A Próféta (béke legyen vele) mecsetének meglátogatása (Mekkai zarándoklat 36. rész)

Medína város rövid története

Medína arabul várost jelent. Mielőtt Isten küldötte városának (Medínatu Raszúl-Illáh) hívták volna, neve Jaszrib volt. Mekka után az iszlám második legkegyesebb helye119. Medína, Szaúd-Arábia nyugati, Hidzsáz tartományában, körülbelül 150 kilométerre van a vörös tengertől, közúton körülbelül 450 kilométerre van Mekkától.

Az éghajlata kellemes és mivel egy oázisra épült város, bőven van benne víz, mindenféle gyümölcs, és sokféle zöldség megterem benne. A Medínában termett datolya az egyik legkiválóbb fajta az egész Arab félszigeten. Mivel régen a kereskedelmi utak mentén feküdt, innen biztosítottak friss ételt és italt maguknak a karavánok.
622-ben a Próféta (béke legyen vele) Mekkából kivándorolt Medínába (hidzsra), és ez az emigráció az iszlám történetének egyik fordulópontja lett. Ez jelentette az első iszlám állam létrejöttét és itt erősödött meg az iszlám. Ettől kezdve hívják Jaszribot, Madínatul Raszúlnak, tehát „a Próféta városának”. A Próféta (béke legyen vele) Medínába megérkezésének éve lett a muszlim időszámítás kezdete. Itt épült Mohammed (béke legyen vele) életében az első mecset (meszdzsid Kubá), és innen terjedt el az iszlám egész Arábiában, majd az egész világon. A Próféta (béke legyen vele) később épített még egy mecsetet, amelynek neve Meszdzsid an-Nabaví. Ez a mecset mai napig megvan, az idők során sokszor bővítették, míg elnyerte a mai formáját és nagyságát. A Próféta (béke legyen vele) idejében ez a mecset csak egy imahelyből állt, de a bővítések során a körülötte lévő épületek is mind belekerültek, köztük a Próféta (béke legyen vele) és két társának (Abú Bakr és Umar ibn al-Kattáb) sírjai is120. Ma már annyira kibővítették, hogy a próféta-kori egész Medína város beleférne a mai mecsetbe. Medínai nagy mecsetet a világ egyik legszebb mecsetjei között tartják számon. Körülbelül hárommillió imádkozót képes egyszerre befogadni.


A Próféta (béke legyen vele) mecsetének látogatásának előírása

Szunna szerint csak ima elvégzésének szándékával ajánlott a Próféta (béke legyen vele) mecsetének látogatása. És e mellett köszöntjük a Prófétát (béke legyen vele) és két kortársát. Fő célunk tehát nem a sír látogatása, hanem a mecset és a benne elvégzett ima. Ennek az imának nincs meghatározott ideje.121 Fontos tudni, hogy a mecset látogatása nem a zarándoklat része122. Aki azonban eljön teljesíteni a zarándoklatot, annak jó meglátogatni ezt a mecsetet is, mivel a mecseten belül teljesített imának nagyon magas a jutalma Allahnál. Erről a következő hagyományok tanúskodnak:

•    1.    Abú Hurejra a következőt hallotta a Prófétától mondván: „egy ima az én mecsetemben ezerszer többet ér, mint a máshol (elvégzett) ima, kivéve a Tilalmas mecsetet”123
•    2.    Abú Hurejra hagyományozza, hogy a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A házam és a szószékem közötti hely egy Kert a Paradicsom (al-dzsanna) kertjei közül”.124
•    3.    Abú Hurejra hagyományozza, hogy a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Ne tegyetek hosszú utat mecsetekhez, hármat kivéve. Ezek: az én mecsetem, a Tiltott mecset és az Aksza mecset.”125

Az utolsó hadísz világos bizonyíték arra, hogy a fent említett három mecseten kívül nem engedélyezett a muszlimok számára, hogy a föld területén lévő bármelyik más mecsetet, hosszú utazás után csak azért látogassák meg, hogy imádkozhassanak benne. Sajnos vannak olyan emberek, akik olyan mecseteket látogatnak, amelyekben sírok vannak. Ez helytelen cselekedet, többféle szempontból is. Ezek közé tartozik, hogy: érvénytelen az ima az ilyen mecsetekben, társításhoz vezet (sirk), stb. Ezért a próféták, az elhunyt jámbor és vallásos emberek mecsetekben lévő sírjainak meglátogatása tilos.

A Próféta (béke legyen vele) mecsete látogatásának illemei
Amikor megérkezünk a mecsethez, ajánlott, hogy jobb lábbal lépjünk be, és mondjuk a következő fohászokat:

BiszmiLláhi vasszalátu vasz-szalámú alá raszúli-Lláhi, Allahumma-gfirlí dzunúbí, vaftah lí ebvábe rahmatik. Aúdzu biLláhil-adzím, va bivadzshihil-karím va biszultánihil-kadím min as-sajtánir-radzsím.

(Allah nevével. Allah dicsérete és békéje legyen Allah küldöttjével. Istenem, bocsásd meg bűneimet és nyisd meg számomra könyörületed kapuját. Menedéket keresek a hatalmas Allahnál, a megkövezett sátán elől.)

