2010-es beszámoló a Magyarországi Muszlimok Egyháza tevékenységéről

•    Az Egyház székhelyén, az Iszlám Kulturális Központban folytattuk a rendszeres iszlám és arabnyelv oktatást a gyerekek és a felnőttek számára, illetve rendszeres iszlám ismertetést (da’wa) tartottunk az érdeklődők részére. Ennek eredményeként hetente átlagosan egy ember lép be az iszlámba

•    Folytatódott az iszlám hittan oktatás a VIII. kerületi Losonci téri általános iskolában heti egy alkalommal.
•    Szintén folytatódott a havi női találkozók szervezése.
•    Sikeresen folyik a nyári, tavaszi és téli gyermektáborok kiemelkedő résztvevőinek rendszeres, nemek és életkor szerinti csoportokra bontott oktatása a Központban.
•    S idén is változatlanul sor kerül a muszlim diákok számára szervezett találkozók, illetve a muszlim diáklányok találkozójának lebonyolítására.
•    Folytatódnak az arab férfiak számára szervezett kéthavi találkozások és beszélgetések (klub), illetve a havi éjszakai virrasztások (qijamul-leil).
•    Folytatódott a magyar muszlimok rendszeres, heti találkozóinak szervezése az Egyház székhelyén, az Iszlám Kulturális Központban. A találkozókat egyre nagyobb érdeklődés kíséri.
•    Folyik a „Fadzsr ima a mecsetben” program minden szombaton, mérsékelt sikerrel
•    Idén elmaradás következett be a börtönök látogatásában, illetve a börtönben az iszlám felé fordulók oktatásában és lelki gondozásában kapacitáshiány miatt. Ennek ellenére minden emberrel, aki a börtönből hozzánk fordul, igyekszünk kapcsolatot tartani levélben, s számára a lehetőségeinkhez mérten könyvek, tisztasági- és élelmiszer csomagok formájában segítséget nyújtani.
•    Az Egyház folyamatosan segíti a hozzá forduló, az iszlám témakörében szakdolgozatot író egyetemi és főiskolai hallgatókat. Számukra háttéranyagot és konzultációs lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy az iszlám témakörét érintő dolgozatokban valós és helytálló információk jelenjenek meg.
•    Folyamatosan bővítjük weboldalainkat (www.iszlamweb.hu és www.mohamed.hu).
•    2010. április 2. és 5.-e között a Magyarországi Muszlimok Egyháza intenzív tavaszi gyermektábort szervezett az Egyház oktatási programjait rendszeresen látogató, mintegy 70, 8 és 16 év közötti muszlim gyermek számára, a Tatai Gyermek- és Ifjúsági Táborban.
•    2010. április 14-én Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Sirály Galériában megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája a választások kapcsán a vallás és a politika volt. (A program meghirdetett címe a politika „istene” volt.)
•    2010. április 26-án a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság felkérésére, Dr. Anwar Zsuzsa, az Egyház Női Bizottsága Magyar Szekciójának vezetője tartott nagysikerű előadást az egyiptomi női divatról, az iszlám vallásra és annak megértésére koncentrálva.
•    2010. április 29-én az Egyház részt vett a VPT (Vallásközi Párbeszéd Társaság) havi találkozóján, melynek ez alkalommal a Bhaktivedanta Főiskola adott otthont. A téma az egyes vallások emberképe, illetve a nők és a férfiak helyzete, illetve a nemzeti identitás és vallás viszonya volt. A programon az Egyházat Abdul-Fattah Munif és Mohácsi Andrea képviselték.
•    2010. április 29-én az Egyház részt vett a Vallási Esték havi találkozóján, a VIII. kerületi Mentálhigiéniás Központban. A téma a különböző vallások közösségei, egyházai volt. A programon az Egyházat Anwar Klára, Abdul-Fattah Munif és Mohácsi Andrea képviselték.
•    2010 áprilisában jelentős fejlesztésen esett át az Egyház weboldala (www.iszlamweb.hu). Törekszünk az oldal folyamatos (lehetőleg napi) frissítésére, információval való ellátására.
•    Az Egyház 2010. április 2-5. között megrendezte Tatán a negyedik gyermek és ifjúsági oktatási tábort, kb. 65 gyermek részvételével.
•    Áprilisban újranyomtattuk a 14 szórólapból álló, az iszlám vallás különböző területeit bemutató sorozatunkat, „Az iszlám alapelvei” és az „Iszlám életmód” című könyveinket.
•    2010. május 1-én az Egyház részt vett a Civil Nap alkalmából, a Király utcai Sirály Galériában megrendezett „Rendkívüli Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája „Papolás az igaz hitről - a vallásokról tabuk nélkül” volt. A programon az Egyházat Abdul-Fattah Munif képviselte.
•    2010. május 8-án Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a VEF (Világvallások Együttműködési Fóruma) által az Esélyegyenlőség Napja alkalmából a Millenárison szervezett kerekasztal beszélgetésen, ahol a résztvevők a VEF kialakulásáról, tevékenységéről, illetve a világvallásokban a fogyatékkal élőkről és az ő teológiai megítélésükről beszéltek.
•    2010. május 12-én Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Sirály Galériában megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája a választások kapcsán a vallás és nemzet kapcsolata volt. (A program meghirdetett címe a magyarok „istene” volt.)
•    A Magyarországi Muszlimok Egyháza tevékeny részt vállalt a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 részeként májusban megrendezésre kerülő programsorozat egyes eseményeinek szervezésében és lebonyolításában.

