A haddzs, azaz a zarándoklat (Az iszlám alapelvei 32. rész)

A Mekkába való haddzs vagy zarándoklat a következő az iszlám alapvető kötelességei között. Ez az út csak azoknak kötelező feltétlenül, akiknek megvan rá az anyagi fedezetük. Ilyen esetben a zarándoklatot legalább egyszer az életben el kell végezni.


Mekka ott áll, ahol Ábrahám próféta (béke legyen vele) egykor egy kis házat épített Isten imádatára. Allah azzal jutalmazta meg, hogy sajátjának nevezte e házat és központtá tette minden hívő számára, imájukat e ház felé fordulva kell, hogy elvégezzék, akárhol is legyenek ezen a földgolyón. Továbbá kötelezővé tette – azok számára, akiknek megvan rá a lehetőségük–, hogy életükben legalább egyszer felkeressék ezt a helyet. A Mekkába való utazásnak azonban nem szabad tisztán udvariassági látogatássá válnia. Ahhoz, hogy ez az utazás valódi zarándoklat legyen adott előírásoknak és előfeltételeknek megfelelően kell elvégezni, amelyek betartása szükséges ahhoz, hogy a haddzs felkeltse bennünk a vallásosság és a jóság érzését. Amikor a haddzsra indulunk, az az elvárás velünk szemben, hogy őszinte szándékkal és tiszta szívvel tegyük azt, szenvedélyeinknek, vágyainknak szabjunk gátat, kerüljük a bűnös dolgokat, veszekedést, rossz beszédet, szóban és tettben is legyünk becsületesek, tiszteletteljesek és alázatosak. Isten felséges jutalmat ígér becsületességünkért és odaadásunkért.
Bizonyos vonatkozásban a zarándoklat a legfennköltebb minden ibáda közül, mert ha valaki nem lenne valóban eltelve az Isten iránti szeretettel, sohasem vállalkozna ilyen hosszú utazásra, nem maradna ki munkájából, mely a megélhetését biztosítja, nem hagyná el gyermekeit, barátait és szeretteit. A zarándokút alapvetően különbözik minden más utazástól. Ez alatt az utazó minden gondolatával csak Isten felé fordul, egész lényét eltölti az odaadás és az alázat. Amikor eléri a szent helyeket, a békesség, szelídség és jóakarat atmoszféráját tapasztalja meg. Felkeresi azokat a helyeket, amelyek tanúsítják az iszlám fényét és mindez kitörölhetetlen nyomokat hagy lelkében, amelyeket utolsó leheletéig magában őriz.
Azonban, mint a többi ibáda esetében, van még több előny is, amelyet a zarándoklat elvégzése ad a hívőknek. Mekka az iszlám világ központja, ahol a muszlimoknak évente egyszer össze kell jönniük, hogy közérdekű témákat beszéljenek meg. Ezáltal még jobban élénkül annak a hite és tudata, hogy minden muszlim egyenlő és a többiek szeretetére és együttérzésére érdemes, függetlenül földrajzi vagy kulturális származásától. Így egyesíti a zarándokút az egész világ muszlimjait egy hatalmas nemzetközi családdá.