Az esőért való ima (szalátul-isztiszká)

Ha hosszú ideig elmarad az eső és az országon szárazság lesz úrrá, akkor ajánlott szalátul-isztiszkát, vagyis az esőért való imát végezni, ami nem más, mint Allah kérése arra, hogy öntözze meg az országokat, földeket s az Ő szolgáit.

Megítélése: Ez egy úgynevezett „szunna mu-akkada” (biztos szunna), a Próféta (béke legyen vele) is ezt tette, bejelentette az embereknek és elment az imahelyre, hogy végrehajtsa.

Ideje: A tiltott időn kívül bármikor lehet végezni. Ajánlott, hogy az imám már napokkal előbb bejelentse.
Jellemzői: Közösségben kell imádkozni. Két rakából álló, hangos ima, és utána van egy khutbah (beszéd), amiben az imámnak ajánlott felszólítani az embereket, hogy kérjenek bocsánatot Allahtól az elkövetett engedetlenségekért, hagyjanak fel a bűnös cselekedetekkel, s böjtöljenek, adakozzanak, hagyják abba az egymás iránti gyűlölködést, mivel az ilyen dolgok lehetnek az okai a kellemetlen helyzeteknek, s az engedelmességek lehetnek az előidézői a jó dolgoknak és a kegyelmeknek. A khutbah során az imádkozók kifordítják a felső ruhájukat, és úgy húzzák fel (kifordítva), majd utána kezüket felemelve fohászkodnak Allahhoz.

Az esőkérés fohászai:

– Ó, Allah! Itass bennünket bőven áradó esővel; egészségessel, termékennyel; hasznossal, ne ártóval; most érkezővel, ne késlekedővel!

– Ó, Allah, segíts! Ó, Allah, segíts! Ó, Allah, segíts!

– Ó, Allah! Itasd szolgáidat és állataidat. Terjeszd ki a Te könyörületedet, s keltsd újra életre a kihalt vidékedet!