Az áldozás napjának (dzulhiddzsa 10-én) teendői (Mekkai zarándoklat 28. rész)

Az áldozás napján négy dolgot kell elvégeznünk. Ezek a következő sorrendben követik egymást:

•    1.    a kavicsok dobása (ramíj al-dzsamarát)
•    2.    az áldozati állat levágása (nahr al-hadijj)
•    3.    a fej leborotválása (halk ar-rász)
•    4.    a Sértetlen Ház (al-Bejt al-Atík) látogatása

Haddzs tamattut vagy haddzs al-kiránt végzőkre vonatkozik az említett sorrend. A haddzs al-ifrádot végzőnek azonnal a kavicsdobás elvégzése után kell leborotváltatnia vagy rövidre vágatnia a haját, mivel nem kell áldozati állatot levágnia. Erre vonatkozóan a következő hagyomány a bizonyíték:
Anasz ibn Málik hagyományozza: „a Próféta (béke legyen vele) az áldozás napján, elvégezte a dzsamratul-Akaba megdobását, azután visszament Mínába, a szálláshelyére és levágta az áldozati állatot. Ezt követően odahívta a fodrászt, s rámutatott a fejére. A fodrász leborotválta a fejének jobb oldalát. Ezután a Próféta (béke legyen vele) azt mondta neki: „borotváld le a másik oldalát is!” és Ő azt is leborotválta...”103
A haj leborotválása az ihrám viselésének végét jelenti és nyomatékosítja. Nem más ez, mint a Próféta (béke legyen vele) szunnájának és példájának követése. Isten küldötte (béke legyen vele) is az Ő parancsára engedelmeskedve borotváltatta le fejét és ezt parancsolta a társainak is.
A borotválást követően felkészülünk a Sértetlen Ház (al-Bejt al-Atík) látogatására, hogy elvégezzük a taváf al-ifádát, és ezzel teljesítsük a dzulhiddzsa 10-én kötelező szertartásokat.

Lábjegyzet:

103.    Lásd szahíh Muszlim, IV/ 367.