o    május 4. 11 óra: Sajtótájékoztató a Jakováli Hasszán dzsámiban. Az Egyházat Dr. Shubail Mohamed Eisa főtitkár képviselte.
o    május 6.-án és 7.-én 14-20 óra, valamint 8.-án 10-20 óra között részt vettünk a II. Pécsi Irodalmi Fesztivál részeként, a pécsi Jókai téren megrendezett „Élő Könyvtár” című kulturális ismeretterjesztő programban. Az Egyházat Papp Péter, Dr. Shubail Mohamed Eisa főtitkár, Tarján Júlia és Dr. Tóth Csilla képviselték.

•    A Magyarországi Muszlimok Egyháza szintén részt vállalt a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 részeként május 9. és 29.-e között megrendezésre kerülő „Utazás a török félhold körül” programsorozat egyes eseményeinek szervezésében és lebonyolításában.

o    A megnyitó napján a pécsi városháza tornyáról minden ima előtt (5:16, 12:45, 16:45, 20:06 és 22:01-kor) hangos imára hívás hangzott a városháza tornyából. A müezzin, Ahmed Al-Zahrani volt, aki az Egyház megbízásából látta el ezt a feladatot.
o    Május 9-én Sulok Szultán, az Egyház elnöke, beszédet mondott Pécsett, az Utazás a török félhold körül című, a Pécs 2010 és a Művészetek és Irodalom Háza által szervezett 20 napos programsorozat megnyitóján.
o    Május 15-én 10 és 18 óra között a Magyarországi Muszlimok Egyháza „Iszlám nap” címen szervezett kulturális programot a Művészetek és Irodalom Házában. A programot Korán recitálás, illetve az Egyház elnökének beszéde nyitotta meg. Az iszlám kulturális napon a látogatók előadásokat hallhattak az iszlám és arab kultúra különböző területeiről, rövid filmeket tekinthettek meg az iszlám kialakulásáról, elterjedéséről, civilizációs és társadalmi hatásairól, megcsodálhatták a rendezvényen kiállított ruhákat, parfümöket és könyveket, megkóstolhatták a keleti édességek széles választékát, vásárolhattak az iszlám butikban, kipróbáltatták a hennafestést, illetve ajándékként a kérésüknek megfelelő kalligráfia is készült a számukra.
o    Május 22-én Magyarországi Muszlimok Egyháza részt vett a pécsi Jakováli Hasszán Dzsámiban a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által rendezet, „Allah útján” című kiállítás megnyitóján. A rendezvényen az Egyházat Sulok Szultán elnök, Dr. Anwar Zsuzsa, Abdul-Fattah Munif, Dr. Tóth Csilla és Dr. Mohamed Alhag képviselték. A megnyitón a képviselők a helyi médiának adtak interjúkat.

