2003-as beszámoló a Magyarországi Muszlimok Egyháza tevékenységéről

A Magyarországi Muszlimok Egyháza életében eseménydús volt az év. Az Egyház tevékenysége kiterjedt, külföldi és hazai fórumokon folyamatosan jelen vagyunk. Az Egyház a civil élet elismert szereplőjévé vált.

1.    Sajtóper, illetve rendőrségi feljelentés az iszlámot, illetve Mohamed Prófétát (SAWS) sértő cikkek miatt. A pereket elvesztettük, a rendőrség nem állapított meg jogsértést.
2.    Házasságokat kötöttünk.
3.    Emberek veszik fel az iszlámot.
4.    Az Egyház tagjai részt vettek a FEMYSO képviseletében egy európai szintű emberi jogi konferencián Budapesten. (Dr. Anwar Aimen, Guessouos Anisa)
5.    Nemzetközi kapcsolataink fejlődtek. Az Egyház Intéző Bizottságának egy tagja lett (Anwar Klára) tagja a FEMYSO (Federation of European Muslim Youth and Student Organisations – Európai Muszlim Ifjúsági- és Diákszervezetek Szövetsége) vezetőségének.
6.    Rendszeres Kapcsolatot tartunk a magyar állammal.
7.    Az iraki háború előtt nyilatkozatban tiltakoztunk a készülő háború ellen, amit minden felelős állami személynek, médiának és civil szervezetnek elküldtünk. A nyilatkozat kapcsán az elnök a Magyar Fórumban adott interjút.
8.    Internet oldal fejlesztése, illetve rendszeres frissítése (folyamatosan történik azóta is).
9.    Részt vettünk a Planet Klub Alapítvány által szervezett, az iszlámmal és a muszlimokkal foglalkozó, a Kicsi@világ teaházban megrendezett előadássorozaton három előadással. Előadásainkat, amelyek „A nők helyzete az iszlámban” (június 2.), „Mindennapi élet az iszlám világában” (június 6.), valamint „A muszlimok sokszínűsége (népek, nyelvek, kultúra)” (június 23.) címet viselték nagy érdeklődés kísérte. (előadók: Mohamed Dudai, Sulok Szultán, Anwar Szuzy)
10.    AZ Egyház képviselői részt vettek a francia GERFEC alapítvány (Groupe d’Etudes et de Recherches pour la Formation Enseignants Chrétiens – Keresztény Pedagógusok Képzését Szolgáló Tanulmányi és Kutatási Csoport) által szervezett, Tanuljunk meg békében élni egy befogadó Európában” című, a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskolán megrendezett szemináriumon. A szemináriumon részvételünket kiemelkedő érdeklődés kísérte, a résztvevők az iszlám minden területe iránt érdeklődtek. A szemináriumon hangsúlyoztuk, hogy nem a vallásokat kell összehozni egymással, hanem a vallásos embereket, hogy vallásuk keretein belül, a társadalom érdekében működjenek együtt.
11.    Az Egyház 2003. június 1-től a Bp. Sáfrány u. 43. szám alatti új székhelyre költözött. Az új székhelyen önálló iszlám tanítási program, illetve arabnyelv oktatás indult a gyerekek, a felnőttek számára, s rendszeres iszlám ismertetés (da’wah) van az érdeklődők részére.
12.    IB átalakítása:    

Abdulghani al-Sabai: da’wah
Dr. Mohamed Eisa: média
Anwar Klára: női ügyek
Dr. Anwar Aimen: ifjúsági munka (magyarok)
Dr. Yahya al-Jalal felkérése főtitkárnak

