Abdulmajid Al-Zindani: Aki minden dolgot megteremtett és vezérelt (A hit útja 19. rész)

Ha megfigyeled tested egyes részeit, akkor észre fogod venni, hogy a Teremtő jól felfogott okkal és bölcsességgel teremtett meg mindent rajtad. Minden egyes rész megfelel annak a feladatnak, amiért teremtetett.


Figyeld meg pl. a szemedet, a füledet vagy a gyomrodat! Figyeld meg, hogyan működnek, hogy végrehajtsák a rájuk bízott feladatokat, hogyan vannak irányítva, szabályozva működéseik, hogy megfeleljenek az elvárásoknak: az első a látásnak, a második a hallásnak, a harmadik pedig az emésztésnek. Ezek mindegyike ugyanazokból az alkotóelemekből áll, hiszen ugyanazon anyagból teremtetett.
Figyeld meg a gyümölcsfákat vagy a gabonamezőket! Nézd, hogyan rendelt Allah mindegyiknek külön életet, létet és külön termést. Mindegyiket segíti gyümölcsének meghozásában; megszabta magjának, ágainak és termésének a formáját is. Mégis mindegyik egy anyagból teremtetett. Így szólt a Magasztos Allah:

„A Földön vannak szomszédos mezőségek és szőlőskertek, gabonavetések és pálmafák, csoportokban vagy egyesével. Ugyanazon vízzel öntözve. Némelyiket a másik fölé helyeztük ízük szerint. Bizony, ebben jelek vannak azok számára, akik ésszel bírnak.” (Korán 13:4)

Figyeld meg a halakat, madarakat, hangyákat, mikrobákat! Különböző helyeken s különböző módokon, de mindegyik állatot a neki megfelelő úton vezette Allah, hogy megfeleljen feladatának és életének. Ugyanígy minden egyes élőlény minden testrészét, szervét a neki megfelelő módon teremtette meg: a madarak szárnyát azért, hogy a madarakat a levegőbe emelje, a halak kopoltyúját azért, hogy annak segítségével a vízből kivonhassák a számukra szükséges oxigént stb. Így szólt a Magasztos Allah:

„Allah minden állatot vízből teremtett. Van közöttük olyan, mely a hasán csúszik, van olyan is, mely két lábon jár és van olyan is, mely négy lábon. Allah azt teremt, amit akar, mert Allah minden dologra képes.” (Korán 24:45)

Ha megfigyeled a Napot, a Holdat, a bolygókat és a csillagokat, úgy fogod látni, hogy mindegyiküket speciális, egyedi létre teremtette Allah és a nekik megfelelő helyre vezérelte őket, s megrajzolta, kijelölte mindnek a saját pályáját, mely megfelel a rendeltetésüknek. Ha a Nap, a Hold vagy bármely bolygó eltűnne vagy letérne a pályájáról, akkor felborulna az égi rend. Így szólt a Magasztos Allah:

„Allah tartja az egeket és a földet, hogy el ne pusztuljanak. És ha elpusztulnának, senki sem tarthatná azt vissza Rajta kívül. Allah a Türelmes és a Megbocsátó.” (Korán 35:41)

Ha valaki figyelmesen szemügyre veszi ezt a létet és elgondolkodik rajta, azt fogja tapasztalni, hogy Allah minden teremtett dolgot arra az útra vezetett, irányított, amire az teremtetett. Így szólt a Magasztos Allah:

„Magasztald a te legmagasztosabb Urad nevét, Aki teremtett és alakított, Aki elrendelt s az igaz útra vezérelt!” (Korán 87:1-3)

Egy másik helyen így szólt a Magasztos Allah, prófétáján, Mózesen (béke legyen vele), keresztül:

„A mi Urunk az, Aki minden dolognak a létét, teremtett voltát megadta, majd az igaz útra vezérelte azokat.” (Korán 20:50)