allah azt mondja: „És ha üres fecsegést hallanak, elfordulnak attól.”
(Korán 28:55). Allah Küldötte (Béke legyen Vele) így szólt: „Azt az embert, aki cserben hagy egy muszlimot
olyan helyzetben, amelyben lekicsinylik becsületét, és megsértik tiszteletét, Allah is cserben
hagyja egy olyan helyzetben, amelyben szeretné, ha győzelmet aratna. És azt az embert, aki diaddalra
visz egy muszlimot olyan helyzetben, amelyben lekicsinylik becsületét, és megsértik tisztteletét,
Allah is diadalra viszi egy olyan helyzetben, amelyben szeretné, ha győzelmet aratna.”
(Ahmed és Abú Dáúd).

Bővebben...

Egyiptomban megtiltották az arcot elfedő fátyol használatát a vizsgákon

Egyiptomban egy bíróság megtiltotta a diáklányoknak, hogy az egész arcukat elfedő fátylat használjanak az egyetemi vizsgákon. A közigazgatási bíróság vasárnapi határozatával még nem zárult le véglegesen az ügy, mert az ilyen esetekben - akárcsak a kollégiumi hálótermekben való fátyolhasználat betiltása esetében is - több fellebbezési lehetőség van az észak-afrikai országban.

Ez a kereset is több fórumot bejárt már október, vagyis az oktatási miniszter ilyen értelmű rendeletének kiadása óta a legutóbbi döntésig.

A nikábnak nevezett ruhadarab viselése az iszlám tudósok többsége szerint nem vallási előírás, csupán egy ősi szokás, amely az iszlám megjelenése előtt az arab sivatagban élő törzsi, nomád társadalmakig nyúlik vissza. Eddig a vahhábita iszlám őskonzervatív formáját gyakorló Szaúd-Arábiában volt általános, de mostanában terjedni látszik az arab világ legnépesebb országában, Egyiptomban is.

Pár évtizede még Egyiptomban is miniszoknyában és ujjatlan felsőrészben jártak a diáklányok a kairói egyetemre. Ma a vallásos diákok többsége úgy véli, hogy a hajat befedő kendő használata elengedhetetlen, de az egész arcot eltakaró nikábé nem az. Hivatalosan a sálkendő sem kötelező a nőknek.

Forrás: MTI
Bővebben...

Szalontüdő

Asszelamu aleykum kedves Testvéreim,

Talán már láttátok ezt a remek filmet, nekem tegnap mutatta meg a párom. Bár az étel-ital haram, mégis a történet nagyszerű és elgondolkoztató.

Ha nem láttátok mindenképpen szánjatok rá az életetekből 7 percet:

 

 

Bővebben...

Fohász egy fiatal leányért

Asszelamu aleykum kedves Testvéreim,

Kaptam egy levelet egy kedves, iszlám iránt érdeklődő lánytól. Szeretném megosztani Veletek. Fohászkodjatok Ti is kérlek érte.

"Salem Aleykum!
Talan emlekeztek rám,en vagyok az a 15 eves lany,aki imadja az Iszlamot.... regebben is irogattam már... :)
Most egy kicsit furcsa kéréssel fordulok hozzátok...
Kérni szeretnék valamit drága muszlim barataim...azt,hogy imádkozzatok értem... bocsánat,hogy ez most nem ide valo kérés,nem az iszlammal kapcsolatos,de valahogy mindig megnyugvast talalok,amikor az Iszlam oldalat olvasom...
Magyarorszagon ôsztôndijat nyertem a tanulmanyi munkam miatt...Braziliaban vagyok tobb,mint 2 honapja....egy olyan szervezettel vagyok itt,hogy "Fiatalok a megértésért" .... mert nekem ez volt az álmom...a világot ôsszehozni,es a világ békéért élni... bátran es izgatottan jôttem ide ki Braziliaba...minden csodalatos...vannak melegszivu,mókás barataim...az iskola nagyon jo....a varos csodaszép...Capoeira-ra is jarok...ez egy afro-brazil sport...minden nagyon szuper....de egy valami nem... a befogado csaladom....sajnos nem kapom meg a szeretet...hianyzik a szeretet es a tôrõdés nagyon.... es en csak azt szeretném kérni tõletek,hogy imádkozzatok kérlek értem Allahnak,hogy megoldodjon a helyzetem,hogy talaljak egy olyan brazil csaladot itt,akik szeretnek es torodnek velem....mert szeretet nelkul nem élet az élet...es talan Allah tudni fogja,hogy hogyan oldodjon meg a helyzetem...
talán Allah segiteni fog utamon insallah....
koszonom
....."

 

Bővebben...

Elérhetőségeink