13.    Imádkozás időben való megtartása.
14.    Sejk meghívása Jemenből.
15.    Július 30-án 20 és 22 óra között az Egyház vezetője a Dunakanyar Rádióban (FM 94.1) beszélt az iszlámról és a muszlimokról.
16.    Július 8-13.: Konferencia fiatal közép-kelet-európai muszlim vezetők számára Isztanbulban. Az Egyház 4 embert küldött (Abdulghani al-Sabai, Dr. Anwar Aimen, Anwar Szuzy, Sulok Szultán)
17.    Július 24. és augusztus 10. között az Egyház vendégeként Magyarországra látogatott Dr. Yusuf Al-Sened sejk Kuvaitból. A sejk az Egyház új székhelyén pénteki khotbát, illetve minden nap a maghreb imát követően órát tartott.
18.    Augusztus 2-án az Egyház új székhelyén az Iszlám Kulturális Központ megnyitotta kapuit a magyarországi muszlimok és minden érdeklődő előtt. A megnyitón Dr. Yusuf Al-Sened sejk, Sulok Szultán, az Egyház elnöke, illetve Dr. Yahya Al-Jalal főtitkár mondott beszédet, amit fogadás követett.
19.    Augusztusban az Egyház a FEMYSO (Federation of European Muslim Youth and Student Organisations – Európai Muszlim Ifjúsági- és Diákszervezetek Szövetsége) és a kairói IQRA (Institute for Arabic Language – Arab Nyelvi Intézet) által szervezett 1 hónapos intenzív arab nyelv és iszlám tudományok kurzusra 8 főt delegált. A csoportot Dr. Anwar Aimen, az Egyház tanácsadó testületének (súra) tagja vezette.
20.    Szeptember 10-én az Egyház vendégeként Magyarországon járt Esam Salman Abdullah Al-Debbus úr, kuvaiti parlamenti képviselő. Al-Debbus képviselő úr hivatalosan megnyitotta az Iszlám Kulturális Központot a magyarországi muszlimok számára. A megnyitót fogadás zárta.
21.    Ösztöndíj szerzése 2 embernek iszlám egyetemre Angliába több évre.
22.    Október 3-4.: Részt vettünk a MagyarKatolikus Püspöki Konferencia Justitia et Pax Bizottsága által szervezett „Nép-nemzet-nemzettudat-vallás Közép- és Délkelet-Európában” c. konferencián. Az Egyházat Sulok Szultán és Guessous Anisa képviselte.
23.    Újság kiadása „Új Gondolat” címen. Főszerkesztő: Mohamed Eisa.
24.    Ramadán hónapban iftar szervezése minden nap.
25.    Sejk meghívása Egyiptomból a követségen keresztül. (Nem sikerült.)
26.    Tarawih imák vezetése, illetve leckék és előadások készítése.
27.    Ramadáni vetélkedő szervezése, 27-i eredményhirdetéssel, értékes ajándékokkal (gyerekeknek Korán verseny, kérdések az iszlámról arab, illetve magyar nyelven).
28.    At-tahajjud a Központban a Ramadán utolsó 10 napjában, szuhúrral és előadásokkal.
29.    4. Világvallások hete keretében előadás a Központban (Sulok Szultán iszlámról, Tóth Csilla a nők helyzetéről, Abdul Fattah Munif) az érdeklődőknek, illetve a vendégek meghívása Iftarra. A program zárásaként megrendezett kerek-asztal beszélgetésen a Bálint Zsidó Közösségi Házban nem vettünk részt a diszkriminatív elbánás miatt, s nyilatkozatban tiltakoztunk, amit a szervezőknek és minden résztvevőnek elküldtünk.
30.    Részvétel a Baraka Alapítvány által Győrben szervezett vallási kerek-asztal beszélgetésen, amelyről oktatási célú filmfelvétel is készült. Az Egyházat Fodor Noémi képviselte.
31.    Részvétel a libanoni, a szaudi követség által szervezett iftaron.
32.    Muszlimok egyesítésére való törekvés
a.    Sejk Turki meghívása iftarra
b.    együtt ünneplés
33.    Ünnepi program szervezése a Központban. Túl sokan jöttek, sajnos nem fértünk be a házba. Ez rámutat arra, hogy nagyobb helyre lenne szükség.
a.    ebéd a résztvevőknek
b.    vetélkedő és ajándékok a gyerekeknek
c.    program a nők számára
34.    Zakat al-Fitr összegyűjtése és szétosztása a szegényeknek.
35.    Iftar szervezése a Sawwál hónap 6 napjára.
36.    November 28-29.: Részt vettünk a MagyarKatolikus Püspöki Konferencia Justitia et Pax Bizottsága által szervezett „Szegénység Közép- és Kelet-Európában” c. konferencián. Az Egyházat Abdul Fattah Munif, Guessous Zekeria, Dr. Yahya al-Jalal, Safa Al-Jalal és Sulok Szultán képviselte. A konferenciára a szervezők kérésére nyugat-európai muszlim vezetőt hívtunk előadónak (Ibrahim al-Zayat), aki a Központban is tartott előadást a nők számára.
37.    December 6-án az Egyház megtartotta éves rendes közgyűlését.