A nők zarándoklatának fontosabb kérdései (Mekkai zarándoklat 35. rész)

Azok közül, akik nem ismerik (jól) az iszlámot, sokan úgy vélekednek, hogy egy muszlim nőnek nem kötelező vagy nem szabad elvégeznie a zarándoklatot. Ez nem így van: a zarándoklat minden muszlim számára kötelező, aki anyagilag, testileg és szellemileg képes ezt megtenni, legyen akár férfi, akár nő.

Ezeken a szempontokon felül a nőknek azonban még egy további feltételt is teljesíteniük kell: egy olyan felnőttkorát elért rokon férfi (mahram) kíséretében szabad csak zarándokolniuk, aki számukra tiltott mint férj. Mahram nélkül nem engedélyezett a nők zarándoklatra utazása. A nő mahramja lehet a férje, az apja, a fia, a testvére, az apai nagybátyja és az anyai nagybátyja, a lánytestvér fia, a fiútestvér fia. Mahram nélkül nem kötelező elvégeznie a haddzsot, még akkor sem, ha rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel.
Abú Hurejra hagyományozása szerint a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Nem szabad a nőnek egy éjjel- és egy nappalnyi távolságot (sem) megtennie, ha nincs vele mahram!”. (Szahíh Muszlim)

A négy iskola (medheb) alapítói más és más véleményen vannak a mahram kérdését tekintve. Abú Hanífa és Ibn Hanbal szerint a nő mellett a mahram jelenléte kötelező feltétel a zarándoklat elvégzéséhez. Sáfií és Málik imám szerint viszont ez nem feltétel.
Amennyiben a feleség számára teljesülnek a zarándoklat elvégzésének feltételei, mint például mahram, pénz megléte, egészségi állapot, stb., a férfiak nem akadályozhatják meg őket a haddzs elvégzésében. Ez ugyanis ugyanúgy kötelező számukra is, mint a napi ötszöri ima teljesítése.

A nők zarándoklatának fontosabb kérdései közé tartoznak azok az eltérések, amelyek némi különbséget mutatnak a férfi és a nő ruházata és viselkedése vonatkozásában. Ezek a következők:
•    1.    A nők számára az ihrám állapotában megengedett a testre szabott ruha viselése
•    2.    A körbejárásnál a férfiakkal ellentétben nem kell az első három körben gyors léptekkel haladniuk.
•    3.    Nem kell, hogy fennhangon ismételgessék a telbiját.
•    4.    A nők számára megengedett, hogy lefedjék a fejüket.
•    5.    A nőknek nem kell teljesíteniük az idtibát, mivel el kell, hogy takarják a testüket.
•    6.    A Szafá és a Marva között járás elvégzése során a nőknek nem kell futniuk a két zöld jelzés között.
•    7.    Férfiakkal szemben, a nőknek nem kell leborotváltatniuk vagy rövidre nyíratniuk a hajukat, hanem csak egy ujjbegynyi hosszúságút kell levágni annak végéből.
•    8.    A gyermekágyi és menstruáló nők mentességet élveznek a búcsú körbejárás alól.
•    9.    Tilos a nők arcának eltakarása nikábbal, vagyis olyan lepellel, amely eltakarja az arcot és csak egy rést hagy szabadon a szemek számára. Az ihrám állapota alatt ezt nem viselhetik a nők. Idegenek előtt azonban el kell kell takarniuk az arcukat a fejükön viselt kendő egy részével.
•    10.    A nőknek ihrám állapotában tilos a kesztyű viselése. Bármilyen ruhát viselhetnek az ihrám állapotában, de az olyan legyen, amely eltakarja azokat a testrészeket, amelyeknek eltakarása kötelező az iszlámban, kivéve az arcot és a két kezet.
•    11. Azok a nők akik félnek, hogy nem tudják befejezni a zarándoklatot (a havi vérzés megérkezése miatt, vagy olyan terhes nő, aki tart a koraszüléstől, stb.) a szándék kinyilvánításakor élhetnek a feltételszabás (al-istirát) lehetőségével. Ezt részletesebben tárgyalja „A feltételszabás (al-istirát)” című fejezet.