•    2010. május 25-én a Magyarországi Muszlimok Egyháza részt vett Gödöllőn az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és a Magyar Evangélikus Egyház által szervezett Első indonéz-magyar vallásközi párbeszéd konferencián. A rendezvényen az Egyházat Sulok Szultán elnök, Anwar Klára a média bizottság vezetője, Dr. Yaser Hafiz és Abdul-Fattah Munif képviselték.
•    2010. június 1-én a Magyarországi Muszlimok Egyháza nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a „Szabadságot Gázának” segélyszállító flotilla elleni véres izraeli támadást.
•    2010. június 1-2-án a Magyarországi Muszlimok Egyháza részt vett az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkársága, a Magyar tudományos Akadémia Jogtudományi Intézete, valamint ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszéke által szervezett, „A vallási diszkrimináció ellen – az esélyegyenlőség megteremtéséért” címmel rendezett nemzetközi konferencián. A rendezvényen az Egyházat Sulok Szultán elnök és Abdul-Fattah Munif képviselték.
•    2010. június 19-20-án az Egyház elnöke részt vett Franciaországban a European Muslim Right Counsil (Európai Muszlim Jogi Tanács) felállításában. A Tanács megalakulását több mint egyéves előkészítő munka előzte meg.
•    2010. június 24-én Magyarországi Muszlimok Egyháza székhelyére látogatott egy cserkészcsapat (kb. 20 fő). A vendégeknek Sulok Szultán, az Egyház elnöke, előadást tartott az iszlám vallásról, illetve válaszolt a hallgatók kérdéseire. Az előadást követő beszélgetésen Tarján Júlia mutatta be az iszlám vallás egyes területeit női szemmel.
•    2010. június 26-án a Magyarországi Muszlimok Egyháza tanfolyamot szervezett „Az iszlám általános jellemzői” címmel az Iszlám Kulturális Központban. A tanfolyam során a következő eladások hangzottak el: A Rbbánijja (az Útról való származás): az átfogó jellem és az Univerzalitás (Mohamed Dubai); A középút és a Mértéktartás (Sulok Szultán); A realitás, a stabilitás, a rugalmasság és a világosság (Sejk Ali Futaini). Az előadásokat Abdul-Fattah Munif fordította.
•    2010. július 3-án a Magyarországi Muszlimok Egyháza vendége volt Dr. Abdullah Abd Al-Aziz Al-Musleh kiemelkedő vallástudós, aki „A hit hatása a muszlim egyénre” címmel tartott előadást a Lurdy házban. Az előadást követően a sejk válaszolt a hallgatók kérdéseire. A programon több mint 250 fő vett részt.
•    2010. július 4. és 9.-e között a Magyarországi Muszlimok Egyháza megszervezte a 7. nyári gyermektábort Szurdokpüspökin, mintegy 120 fő részvételével. A tábor jelszava „Őrizd meg Allahot és Ő is megőriz téged” volt.
•    2010. október 11.-e és 21.-e között a Magyarországi Muszlimok Egyháza a Budapesti Művelődési Központtal közösen Iszlám hetet szervezett a Budapesti Művelődési Központ épületében a XI. kerületben. A programsorozaton fotókiállítás, előadások, filmvetítések várták az érdeklődőket.
•    2010. október 15-én a Magyarországi Muszlimok Egyháza, a Világvallások Együttműködési Fóruma által szervezett „Betekintés a világvallásokba” című programsorozat keretében mecsetlátogatást szervezett az érdeklődők számára. Sulok Szultán elnök a Koránról tartott előadást, majd válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A programra mintegy 80-100 érdeklődő látogatott el.
•    2010. november 18-án Sulok Szultán elnök előadást tartott a Krisnatudatú Hivők Magyarországi Egyháza által az ELTÉ-n szervezett, VI. létkérdés konferencián „Az iszlám a béke vallása” címmel, kb. 120-150 résztvevő előtt.
•    Sulok Szultán elnök az OIC meghívására részt vett és előadást tartott a 2010. december 8-10. között Varsóban megrendezett, Symposium ont he Muslim Minorities in Eastern and Central Europe című konferencián a magyarországi muszlimok helyzetéről. A konferencára az Egyház 10 oldalas tanulmányt készített angol nyelven, amelyet az OIC kötetben fog megjelentetni. A konferencián a Közép- és Kelet-Európai legmagasabb rangú iszlám vezetői voltak jelen.
•    Az Egyház 2010. decemberi ötödik gyermek és ifjúsági oktatási tábora jelenleg szervezés alatt áll.