2009-es beszámoló a Magyarországi Muszlimok Egyháza tevékenységéről

• A Magyarországi Muszlimok Egyháza 2009-ben folytatta minden korábbi tevékenységét. A korábbinál nagyobb intenzitással veszünk részt a vallási párbeszédben. 

• Az Egyház székhelyén, az Iszlám Kulturális Központban folytattuk a rendszeres iszlám és arabnyelv oktatást a gyerekek és a felnőttek számára, illetve rendszeres iszlám ismertetést (da’wa) tartottunk az érdeklődők részére. Ennek eredményeként hetente átlagosan egy ember lép be az iszlámba

• Szintén folytatódott a havi női találkozók szervezése.
• S idén is változatlanul sor kerül a muszlim diákok számára szervezett találkozók, illetve a muszlim diáklányok találkozójának lebonyolítására.
• Folytatódnak az arab férfiak számára szervezett havi találkozások és beszélgetések, illetve a havi éjszakai virrasztások (qijamul-leil).
• Egyre nagyobb látogatottsággal folyik a „Fadzsr ima a mecsetben” program minden szombaton.
• Folytatjuk a börtönök látogatását, illetve a börtönben az iszlám felé fordulók oktatását és lelki gondozását. Minden emberrel, aki a börtönből hozzánk fordul, igyekszünk kapcsolatot tartani, s számára a lehetőségeinklhez mérten segítséget nyújtani.
• Az Egyház folyamatosan segíti a hozzá forduló, az iszlám témakörében szakdolgozatot író egyetemi és főiskolai hallgatókat. Számukra háttéranyagot és konzultációs lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy az iszlám témakörét érintő dolgozatokban valós és helytálló információk jelenjenek meg.
• 2009. január 21-én Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája az idő volt a világvallásokban. A beszélgetésen részt vett Anwar Klára és Abdul-Fattah Munif is.
• 2009. január 23-án az Oktatási Minisztériumban folytatódott az egyeztetés az OKM és a Világvallások Együttműködési Fóruma (VEF) között – amelynek a Magyarországi Muszlimok Egyháza alapító tagja – az egyházfinanszírozás hosszú távú kérdéseiről. Az ülésen az Egyházat Sulok Szultán elnök képviselte.
• 2009. február 13-án az Oktatási Minisztériumban folytatódott az egyeztetés az OKM és a Világvallások Együttműködési Fóruma (VEF) között az egyházfinanszírozás hosszú távú kérdéseiről. Az ülésen az Egyházat Sulok Szultán elnök képviselte.
• 2009. február 18-án Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája az öltözködés volt a világvallásokban. A beszélgetésen részt vett Anwar Klára is.
• 2009. március 6-8-ig a Magyarországi Muszlimok Egyháza intenzív vallás-oktatási tábort szervezett felnőttek számára Budapesten a Csillebérci Szabadidőközpontban.
• 2009. március 9-én Sulok Szultán elnök interjút adott az MTV1 Sokszínű vallás című műsora számára, a Világvallások Együttműködési Fórumának (VEF) megalakulásáról, illetve a vallási párbeszéd fontosságáról.
• 2009. március 16-án a Magyarországi Muszlimok Egyháza képviseletében Dr. Anwar Mustafa Tanácsadó Testületi tag, illetve Sulok Szultán elnök részt vettek a Budapesti Egyetemi Templom által, katolikus fiatalok számára szervezett beszélgetésen, amelynek témája az iszlám volt.
• 2009. március 18-án Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája az identitás vállalás vagy eltagadás kérdése volt a világvallásokban. A beszélgetésen részt vett Anwar Klára is.
• 2009. március 19-én Sulok Szultán elnök interjút adott az MTV1 Sokszínű vallás című műsora számára a vetélkedés és a büszkeség, mint viselkedési formák, megítéléséről az iszlámban. A két témakör külön-külön került adásba.
• 2009. március 27-én Sulok Szultán elnök találkozott Markocsány Zoltán Budapesti Főpolgármester helyettessel, ahol az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa jelenlétében az iszlám és a muszlimok magyarországi helyzetéről beszélgek.
• 2009. április 3-án az Oktatási Minisztériumban folytatódott az egyeztetés az OKM és a Világvallások Együttműködési Fóruma (VEF) között az egyházfinanszírozás hosszú távú kérdéseiről. Az ülésre a VEF kérésére az OKM meghívta a Pénzügyminisztérium, valamint az APEH képviselőit is. Az ülésen Egyházat Sulok Szultán elnök és Dr. Anwar Mustafáné képviselték.
