World Hijab Day Hungary - A Kendő Világnapja

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, ez év február 24.-én került megrendezésre a Kendő Világnapja című program a Budapest Mecsetben. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés az előző évekhez képest.

2 előadást hallgathattak meg az érdeklődők, Dr. Anwar Zsuzsa és Tarján Júlia prezentálásában.

Dr. Anwar Zsuzsa előadásának elején érdekes képek segítségével mutatta be a kendő szerepét a különböző korokban, kultúrákban, népviseletben, művészetben és más vallásokban is, felhívva a figyelmet arra, hogy a kendős nő látványa nem idegen a társadalmunkban. Majd kitért azoknak a fogalmaknak a tisztázására - mint hidzsáb, khimár, burka, csador, niqáb, abaya, dzsilbáb stb. - amelyeket a média is előszeretettel használ, de sajnos sokszor tévesen, illetve azt is megemlítette, hogy ezeket a viseleteket milyen országokban hordják jellemzően.

Ezután egy érdekes "kísérletnek" lehettünk szemtanúi, amikor a közönségből néhányan önként vállalkoztak arra, hogy kendőt kötnek számukra és beszámolhatnak első élményeikről, érzéseikről a kendő viseléssel kapcsolatban. Az előadás végén tehát magyarázatot kaptunk arra, hogy mit fejez ki a kendő és mit nem jelent.

Hijab Day 2018 4 800x446

Tarján Júlia előadásának elején tisztázta, hogy mondanivalója nem a kultúrális szokásokról, egyes országok törvényeiről, egyes muszlimok szokásairól, kívülről származó magyarázatokról vagy a középkori európai értékrendről fog szólni. Mindezekből már sejthettük, hogy a kendő viselésének joga ezekből a szemszögekből nem magyarázható hitelesen. Akkor mégis miért hordanak a muszlim nők önszántukból kendőt? Erre a kérdésre számos hiteles választ kaptunk.

Az előadás később kitért Szaúd-Arábia, Irán és Franciaország példájára is. Szaúd-Arábia és Irán esetében beszélt a kötelező kendőviselés következményeiről, mely teljes mértékben szembe megy az iszlám tanításaival. Franciaországban, mely a "Szabadság, egyenlőség és testvériség" hazája lenne pedig arról beszélt, hogy ezen elvek mellett mégis hogyan tiltják be a muszlim nők önkifejezési jogát, mindenféle emberi jogot figyelmen kívül hagyva.

Hijab Day 2018 7 800x404

Az előadás boncolgatta azt a kérdéskört is, hogy mit jelent a szabadság, és ezzel együtt kitért a nők különböző társadalomban betöltött jogaira is, melyeket a nyugati világ csak a múlt század eleje óta ad meg a nőknek. Nem véletlenül született meg a "Nőnap" sem világszerte. Az iszlám azonban a Korán kinyilatkoztatása óta - azaz több, mint 1400 éve - felértékelte a nőt és olyan jogokat adott a kezébe, mint öröklési jog, tulajdonjog, szavazati jog, tanuláshoz való jog (és kötelesség) és sorolhatnánk.

Az előadás végén olyan kérdésekre is megkaptuk a választ, minthogy "Mit fejez ki a kendő?", "Milyen helyzetekben kell hordani?", "Milyen hatásai vannak az egyénre, aki viseli?" illetve számos példát hozott az előadó arra is, hogy milyen szakmákban találkozhatunk kendős muszlim nőkkel.

A rendezvény második felében kötetlen beszélgetésre volt lehetőségük az érdeklődőknek a muszlim nőkkel, felpróbálhattak különféle stílusú kendőket és vendégül is látták őket a szervezők.

 

Hijab Day 2018 1 600x264   Hijab Day 2018 2 600x282   Hijab Day 2018 3 600x295   Hijab Day 2018 5 600x278   Hijab Day 2018 6 600x301