A részvétnyilvánítás

A halott családját vigasztalni ajánlatos cselekedet (musztahab), a részvétnyilvánítás bárhol megtörténhet. Nem baj, ha a halott hozzátartozói egy helyre gyűlnek azért, hogy az emberek odamenjenek részvétet nyilvánítani, és utána mindenki menjen a saját dolga után. Két dolgot azonban el kell kerülni:

– Kimondottan a részvétnyilvánításért összegyűlni, ezért elkülöníteni egy helyet, ahol az emberek leülnek és ott időznek.
– Ételt készíteni és megvendégelni a részvétnyilvánítókat, (pl.: a halotti tor), mert a Szunna ennek az ellenkezője. (Ajánlatos ennivalót főzni, és elküldeni a halott családjának, mert ilyenkor el vannak foglalva.)

A részvétnyilvánítás szövege: Bármilyen szóval lehet részvétet nyilvánítani, ami a csapást enyhíti és vigaszt nyújt, de jobb azt mondani:
„Bizony Allahé, amit elvett, s Övé az is, amit adott, mindennek megszabott ideje van Őnála. Légy állhatatosan kitartó és Allahtól reméld a jutalmat!” (al-Buhári)

Mondható a következő is:
„Allah növelje meg a jutalmadat, s tegye széppé gyászodat, s bocsásson meg a halottadnak.”


Megjegyzés:

– Egy muszlim ember nyilváníthat részvétet nem muszlim embernek is, ilyenkor vigasztalja és intse őt türelemre.
– A halott jó tulajdonságainak felsorolása, a gyászünnep, a haláleseménye miatt megrendezett évforduló újítás (bidáa), amit el kell kerülni.