Kendő Világnapja a Budapest Mecsetben

 2018. február 24.-én kerül megrendezésre a "Kendő Világnapja" immár 3. alkalommal a Budapest Mecsetben, mely esemény a nemzetközi World Hijab Dayhez kapcsolódik.

Érdekes előadással és workshoppal készülnek a szervezők, kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, stílus tanácsadásra is számíthatnak az érdeklődők.

 A World Hijab Day-t a new yorki Nazma Khan alapította 2013-ban. A kendőről kialakult sztereotípiákat akarta megváltoztatni. 

A kendőt egyesek a mai napig az elnyomás és a szegregáció eszközének tartják, és sokan gondolják, hogy kendőt csakis mások akaratából, kényszerből hordanak.

A világszerte februárban megtartott esemény célja, hogy az érdeklődők maguktól a kendőt viselő nőktől kaphassanak információt, hogy miért is öltözködnek így. Az ismeretség, a személyes találkozás és beszélgetés megszünteti a társadalomban lévő falakat, és kölcsönös megértést teremt.

A világon mindenkinek megadja a társadalom a lehetőséget, hogy önmagát meghatározza: ha valaki megítél egy másik embert az öltözködése, a hajviselete vagy esetleg a testékszerei miatt, sokan jogosan az illető védelmére kelnek. A kendő azonban még mindig nem egy az „érdekes másságok” között, hanem az ember a sztereotípiák szövevényes aknamezőjén találja magát, ha ezt igyekszik megérteni.

Abba is érdekes belegondolni, hogy annak ellenére, hogy, mint említettük, a kendőt magát tartják sokan az elnyomás jelképének, amelyet a nők kényszerből hordanak, a világon ma összesen két helyen: Iránban és Szaúd-Arábia egyes részein kötelezi a nőket a törvény a kendő hordására. 
Sokkal több olyan hely van azonban, ahol törvény tiltja a kendőviselést az iskolákban, hivatalokban, és ezek az úgynevezett szabad világban találhatók – mint például Franciaország, a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség hazájában. Itt a nőket választásra kényszerítik identitásuk és az oktatás között.

A Kendő Világnapja amellett áll ki, hogy mindenki szabadon viselhessen, amit szeretne, és szabadon határozhassa meg, hogy számára amit visel, mit jelent.

Ahogyan Tariq Ramadan filozófiaprofesszor mondta: 
"Ellene vagyunk annak, ha valaki rákényszeríti a nőkre a kendőviselést, de ellene vagyunk annak is, ha rájuk kényszerítik, hogy levegyék."
És végül, senki nem fogalmazhatta volna meg frappánsabban, mint Yvonne Ridley brit újságírónő: 
„Legfőbb ideje, hogy férfiak kiszálljanak végre a nők ruhásszekrényéből!”

Kendo vilagnapja 2018 MME