Az imák összevonása

Megengedett az imádozónak összevonni a dohor imát az aszr imával, illetve a magrib imát az isá imával. Ez azt jelenti, hogy elvégezzük a dohor imát, majd rövid szünet után felállunk és egyből imádkozzuk az aszr imát. A magrib és isá imák összevonásánál hasonlóképpen járunk el. Az összevonásnak két fajtája van:

1. a korábban végzendő ima idejében végezzük el egymás után mindkét imát,
2. a később végzendő ima idejében végezzük el egymás után mindkettőt.

Az öt imádkozás 3 blokkba sorolható:
1. fadzsr ideje (egy imádkozás végzendő el, tehát nincs összevonás),
2. a Nap delelőjétől napnyugtáig (dohor és aszr ideje, tehát ez a kettő összevonható EBBEN a sávban – delelőtől napnyugtáig),
3. napnyugtától hajnalhasadtáig (magrib és isá ideje, tehát ez a kettő összevonható EBBEN a sávban – napnyugtától hajnalig [de jobb éjfél előtt]).

Ha összevonunk két imát, akkor a következőképpen járunk el: az azán után az első ikáma következik, majd elvégezzük a dohor (vagy este a magrib) imát; rövid szünet után a második ikáma hangzik el, és elvégezzük az aszr (este az isá) imát.

Az összevonás feltétele, hogy okunk legyen rá. Ok lehet például:

1. Zarándoklat idejében a 9. napon ajánlatos a zarádoknak imádkoznia a dohor és az aszr imát a dohor idejében összevonva, és a magrib és az isá imát az isá idejében.
2. Az utazás (ilyenkor rövidíteni is lehet – ld. előbb), vagy az utazás szándéka (ha például délután aszr előtt hagyjuk el otthonunkat, akkor a dohor ima idejében a dohor ima után rögtön imádkozunk aszr-t, vagy ha este utazunk, akkor a magrib ima után rögtön isát imádkozhatunk).
3. Eső, havazás, nagy hideg.
4. Betegség.
5. Szoptatás (szülés után akár két éven keresztül).
6. Állandó vizelési (székelési) kényszer érzete, vizeletfolyás (akkor imádkozzon összevonva a beteg, amikor átmenetileg megszűnnek vagy csillapodnak a tünetek).
7. Munka, elfoglaltság (különösen, ha nem tudja valaki otthagyni a munkát, vagy csak kevesebbet keresne azáltal, ha nem vonná össze a két imát).
8. Iskolában, ha nem lehet otthagyni a tanórát (ilyenkor valamelyik szünetben összevonhatjuk az esedékes két imát).
9. A nappalok rövidsége esetén a dohor és aszr, az éjszakák rövidsége esetén a magrib és isá vonható össze, ha nehézségbe ütközik külön imádkozni (munka, fáradtság).
10. Háború.

Bizonyítékok:

1. „A tabúki csatában Mohamed Próféta (béke legyen vele) összevonta a dohor és aszr imákat az aszr idejében, amikor delelés előtt indult útnak, és a dohor idejében imádkozta ezt a két imát, amikor a Nap delelése után indult útnak; és hasonlóan tett a magrib és isá imákkal.” – szahíh hadísz jelentése. (Abu Dáúd, at-Tirmidi, Ahmed)
2. Ibn Abbász: „Ne mondjam-e el, hogyan imádkozott Allah küldötte az utazáskor? – De, igen! – mondták az emberek. Ha a Nap delelésekor helyben volt, összevonta a dohor és aszr imákat, mielőtt útnak indult. Ha delelés előtt indult, akkor az aszr idejében állt meg és vonta össze a két imát (dohor, aszr). Ha napnyugtakor helyben volt, összevonta a magribot és isát, mielőtt elindult. És ha napnyugta előtt indult, akkor isá idejében állt meg és vonta össze a két imát.” – szahíh hadísz. (as-Safií, Ahmed, Bajhaki)
3. Ibn Abbász: „Allah küldötte összevonta a dohor és aszr imát és ugyanúgy a magrib és isá imát Medinában anélkül, hogy félt volna, vagy utazott volna.” (Muszlim, Málik, Abu Dávúd, Abu Avána, as-Sáfií, at-Taháví, Bejhaki)
Ibn Abbásztól kérdezték, hogy miért csinálta ezt (az összevonást) Mohammed Próféta (béke legyen vele), erre így válaszolt: „Azért, hogy a követői közül ne okozzon senkinek nehézséget.”
4. „Ibn Abbász összevonta a dohor és aszr imákat elfoglaltság (munka) miatt.” (an-Naszái)
5. Ibn Abbász: „A Próféta (béke legyen vele) nyolc rakát (dohort és aszrt) együtt, és hét rakát (magribot és isát) együtt imádkozott Medinában.” (al-Buhári, Muszlim, Sáfií, Abu Dávúd, Abu Affána, al-Bejhaki, Ibn Abi Sejbah, an-Naszái)
6. Málik megemlíti Muvatta című könyvében, hogy Omár fia a közösséggel együtt összevonta a magrib és az isá imákat esős időben.
7. „A Próféta (béke legyen vele) egy esős éjszakán összevonta a magribot és isát.” (al-Buhári)

Megjegyzés:
Fontos megjegyezni, hogy az összevonás csak utazás esetén jár együtt az imádkozás rövidítésével, egyébként 4+4 (dohor + aszr), illetve 3+4 (magrib + isá) rakát imádkozunk.
Az aszr a magribbal nem vonható össze!
A fadzsr imát mindig az idejében kell elvégezni, nem vonható össze semmivel!
Nem szabad két imánál többet összevonni!