Abdulmajid Al-Zindani: A túlvilág (A hit útja 17. rész)

Míg az evilági élet véges, megszámlálható számú napból áll, addig a túlvilági élet örök, soha el nem múló. Az evilág tele van nehézségekkel, a túlvilág viszont az örök boldogság helye lehet. Allah azt mondta:

„És a Paradicsom egészen közel kerül az istenfélőkhöz. Ez az, amire ígéretet kaptatok. Ez jár minden bűnét megbánónak, és parancsot teljesítőnek, aki láthatatlanul is féli a Könyörületest, és megbánásra kész szívvel jön (Hozzá). Lépjetek hát be békével! Ez az Örökkévalóság Napja. Övék mindaz, amit csak akarnak, és Nálunk még több van.” (Korán 50:31-35)

A hitetleneknek viszont szörnyű szenvedés lesz az osztályrészük, amikor az Úr elé állnak. Azt kérik, hogy még egyszer visszatérhessenek, hogy jótetteket vihessenek véghez, s ne azt, amit ténylegesen tettek. Azt a feleletet kapják, hogy már így is sok haladékot kaptak, amely elég lett volna arra, hogy figyelembe vegyék az intést, hiszen elérkezett hozzájuk is az intő, de nem félték azt a napot, amikor nem lesz segítőjük. Így szólt Allah:

„Akik azonban hitetlenek, azoknak a gyehenna tüze lesz az osztályrészük. Nem ítéltetnek halálra és büntetésük nem fog soha sem enyhülni. Így büntetünk minden hitetlent. Felkiáltanak: ’Urunk, engedj elmenni bennünket! Jóravalóan fogunk cselekedni, nem úgy, ahogy eddig cselekedtünk!’ Vajon nem hagytunk-e titeket annyi ideig élni, ami elég lett volna arra, hogy hallgassatok az intő szóra? Pedig eljött hozzátok az intő. Ízleljétek hát meg (a büntetést)! A bűnösöknek nem lesz segítője.” (Korán 35:36-37)

A hit a menekvés és a győzelemre vezető cselekedetek útja

Csak akkor számíthatsz a túlvilági gyönyörre, megnyugvásra a Teremtőnél, és arra, hogy megmenekülsz a szörnyű büntetéstől, ha őszinte szívű hívő vagy, mentes vagy a kételkedők kétségeitől, akikről Allah azt mondta:

„Ha azt mondják nektek: ’Allah ígérete igaz, és a Végső Órát illetően sincs kétség.’, akkor azt mondjátok: ’Mi nem tudjuk mi az a (Végső) Óra, nekünk csak sejtéseink vannak róla és nincs semmilyen bizonyosságunk.’” (Korán 45:32)

Szükség van tehát a hitre és a bizonyítékokra, melyekre a hit épül.