Ezután imádkozzunk két meghajlásnyi imát a mecset üdvözlése céljával. Ezt ajánlatos a Próféta (béke legyen vele) volt háza és a szószéke közötti részen, a raúdában elvégezni, mivel e hely tekintélye és kegye szempontjából fontos. Miután elvégeztük az imát, álljunk illendően a Próféta (béke legyen vele) sírjával szemben, köszöntsük őt, azt mondva: „Ó Próféta, Allah békéje, irgalma és áldása legyen rád. Ó, Allah, légy kegyes Mohammeddel és családjával úgy, ahogyan kegyes voltál Ábrahámmal. Te igazán dicső és dicséretreméltó vagy! És áldd meg Mohammedet és családját, ahogyan megáldottad Ábrahámot. Te igazán dicső és dicséretreméltó vagy! Tanúsítom, hogy te Allah igaz küldötte vagy és tanúsítom, hogy eljuttattad az üzenetet és teljesítetted a hűségedet (Isten iránt), és jót tanácsoltál az ummának126, és harcoltál Allah útján ahogy kellett, és Allah jutalmazzon téged a legjobb jutalommal, azért amit az ummáért tettél”.
Ezt követően egy kicsit jobbra továbbhaladva köszöntsük Abú Bakrt és kérjük, hogy Isten legyen elégedett vele azért, amit az ummáért tett. Ezután ismét egy kicsit haladjunk tovább, és köszöntsük Umart, és kérjük, hogy Isten legyen elégedett vele azért, amit az ummáért tett. Ezután a Kibla irányába fordulva fohászkodjunk.
Egy muszlim számára nem engedélyezett, hogy Istenhez közelebb kerülésének szándékával megérintse, vagy körbejárja a Próféta (béke legyen vele) szobáját (hudzsra), ahol a sírja van. Nem engedélyezett az sem, hogy a Próféta (béke legyen vele) sírja felé fordulva fohászkodjon, hanem a Káaba irányába fordulva kell fohászkodni, ugyanis Istenhez nem visz közelebb semmi, kivéve az a cselekedet vagy imádság, amely megengedett. Az istenszolgálatok alapját ugyanis a Korán és a szunna kell adják, és nem a szokások, illetve az egyéni ízlés vagy tetszés.
Ez után ajánlott, hogy látogassuk meg az Uhudi csata127 helyszínét és aztán a Kubá mecsetet. A mecsetbe tisztálkodva kell elmenni és imádkozni két meghajlásnyi imát. Hagyomány szerint, aki elvégzi ezt az imát, annyi jutalmat kap Allahtól, mintha elvégzett volna egy umrát.
A férfiak számára ajánlott, hogy látogassák meg az al-Bakí128 temetőt és üdvözöljék az ott nyugvókat mondván: „Békesség rátok, e temető muszlim és hívő lakói....”

 

Lábjegyzet:

119.    Medina szószerinti jelentése várost jelent. A fent felsorolt nevein kívül van még egy neve, amelyet a Próféta egy hagyományban mondott. A Próféta azt mondta: „Allah, Medínát tábának nevezte el”. Tába pedig tajjibnek a nőnemű alakja, azaz jó, tiszta. Lásd szahíh Muszlim, IV/ 497
120.    Az iszlám első két kalífája (utód) azaz a Próféta (béke legyen vele) halála után konszenzus alapján őket választották utódjának. Abú Bakr volt az első kalífa, aki csak két évet uralkodott (632-634). Umar volt a második kalífa, akinek az uralkodása tíz évig tartott (634-644).
121.    Sajnos elterjedt az a nem hiteles, gyenge hagyomány, amely szerint a Próféta azt mondja: „aki meglátogatja a Káabát, de nem látogat meg, az elhanyagolt engem”. Ez így nem igaz.
122.    Vannak olyan zarándokok, akik tévesen azt gondolják, hogy a zarándoklatuk akkor ér véget, amikor meglátogatják a Próféta mecsetét (sírját). Ez igen súlyos hiba, mivel a zarándoklatnak, a búcsú körbejárás elvégzésével befejeződik a zarándoklata és ez így teljes. Ezután ajánlott, hogy ellátogasson a Próféta mecsetéhez, de ez már nem a zarándoklat része.
123.    Lásd szahíh Muszlim, IV/ 505. o.
124.    A Prófétát ott temették el, ahol lakott, vagyis felesége Áisa szobájában. A szobája és a szószéke közötti részt, „raúda” azaz kertnek hívják. Ez a rész fehér szőnyegekkel és fehér színű oszlopokkal tűnik ki a mecset többi része közül. Lásd szahíh Bukhári, IV/ 587. o.
125.    Lásd szahíh Muszlim, IV/ 512. o.
126.    Muszlim közösségnek.
127.    Uhud egy hegynek a neve, amely Medína városon kívül van. Itt történt iszlám történetében a második csata (626), amelyben a muszlimok vereséget szenvedtek a Mekkaiaktól. Ennek az volt az oka, hogy a muszlimok nem tartották be a Próféta (béke legyen vele) utasításait, ugyanis Ő egy körülbelül ötven fős íjászból álló csoportot helyezett az Uhud hegy tetejére, hogy hátulról védhessék a muszlimokat és megparancsolta nekik, hogy történjen bármi, ne hagyják el helyüket. A muszlimok kezdtek felülkerekedni a Mekkaiakon, és a hegyen állók a hadi sánc reményében lejöttek a hegyről, szabadon hagyva ezt az utat a Mekkaiaknak. Khálid ibn el-Valíd a hegyet megkerülve visszatért és hátulról megtámadta a muszlimokat, akik súlyos veszteségeket szenvedtek. A Próféta (béke legyen vele) sok társa meghalt és az Ő élete is veszélybe került. Lásd Mubárakpúrí, (1995), 405.
128.    Ebben a temetőben vannak eltemetve a Próféta társai és rokonainak nagy része. Napjainkban egy fal veszi körül a temetőt, de bármikor be lehet menni.