A tasrík éjszakáinak eltöltése Mínában (Mekkai zarándoklat 33. rész)

A mínai éjszakázás rendelete és bölcsessége
Három vallási iskola szerint, a tasrík napjainak éjszakáit Mínában113 eltölteni szükséges kötelezettség (vádzsib). Aki bármilyen ok nélkül elhagyja ennek teljesítését, annak megváltást kell ellenében fizetnie, attól függetlenül, hogy az összes éjszakát kihagyta vagy csak egyet közülük.

A Próféta (béke legyen vele) is Mínában töltötte a tasrík éjszakáit. A Hanafijja iskola szerint ez szunna és ha valaki nem teljesíti, annak nem kell megváltást adnia.
Ha a zarándokok sietnek is, legalább a dzulhiddzsa hónap 11. és 12. éjszakáját töltsék Mínában. Ha viszont van idejük, akkor jobb ott tölteni a 13. éjszakát is.

Az éjszakák Mínában való eltöltésének értelme
Allah meghatározta a Mínában töltendő éjszakák számát a tasrík napjaiban. Ilyenkor a zarándokok ezen a helyen gyűlnek össze, az ott tartózkodásuk pedig az Egyistenhit egyik jele. Amikor a zarándoklat főbb pilléreinek teljesítése utáni éjszakákat Mínában töltjük, lelkünket az öröm járja át, és beszélgetéseink társainkkal az Allahba vetet hitet erősítik bennünk. Érdekes és értékes információkat kapunk és adunk arról, hogy szerte a világban hogyan élünk, milyen nehézségekkel nézünk szembe, és milyen kegyekkel lát el minket Allah. A megosztott vallási és hétköznapi tapasztalatok által nő egymás iránti szeretetünk, és az iszlám közösség erőssége.

Lábjegyzet:

113.    Míná egy sátorváros, ahol sátrak tízezrei állnak egész évben, hogy a zarándoklat idején befogadják a zarándokokat. Régen minden évben sok zarándok vesztette itt életét, mivel felgyulladtak a sátrak (például főzéshez használt tűz következtében stb.). Azonban amióta a szaúdi állam tűz és hőálló anyagból újraépíttette az összes sátort, nem történnek hasonló balesetek. Ezek az új sátrak légkondicionáltak és jól szellőzőek. Minden egyes sátorban körülbelül 10-15 zarándok fér el kényelmesen. A föld szőnyeggel van takarva, amely alatt homokot terítettek el, így kényelmes ágyként funkcionál.