Ali Al-Tantawi: Az ember példája (A hit útja 3. rész)

rosaA rossz társ azt mondja: „Itt egy meztelenül táncoló nőt találsz.” Lelkünk afelé hajlik, szenvedélyünk az irányba taszít, ezer sátán vezet arra.
Ha egy hitoktató le akar róla beszélni minket, nehéznek fogjuk találni a tanács követését és küzdenünk kell a lelkünk, a szeszélyeink és a szenvedélyeink ellen.


A rossz tanácsadó, a jó tanácsadóval ellentétben, nem fárad el, ereje nem fogyatkozik, ugyanis csak azt javasolja, amit a lélek kíván: leplezetlen intimitást, tiltott szenvedélyt, mindent, ami élvezet a szemnek és a fülnek, ízletes a szívnek és a testnek. Ami a jó tanácsadót illeti, ő csak korlátoz.
 Ha egy lengén öltözött lányt látsz, s meg akarod szemlélni, azt mondja neked: „Süsd le a tekinteted és ne nézz rá!” A kereskedő könnyen tesz szert haszonra az uzsora által, erőfeszítés és fáradtság nélkül. A lélek efelé hajlik, míg a jó tanácsadó így szól: „Hagyd el az uzsorát, ne tarts rá igényt!” A könyvelő megfigyeli, hogyan tesz szert egy kollégája korrupcióval többhavi fizetésnek megfelelő összegre egy perc alatt, s elképzeli, hogy ez az összeg számára is nagy segítség lenne, s fedezné szükségleteit. A jó tanácsadó így szól: „Tartsd magad távolt attól, s ne élvezd azt!” S így folytatja: „Mondj le bizonyos jelenbeli vágyaidról, hogy elnyerd jövőbeli vágyaidat! Hagyd el amit látsz cserébe azért, amit most nem látsz! Küzdj a lelked, a szenvedélyed és a szíved hajlamai ellen!”
Mindez nehéz a lélekre nézve. Ne vitassuk most a „nehéz” jelző használatát, mivel Allah ugyanígy nevezte azt:

„Súlyos szó (kimondását) tesszük kötelességeddé.” (Korán 73:5)

Minden elmélyült elmélkedés nehéz a lélek számára. Nehéz a tanulónak a televízióról és a szórakozásról való lemondása; nehéz a tudósnak a szórakozásról való lemondása és idejének olvasással, mások tanításával való eltöltése; nehéz az ágy elhagyása az ima teljesítésének céljából az alvó számára; nehéz a család elhagyása a férfinak az Allah útján tett erőfeszítés érdekében és még sorolhatnánk.
E tényből kifolyólag találkozunk több romlottsággal, mint jámborsággal, valamint több tévelygésbe tartó élvhajhásszal, mint az egyenes úton haladó fohászkodóval. Ez az oka annak, hogy a többség bizonyíték nélküli vak követése az esetek nagy részében tévútra vezet.

„És ha te azok nagyrészének engedelmeskedsz, akik a földön vannak, akkor tévútra visznek téged, Allah útjától (messze).” (Korán 6:116)

Ha nem a ritkaság lenne az érték és a kiválóság jellemzője, akkor a gyémánt nem lenne olyan ritka, a szén pedig olyan gyakori. A zsenik, a különleges képességű emberek, a hősök nem lennének kisebbségben.
A próféták és örököseik a jámbor emberek között azok, akik a Paradicsom útjára hívnak. A sátánok és az aljas emberek közül kikerülő segítőik pedig a Pokol útjára hívnak. A bensőnkben mind az előbbiek, mind az utóbbiak képviselői megtalálhatók. Van egy rész, amely a prófétákkal van és van egy rész, ami a sátánokkal tart, s ez utóbbi a rosszra ösztökélő lélekben található.


Felvetődik a kérdés: Mit jelent a tudat és mit jelent a lélek?

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink