R

Rak’a: Szó szerinti jelentése „meghajlás”. A kifejezés az imádkozás során az állás, meghajlás és leborulás egy teljes ciklusát jelenti. Az egyes testhelyzetekben Koránidézeteket és meghatározott formulákat, illetve különböző fohászokat mondanak a hívők. A kötelező napi ötszöri ima különböző számú „ciklusból”, rak’ából áll: a hajnali ima 2, az esti 3, a többi három mindegyike pedig 4 rak’ából tevődik össze.

--------------------------------------------------------------------------------
Ramadán: Az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja. A Ramadán különösen fontos hónap, mivel ebben a hónapban jött le a Korán a Hetedik Égből az Első Égbe, iletve Mohemed Prófétának (béke legyen vele) is Ramadán hónapban nyilatkoztatta ki Allah az első verseket a Koránból. Ezért ez szent és áldott hónap. Továbbá ez a böjt hónapja is, amelyben a muszlimok hajnalhasdtától napnyugtáig böjtölnek, gyakorolva a jámborságot és az önmegtartóztatást.

--------------------------------------------------------------------------------
Rawda Sarifa: A Próféta (béke legyen vele) sírja és a medinai nagymecset eredeti menbarja közötti terület. Ez a terület olyan, mint a Menyország egy darabja, ott tanácsos imádkozni (minimum két rak’át) és fohászkodni.