28. hadísz - Szunnához való ragaszkodás és az engedelmesség a muszlim vezetőnek

Abu Nedzsíh, al-Irbád ibn Szárijára hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jegyezték fel, aki azt mondta: Allah Küldötte – Allah dicsérete és békéje legyen vele – olyan intéssel intett bennünket, amelytől megremegtek a szívek, és amelytől könnyeztek a szemek. Erre azt mondtuk neki: Ó, Allah Küldötte! Olyan ez, mintha egy elbúcsúzó ember intése lenne, tarts hát számunkra végrendelkezést! Erre azt mondta: „Meghagyom nektek a Dicsőséges és Fenséges Allahtól való félelmet, és a [vezető] meghallgatását és a [neki való] engedelmeskedést, még ha egy rabszolga állíttatik is vezetőtökül. Bizony, aki élni fog közületek, sok eltérést (nézeteltérést, véleménykülönbséget) fog látni! Tartsátok hát magatokat az én szunnámhoz, és az igaz úton járó és helyesen vezérelt kalifák (utódok) szunnájához, harapjatok rá az őrlőfogaitokkal (vagyis ragaszkodjatok hozzá erősen), és óvakodjatok az újonnan behozott dolgoktól [a vallás terén], mert minden kitaláció újítás, és minden újítás tévelygés!” (Abu Dáúd és at-Tirmidi, aki azt mondta róla: jó, hiteles hadísz)

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

  • Az intés megengedett, de ki kell választani a megfelelő időt, és mondanivalót. Nem szabad, hogy hosszú vagy unalmas legyen, hiszen ha az emberek megunják, akkor unni fogják az intőt és az intést is. Ezért a Prófétának ( béke legyen vele ) az volt a szokása, hogy időnként intette társait. A Próféta ( béke legyen vele ) társai között volt olyan, aki csak csütörtökönként intette társait, azaz hetente egyszer 1 .

  • A Próféta ( béke legyen vele ) intő és megrendülést kiváltó nyelvi eszközöket használt, amelyek hatással vannak a szívre, és ösztönzik az embert a jóra és hibáinak javítására. Ezért az intőnek úgy kell megválogatni a szavait, amelyek a témának és a célnak megfelelnek.

  • A prófétai társak szíve élt, meghatódott és félelmet érzett, és ezért az intés hallatára gyakran sírtak. Tehát ha a szív megrendül, a szem könnyezni fog. Ha azoban kemény a szív – Allahtól kérjük, hogy tartson távol minket a szívünk megkeményedésétől – a szem nem fog könnyezni.

  • Az intés hasznos a szívnek, mert meglágyítja azt, ezért az embernek időnként el kell mennie, hogy meghallgassa az intést.

  • Az őszinte, szívből jövő, hasznos beszéd az, amely pozitívan hat a szívre.

  • Az elbúcsúzó ember intése általában lényegre törő és hatásos, mert az elbúcsúzó ember nem marad sokáig a népénél, így nem tudja megismételni intését.

  • A prófétai társak arra kérték a Prófétát ( béke legyen vele ), hogy tartson számukra végrendelkezést akkor, amikor meg voltak hatódva, és megragadták a lehetőséget arra, hogy hasznosat tanuljanak.

  • Az istenfélelemre való utasítás a leghatalmasabb, a legfontosabb és a legelső rendelkezés, amit a hívő lelkére kell kötni.
    „Bizony meghagytuk azoknak, akik tielőttetek kapták az Írást és nektek [is], hogy féljétek Allahot!”
    (Korán, 4:131)
    Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) a búcsú zarándoklaton elhangzott beszédében azt mondta: „Féljétek Uratokat, imádkozzátok a napi öt imát, adjátok meg a vagyonotok zakátját (adakozzatok) és engedelmeskedjetek vezetőiteknek, akkor bementek Uratok Paradicsomába!” (at-Tirmidi)
    Az istenfélelem az Istennek való engedelmességet jelenti úgy, hogy parancsa szerint cselekszünk, és elkerüljük a Vele szembeni ellenszegülést. Talq ibn Habib azt mondta: Az istenfélelem az, hogy Allahnak engedelmeskedve cselekszel, Allah fényében, Allah jutalmazását remélve, valamint az, hogy elhagyod az Allahhal szembeni engedetlenséget, Allah fényében, Allah büntetésétől tartva.

  • A Próféta ( béke legyen vele ) fontosnak tartotta a muszlimok egységét azáltal, hogy az istenfélelemre és a vezetőknek való engedelmességre utasította őket.

  • Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) ebben a hadíszban a vezetőnek való engedelmességre utasított – még akkor is, ha a vezető nem felel meg a kormányzás összes feltételének –, mindaddig, amíg nem parancsol Allahnak való ellenszegülést. Allah azt mondja:
    „Ti hívők! Engedelmeskedjetek Allahnak és engedelmeskedjetek a Küldöttnek, és azoknak, akik jogosultak közületek a parancsolásra!” (Korán, 4:59)
    Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Aki nekem engedelmeskedik, az Allahnak engedelmeskedik, és aki a vezetőnek engedelmeskedik, az nekem engedelmeskedik. Aki pedig nekem ellenszegül, az Allahnak szegül ellen, és aki a vezetőnek ellenszegül, az nekem szegül ellen.” (Muszlim)

  • A vezetőnek való engedelmesség általános érvényű. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Ha három ember együtt utazik, akkor válasszanak maguk közül egy vezetőt!” (Abu Dáúd) Tehát a vezetőnek való engedelmesség kötelező, bármennyire nagy vagy kicsi az az ügy, amit vezet.