• 2009. április 10 és 14-e között Sulok Szultán elnök részt vett a NEMA (Új Muszlimok Európai Szervezete) által szervezett nemzetközi konferencián Törökországban. A konferencián előadások hangzottak el az Európában, illetve nyugaton élő új muszlimok helyzetéről, szükségleteikről, problémáikról és azok megoldási lehetőségeiről. A konferencia jó példákkal szolgált arra vonatkozóan, hogy új muszlimok milyen komolyan hozzá tudnak járulni egy-egy országban az iszlám közösség helyzetének javításához.
• 2009. április 10 és 13-a között a Magyarországi Muszlimok Egyháza intenzív tavaszi gyermektábort szervezett az Egyház oktatási programjait rendszeresen látogató, mintegy 60, 8 és 16 év közötti muszlim gyermek számára, a Tatai Gyermek- és Ifjúsági Táborban.
• 2009. április 14-én az MTV1 élő studió beszélgetést szervezett. A téma az iszlám magyarországi helyzete volt. A beszélgetésen az Egyházat Dr. Anwar Aimen képviselte.
• 2009. április 17-én – többéves munka eredményeként – a Magyarországi Muszlimok Egyháza kiadta „Az An-Nawai által gyűjtött negyven hagyomány magyarázatokkal” című, kb. 500 oldalas könyvet.
• 2009. április 22-én Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája az újrakezdés (a hithez, a valláshoz való visszatérés) kérdése volt a világvallásokban. A beszélgetésen részt vett Anwar Klára is.
• 2009. április 23-án Sulok Szultán elnök interjút az Egyetemi Rádiónak egyórás az iszlám vallásról.
• 2009. április 25-én a HVG kiadó meghívására Sulok Szultán elnök és Dr. Anwar Szuzi részt vettek Bernard Lewis: Az iszlám, kultúra és nép című könyvének bemutatójára szervezett egyórás kerekasztal beszélgetésen az Ünnepi Könyvhét programjában a Millenárison. A beszélgetésen részt vett Abdul-Fattah Munif is.
• 2009. május 4-én az Oktatási Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatallal közösen egyeztetésre hívta a magyarországi egyházakat a 2011-es népszámlálás vallási meggyőződésre vonatkozó kérdéseit illetően. Az egyeztetésen a Magyarországi Muszlimok Egyházát Sulok Szultán elnök képviselte. A Magyarországi Muszlimok Egyháza álláspontja szerint a vallási meggyőződésre vonatkozó népszámlálási kérdés feltevése nem jelent problémát.
• 2009. május 8-án Sulok Szultán elnök részt vett a Civil Rádióban szervezett, mintegy egyórás élő beszélgetésen az Unitárius Egyháza és a Magyarországi Krisna Tudatú Hívők közössége képviselőivel. A beszélgetés témája a VEF (Világvallások Együttműködési Fóruma) megalakulása, működése és célja volt.
• 2009. május 13-14-én az Oktatási Minisztérium konferenciát rendezett az „Antidiszkrimináció a vallásokban” címmel. A magyarországi egyházak mellett a konferencián részt vettek a határon túli magyar vallási közösségek képviselői is. A konferencián az Egyházat Sulok Szultán elnök képviselte.
• 2009. május 16-án a Magyarországi Muszlimok Egyháza muszlim üzletember találkozót szervezett az Egyház székhelyén, az Iszlám Kulturális Központban.
• 2009. május 20-án Sulok Szultán, az Egyház elnöke, részt vett a Bálint Zsidó Közösségi Házban megrendezett „Papolás” című kerekasztal beszélgetésen, amelynek témája a nehézségekkel való szembenézés kérdése volt a világvallásokban.
• 2009. június 16-án a Külügyi Intézet kerekasztal beszélgetést szervezett Bernard Lewis: Az iszlám, kultúra és vallás című könyvének megjelenése alkalmából. A kerekasztalban az Egyházat Sulok Szultán képviselte. A beszélgetésen részt vett Abdul-Fattah Munif és Al-Sabai Abdulghani is.
• 2009. június 21 és 26. között a Magyarországi Muszlimok Egyháza megszervezte a 6. nyári gyermektábort Szilvásváradon, mintegy 140 fő részvételével. A tábor ideje alatt adta ki az Egyház „Az iszlámról gyerekeknek” című könyvet.
• 2009. július 4-én a Magyarországi Muszlimok Egyháza megtartotta rendkívüli elnök- és Tanácsadó Testületi választási közgyűlését. A közgyűlésen Sulok Szultán újabb 4 évre megválasztásra került az Egyház elnöki tisztségére. A Tanácsadó Testület tagjainak a közgyűlés a következő testvéreinket választotta meg, szintén négy évre: Dr. Anwar Mustafa, Dr. Aglan Wahbi, Dr. Mohamed Eisa, Dr. Yahya Al-Jalal.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink