A szertartások kötelezettségeinek fokozatai (Mekkai zarándoklat 2. rész)

Maga a mekkai zarándoklat számos szertartásból áll, amelyeknek fontos pillérei, kötelezőségei, szunnái, feltételei és illemei vannak. Ezek megértése, értelmezése meglehetősen sok időt és energiát vesz igénybe. Igyekeztünk a zarándoklati szertartások, illetve azok részeinek fontosságát is pontosan megadni. Ezek különböző megítélés alá esnek, amelyek a következők:

●    Előírt kötelezettség, pillér (fard): olyan kötelezően végrehajtandó cselekedet, melynek elmulasztása érvénytelenné teszi az egész szertartást, akkor is ha szándékosan, akkor is ha feledékenységből történt. Nem lehet megváltani áldozattal, hanem meg kell ismételni magát a szertartást.
●    Szükséges kötelezettség (vádzsib): olyan fontos cselekedet, amelynek elmulasztása érvényteleníti a szertartást, de kiváltható áldozattal (állat levágása, szegények etetése vagy böjtölés), és ez esetben az adott szertartást nem kell megismételni. Ha a mulasztás szándékos (nem az illetőn kívül álló okból történt) nem lehet megváltani.
●    Szunna: olyan cselekedet, amelynek elvégzése ugyan nem kötelező, vagyis elmulasztása esetén nem kell azt kiváltani valamilyen más cselekedettel vagy áldozattal, de elvégzése erősen ajánlott.
●    Nem kedvelt cselekedet (makrúh): olyan cselekedet, amelyek ugyan nem érvényteleníti az adott szertartást, de megtétele jelentősen csökkentheti annak hasznát, illetve az érte Istentől kapott jutalmat.
●    Feltétel (sart): olyan követelmény, amelynek teljesítése nélkül érvénytelen az adott cselekedet.