  • A vezetőnek való engedelmesség jóban, rosszban, könnyebbségben és nehézségben is meg kell, hogy valósuljon. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Ha valaki olyasmit lát a vezetőjétől, ami nem tetszik neki, akkor legyen türelmes. Hiszen ha valaki elhagyja a közösséget és így hal meg, akkor a tudatlanság korszakára jellemző halállal hal meg.” (al-Bukhári)

  • Az engedelmesség csak helyénvaló, megengedett dolgokban kötelesség. Az a vak engedelmesség, amely a tudatlanságon, és Allahnak való engedetlenségen alapul, elutasítandó.

  • Az engedelmesség, amire az iszlám parancsol, összhangban van Allah és a Küldötte ( béke legyen vele ) tanításaival, és megvalósítja az iszlám és a dáwa érdekeit. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „A muszlim embernek kötelező meghallgatnia [a vezetőt] és engedelmeskednie [neki] abban, ami tetszik és ami nem, kivéve, ha engedetlenség parancsoltatik. Ha engedetlenség parancsoltatik, akkor nincs se meghallgatás, se engedelmeskedés.” (Muszlim)

  • Allah a Próféta ( béke legyen vele ) tudomására hozta – az emberiség számára ismeretlen dolgokból azt – hogy az iszlám nemzetét szakadások és problémák fogják sújtani. Ezek bekövetkezése bizonyítja prófétaságát, igazmondó voltát.

  • A hadísz figyelmeztet a Szunnához való ragaszkodás kötelezettségére, különösen összekülönbözéskor és nézeteltérés esetén. Allah azt mondja:
    „És ha valamiben összekülönböztök, azt Allahhoz és a Küldötthöz vigyétek vissza, ha hisztek Allahban és a Végső Napban. Ez jobb és illendőbb értelmezés” (Korán, 4:59)

  • Ebben a hadíszban gyógyír van a muszlimok között kialakult és kialakuló összekülönbözésekre, szakadásokra és nézeteltérésekre. Ez a gyógyír a következőkben van összefoglalva:

  • az istenfélelem,

  • a vezető meghallgatása és a neki való engedelmeskedés,

  • a Szunnához való ragaszkodás,

  • a bideától (az újítástól) való eltávolodás.

  • Tanulni kell a Próféta ( béke legyen vele ) szunnáját, hiszen csak akkor valósulhat meg a hozzá való ragaszkodás.

  • Általánosságban szeretjük Allah Küldöttének ( béke legyen vele ) társait 2 és tisztelettel beszélünk róluk. Az irántuk tanúsított szeretet a hit, a meggyőződés és a jámborság egyik jele, ahogyan az irántuk tanúsított gyűlölet nem más, mint hitetlenség, képmutatás és igazságtalanság. Allah azt mondta:
    „Akik őutánuk jöttek, azt mondják: Urunk! Bocsáss meg nekünk és testvéreinknek, akik megelőztek bennünket a hitben, és ne támassz gyűlölséget a szívünkben azok ellen, akik hisznek. Urunk! Te jóságos és könyörületes vagy.” (Korán, 59:10)

  • A hadíszban megjelenik Allah Küldötte ( béke legyen vele ), és a négy kalifa (a Próféta utódai) – Abu Bakr, Omar, Oszmán és Ali – szunnája (vallási hagyománya) követésére való utasítás, és az attól való eltérés tiltása.

  • A bideára való figyelmeztetés is megjelenik a hadíszban. A bidea olyan újítás a vallásban, ami nem szerepel a kinyilatkoztatásban (a Koránban és a Szunnában). Fontos hangsúlyozni, hogy ez az újítás a vallási kérdésekre vonatkozik.

  • A bideától a Küldött ( béke legyen vele ) óvta a követőit: „Minden bidea tévelygés, és minden tévelygés a Tűzbe vezet.” (Muszlim, An-Naszái) És azt mondta még: „Aki olyan dolgot tesz, ami nem tartozik a mi ügyünkbe, az elutasítandó.” (Muszlim) Tehát minden újítás a vallásban tilos és tévelygés.

  • A Szunnához való ragaszkodásban menedék van az újítástól és a tévelygéstől. Allah azt mondja:
    „És [elrendelte még], hogy ’Ez az én utam – egyenes [út]. Kövessétek azt! És ne kövessetek [más] ösvényeket, nehogy elváljanak veletek az Ő útjától!’ Talán istenfélők lesztek.” (Korán, 6:153)
    Ibn Maszúd azt mondta: Allah Küldötte ( béke legyen vele ) egy egyenes vonalat rajzolt és azt mondta: „Ez Allah útja” és e vonal jobb és bal oldalán vonalakat rajzolt és azt mondta: „és ezek ösvények, minden ösvényen egy sátán áll, akik oda hívják [az embereket].” Ezután azt recitálta: „És [elrendelte még], hogy ’Ez az én utam – egyenes [út]. Kövessétek azt! És ne kövessetek [más] ösvényeket, nehogy elváljanak veletek az Ő útjától!’ Talán istenfélők lesztek.” (Ahmed, Ibn Hibbán, al-Hákim)

1 Ibn Othaimeen, a 40 hadísz magyarázata c. könyv. A 28. hadísz magyarázata

2 A szahábi azt a prófétai társat jelenti, aki találkozott a Prófétával ( béke legyen vele ), hitt benne és ezen a hiten halt meg.