Halottmosdatás

Egy muszlim halála után minél előbb el kell végezni a halott mosdatását kivéve, ha a csatamezőn mártírként (sahíd) hal meg. (A sahídot úgy, ahogy van, véres ruhában temetjük el.) A halotti mosdatás ugyanolyan, mint a ghuszl: 

a. Ajánlatos eltakarni a halott szemérmét mielőtt levetkőztetjük.
b. Felemeljük a fejét csaknem ülőhelyzethez közeliig és nyomjuk a hasát, hogy kiürüljön az, ami benne van, majd bőséges vízzel leöblítjük.
c. A mosdatásnál használjunk gumikesztyűt vagy egy ruhadarabot, amivel fedjük a kezünket. Mossuk le a halottról az ürüléket, vizeletet stb., majd az altestét mossuk meg anélkül, hogy látnánk a halott szemérmét. Lehetőleg minden lemosáshoz tiszta ruhát használjunk.

 

d. Majd mondjunk „Biszmillah”-t, és mossuk meg az arcát, a kezeit, a karjait, töröljük meg a fejét és a fülét, végül a lábait mossuk meg (mindent ugyanúgy, mint vudúnál, azzal a kivétellel, hogy nem öblítjük ki a száját, és az orrát, hanem vizes ruhával töröljük át a halott fogát, és tisztítsuk meg az orrát).

 

e. Végül megmossuk a jobb testfelet (törzset és lábat is) elöl-hátul, és a bal testfelet elöl-hátul. Majd kétszer, háromszor ismételjük, de ha szükséges, akkor hétszer vagy hétnél többször is lehet. Ajánlott a végső mosdatásnál kámforos vizet használni. A Próféta (béke legyen Vele) azt mondta: „Kámfort használjatok az utolsó mosdatásnál” (al-Buhári, Muszlim), és utána szárazra töröljük.

Megjegyzés:

– Nőt csak egy másik nő (pl. anyukája, lánya stb.), illetve a férje mosdathat. Férfit csak férfi (pl. apja, fia stb.), illetve a felesége mosdathat. Ha egy férfi meghal, és nincs olyan férfi, aki megmosdatja, csak nők vannak, vagy halott nő esetében nincs nő, aki mosdatja, csak férfiak vannak, akkor a jelenlévők közül valaki a tiszta homokba üssön a kezével, és a halott arcát és a kezét tö-rölje át vele (tajamumot végezzen rajta).
– A kis gyermeket, aki hét évesnél fiatalabb, akár férfi, akár nő mosdathatja, attól függetlenül, hogy lány vagy fiúgyermekről van szó.
– Ha a nő mosdat, akkor nem akadály, hogy menstruál. (Fat. 6193)
– A mosdatásnál csak az lehet jelen, aki segít a mosdatásban.
– Ajánlatos hideg vízzel mosdatni a halottat, kivéve, ha szükség van a meleg víz használatára, mert sok a piszok és a szennyeződés a halott testén, és szappant is lehet használni.
– Ajánlatos a halott bajszát vágni és a körmét is, ha nagyon hosszú.
– A halott férfi haját nem ajánlott fésülni, mert kihullik, a nők esetében három részbe fonjuk be a hajat, és a fonatokat leengedve hagyjuk.
– Ha a hetedik mosdatás után is beszennyeződött (vizelet, széklet, vér) a halott, akkor vattát teszünk a testnyílásokba, lemossuk a szennyeződött területet, és utána vudút végzünk rajta. Ha azonban a halotti lepelbe csavarása után jött ki valami a testből, akkor nem kell újra mosdatni.
– Ha a halottat nem tudjuk mosdatni, mert nincs víz, vagy megégett, vagy szét van tépve, akkor a jelenlévők közül valaki a tiszta homokba üssön a kezével, és a halott arcát és a kezét törölje át vele (tajamumot végezzen rajta).
– Ha a test fagyott (mert a halál után hűtőben tartották), akkor nem kell meg-várni, amíg a fagyott állapot megszűnik, hanem úgy kell mosdatni, ahogyan van.
– Ha a zarándoklatot (haddzs) vagy Mekka látogatást (umrah) végző férfi ihrám állapotban halt meg, akkor ugyanúgy végezzük a halott mosdatását, csak nem parfümözzük és nem takarjuk a fejét.
– Abortusz esetén, ha a magzat 4 hónapos volt, vagy idősebb annál, akkor meg kell mosdatni, el kell végezni a halotti imát, és nevet kell adni neki, 4 hónaposnál fiatalabb magzat esetén bárhol el lehet temetni mosdatás és halotti ima végzése nélkül.
– Az amputált testrészt mosdatás és imádkozás nélkül egy ruhadarabba csavarjuk és úgy temetjük el. (Fat. 11266)