A bocsánatkérés és a bűnbánat előnye

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Így szólt a Magasztos Allah: – Ó, Ádám gyermeke! Mindaddig, amíg hozzám fohászkodsz és nekem könyörögsz, megbocsátom neked mindazt, amit elkövettél és nem gondolok többé vele. Óh, Ádám gyermeke! Ha bűneid az ég felhőiig érnének, de aztán bocsánatot kérnél tőlem, megbocsátanék neked és nem gondolok többé vele. Ó, Ádám gyermeke! Ha annyi bűnnel megterhelten jönnél is elém, hogy betöltené a földet, aztán pedig úgy érkeznél hozzám, hogy egyedüli Istennek vallanál meg, még e temérdek bűnt is megbocsátanám.” (at-Tirmidi)

A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Allahra mondom, én bizony Allah bocsánatát kérem, és Hozzá fordulok megbánással, napjában hetvenszer.” (al-Buhári)
A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Ó, emberek forduljatok Allahhoz megbánással, hiszen én is napjában százszor fordulok Hozzá megbánással.” (Muszlim)
A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Aki elmondja: „Asztagfirul-llah, elladi lá iláha illá huva al-hajjul kajjúm va atúbu ilajh” (Allah bocsánatát kérem, ki mellett nincs más isten csak Ő, az Élő, és a Magában Létező, Hozzá fordulok megbánással), annak megbocsáttatik, még akkor is, ha csatából menekült volna el." (Abu-Dávúd, at-Tirmidi)
A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Az Úr akkor van a legközelebb az Ő szolgájához, midőn az éjszaka végén vagyunk, s ha képes vagy arra, hogy ekkor emlékezz meg Uradról, akkor tedd meg.” (at-Tirmidi, an-Naszái)
A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „A legközelebb akkor van a hívő az Urához, mikor leborul, ekkor sok fohászt mondjatok.” (Muszlim)
A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Néha megfeledkezem az Allahról való megemlékezésről. De egy nap alatt több, mint százszor szoktam Allah-hoz fordulni megbocsátásért.” (Muszlim)